Pieņem Ķekavas novada pašvaldības budžetu 2022. gadam

Ķekavas novada dome 3. februārī apstiprināja 2022. gada Ķekavas novada pašvaldības budžetu 59 miljonu eiro apmērā, lielāko artavu atvēlot četrām prioritātēm - izglītībai, sociālā atbalsta nodrošināšanai, ceļu infrastruktūrai un drošības jautājumiem.


2022. gadā kopējo pašvaldības budžetu veido 46,2 milj. eiro ieņēmumi, 6,3 milj. eiro aizņēmumi un līdzekļu atlikums no iepriekšējā gada - 6,4 milj. eiro, tādējādi kopējais pašvaldības budžets šogad plānots 59 miljonu eiro liels.


Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko uzsver: “Lai gan novads aug un attīstās, arī 2022. gadā Ķekavas novada budžeta izdevumi, lai nosegtu visas novada iedzīvotāju vajadzības un veiktu iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, pārsniedz novada ieņēmumus - šāda situācija diemžēl iespaido Ķekavas novada pašvaldības iestāžu, uzņēmumu un infrastruktūras straujāku attīstību. Ņemot vērā sarežģīto epidemioloģisko situāciju, Administratīvi teritoriālās reformas realizācijas uzliktos papildus pienākumus un budžeta samazinājumu sakarā ar valdības lēmumu samazināt pašvaldību ieņēmumu daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa par labu valsts budžetam un minimālās algas palielināšanu 2021.gadā, vairāku investīciju projektu realizācija bija jāatliek uz turpmākajiem gadiem. Taču, neskatoties uz to, 2022. gada pašvaldības budžetā, ir atvēlēts lielāks apjoms finansējuma galvenajām novada prioritātēm.”


2022. gadā būtisku lomu pašvaldības budžeta pieņemšanas procesā spēlē strauji augošais energoresursu cenu kāpums. Situācija ar šī brīža elektrības, gāzes un siltuma rēķiniem rada būtisku slogu Ķekavas novada budžetam, jo ievērojami paaugstinoties pašvaldības iestāžu komunālajiem rēķiniem, pašvaldībai jārod kompleksi risinājumi, kā segt izmaksas, lai no tā neciestu citas jomas un pašvaldības sniegto pakalpojumu nodrošinājums. Ņemot vērā esošās un plānotās tendences valstī un pasaulē energoresursu cenu palielinājuma jomā, liela nozīme ir energoefektivitātes projektu ieviešanai, siltinot daudzdzīvokļu mājas, pašvaldības ēkas, pilnveidojot apkures sistēmas un aktīvi izmantojot pieejamos resursus ēku uzturēšanas izdevumu samazināšanai. Komunālo pakalpojumu sadārdzinājums 2022. gadā Ķekavas novada pašvaldībai un tās iestādēm papildus sastāda ap 0,5 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2021. gadu.


2022. gadā Ķekavas novada pašvaldības galvenās prioritātes ir:

  • izglītības infrastruktūras un procesu nodrošināšana,
  • sociālā atbalsta nodrošināšana iedzīvotājiem,
  • pašvaldības ceļu un ielu uzturēšanas kvalitātes uzlabošana un nodrošināšana,
  • drošības jautājumi.

 

Viens no 2022. gada budžeta veidošanas lielākajiem izaicinājumiem bija rast un samērot izdevumus darbinieku un pedagogu atlīdzības, sociālās jomas (pabalstu) un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piemērošanas jautājumos, kas saistīti ar 2021. gada jūlijā notikušo Administratīvi teritoriālo reformu, kā rezultātā, Ķekavas novada teritorija tika paplašināta, apvienojot Ķekavas un Baldones novadus.

 

IZGLĪTĪBA

Ņemot vērā pozitīvos demogrāfiskos rādītājus un iedzīvotāju darbspējas vecuma struktūru - izglītība un izglītības infrastruktūra Ķekavas novadā ir bijusi un būs prioritāte Nr.1 vēl vairākus gadus. Lielais pieprasījums pēc novada pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu pakalpojumiem, pašvaldībai liek meklēt aizvien jaunus risinājumus, kā paplašināt bērnudārzu un skolu platības, lai novada bērni varētu apmeklēt un mācīties Ķekavas novadā. 2022. gadā finansējums izglītības jomai paredzēts 28,2 milj. eiro apmērā, no kuriem, gandrīz puse paredzēta Ķekavas novada pedagogu un skolas tehnisko darbinieku darba samaksai un sociālā nodokļa nomaksai.

