Atklāj gada vērienīgāko lauksaimniecības un mežsaimniecības notikumu “Lauksaimniecības un meža tehnika 2021”

Ceturtdien, 30.septembrī, ar zemkopības ministra Kaspara Gerharda uzrunu svinīgi atklāta saimniekiem un uzņēmējiem veltītā izstāde “Lauksaimniecības un meža tehnika 2021”. Izstādes mērķis ir iepazīstināt nozares pārstāvjus ar tehnoloģiju jaunumiem, sniegt tiem konsultācijas gan par valsts atbalsta programmām, gan par aktualitātēm nozarē, kā arī dot iespēju savā starpā apmainīties ar idejām ražīgākam darbam.

 

“Mums ir jāskatās uz nākotni. Ir daudz dažādi izaicinājumi - mainās gan klimatiskie apstākļi, gan darbības nosacījumi,” uzrunā pauda zemkopības ministrs Gerhards. Šajā un nākamajā gadā lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarēm ir paredzēts 220 miljonu eiro valsts atbalsts tieši materiālajiem ieguldījumiem. “Galvenais ir šos līdzekļus gudri ieguldīt, tāpēc svarīgi lauksaimniekiem, tehnikas piegādātājiem, ražotājiem atrast pareizo sadarbības virzienu,” uzsver zemkopības ministrs.

 

Jaunāko tehnoloģiju nozīmi uzsver arī pirmais atjaunotās Latvijas lauksaimniecības ministrs Dainis Ģēģers, kurš pirms 30. gadiem “Rāmavā” atklāja pirmo izstādi: “Uz šodienu varam būt lepni, ka Latvijā esam apguvuši šīs progresīvās tehnoloģijas.” Uzsverot tehnoloģiju un darba ražīguma nozīmi, Ģēgers minēja piemēru no Jaunpils saimniecības “Joži”, kurā pirms vairāk nekā 30 gadiem strādāja 300 cilvēku un saražoja 5 tūkstošus tonnu graudu, savukārt šobrīd tur strādā 40 cilvēku, kuru darbs rezultējas ar 35 tūkstošiem tonnu graudu.

 

Ar jaunākajām tehnoloģijām lauksaimniecībā un mežkopībā izstādes laikā iepazīstina 150 organizāciju un uzņēmumu, tai skaitā “AGRITECH” SIA, “ATVASES RK” SIA, “Vomer Agro” SIA, “Avesco” SIA, “PAKAVS” SIA un citi nozarē labi zināmi uzņēmumi. Konsultācijas par valsts atbalstu saimniekiem sniedz Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta pārstāvji, kā arī desmitiem nozares ekspertu sniedz konsultācijas un apmācības par augsnes izpēti, jaunām darba metodēm, finansēšanu un citiem jautājumiem.

 

“Mums būs jāņem vērā sociālie, ekonomiskie un vides apstākļi, lai nākotnē strādātu ražīgāk un videi saudzīgāk. Tas nav viegls uzdevums, bet to var risināt ar jaunu tehnoloģiju, darba pieeju, saviem vai kaimiņu saimniecības veiktajiem izmēģinājumiem. Tāpēc izstādē svarīga ir pieredzes apmaiņa, lai mēs nostiprinātu savas pozīcijas pasaules lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē. Jau tagad mūsu saražotie produkti un izejvielas ir pieprasīti eksporta tirgos un šis pieprasījums tikai turpinās augt,” stāsta lauksaimniecības un mežsaimniecības sadarbības centra "Rāmava" vadītājs Gusts Lūsis.

 

Ņemot vērā valstī esošos epidemioloģiskās drošības noteikumus, izstāde “Lauksaimniecības un meža tehnika 2021” norisinās “Zaļajā režīmā” (ar bērniem). Tas ļauj dalībniekiem un apmeklētājiem piedalīties izstādē bez maskām un justies brīvi un droši. Vairāk informācijas par apmeklēšanas nosacījumiem, tai skaitā ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem, skatīt organizatora mājaslapā: www.aml-ramava.lv.

 

Izstāde “Lauksaimniecības un meža tehnika 2021” norisinās no 30. septembra līdz 2. oktobrim lauksaimniecības un mežsaimniecības sadarbības centrā – izstāžu kompleksā “Rāmava”, Izstāžu ielā 11, Valdlaučos.

 

Lauksaimniecības un mežsaimniecības sadarbības kompetences centrs “Rāmava” (SIA “A.M.L.”) dibināts 1992. gadā un ir lielākais lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares izstāžu organizētājs Latvijā. Ik gadu “Rāmavā” notiekošajās starptautiskajās biznesa izstādēs risinājumus un idejas izaugsmei rod vairāk nekā 4000 saimniecību un uzņēmumu.


 

Izstāžu komplekss Rāmava
01.10.2021

 

 

 

  Drukāt