Risinot bērnudārzu pieejamības jautājumu, 2022. gada budžetā paredzēti 1 637 000 eiro jauna bērnudārza projektēšanai un būvniecībai Titurgā, no kuriem 1 013 760 eiro būs aizņēmums no valsts kases.

Savukārt, skatoties uz vispārējo izglītības iestāžu attīstību, 2022. gadā noslēgsies Baložu vidusskolas piebūves un sporta laukuma pārbūves projekts. Līdz ar moduļu tipa piebūves uzbūvēšanu, Baložu vidusskolā plānots nodrošināt mācību vietas papildu 280 skolēniem.  Baložu vidusskolas piebūves būvniecības pabeigšanai, kā arī mācību vides uzlabošanai gan Baložu vidusskolā, gan Ķekavas vidusskolā 2022. gada budžetā paredzēti 3 miljoni eiro.

Arī 2022. gada dienaskārtībā ir jautājums saistībā ar Pļavniekkalna sākumskolu un jaunas skolas būvniecību, šim projektam šogad atvēlēti 2 090 370 eiro, t.sk. aizņēmums no valsts kases 1 764 065 eiro apmērā.

Skolēnu brīvpusdienu apmaksai 2022. gadā plānots izlietot 910 755 eiro, no šīs summas 170 400 eiro ir valsts mērķdotācija. Valsts apmaksāta mērķdotācija 1.- 4. klašu skolēniem ir 0,71 eiro dienā, pārējos izdevumus sedz pašvaldība.

Tāpat Ķekavas novada dome lēmusi par pašvaldības līdzfinansējumu ēdināšanas izmaksu apmaksu viena eiro apmērā katram obligātās pirmsskolas izglītības sagatavošanas vecuma bērnam, kā arī bērniem no daudzbērnu ģimenēm.

Ņemot vērā Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem, liela daļa budžeta naudas tiek samaksāta citām pašvaldībām par tiem bērniem, kuri deklarēti Ķekavas novadā, bet mācās citu pašvaldību teritorijās. Šim mērķim ir ieplānoti 1,2 milj. eiro.

Arī 2022. gadā Ķekavas novada bērniem būs iespēja piedalīties pašvaldības līdzfinansētās vasaras nometnēs – šim mērķim budžetā paredzēti 25 000 eiro, savukārt skolēnu vasaras nodarbinātības projektam atvēlēti 30 000 eiro.

Liekot lielu akcentu uz ēku tehnisko drošību, 2022. gada budžetā paredzēti līdzekļi 230 000 eiro apmērā Baldones vidusskolas aktu zāles sakārtošanai atbilstoši būvniecības prasībām. Tāpat 2022. gadā paredzēti apkures katlu nomaiņas un atjaunošanas darbi Ķekavas vidusskolā un Daugmales skolā.

 

SOCIĀLAIS ATBALSTS UN VESELĪBA

Viena no pašvaldības prioritātēm 2022. gadā ir sociālais atbalsts novada iedzīvotājiem. Sociālās aizsardzības un veselības pakalpojumu nodrošināšanai šogad atvēlēti vairāk kā 6,8 miljoni eiro. Šobrīd daudziem iedzīvotājiem ir pasliktinājusies ekonomiskā situācija saistībā ar Covid-19 dēļ izraisīto krīzi, tāpēc, jo īpaši būtiski ir sniegt atbalstu sociāli neaizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Sociālā dienesta, Sociālās aprūpes centra un bāriņtiesas darbības nodrošināšanai plānots izlietot 3,66 milj. eiro, no tiem dažādu sociālo pabalstu izmaksai iedzīvotājiem piešķirot gandrīz 660 000 eiro.

2022. gadā Ķekavas novada sociālais dienests sociālā atbalsta nolūkos turpinās izmaksāt ierastos pabalstus, atsevišķās pozīcijās palielinot tā apmēru.

  • palielināts pašvaldības pabalsts jaundzimušā aprūpei, budžetā paredzot 114 750 eiro;
  • palielināts pašvaldības pabalsts bērniem, kuriem noteikta invaliditāte, budžetā paredzot 11 340 eiro;
  • palielināts pašvaldības materiālais atbalsts audžuģimenei, budžetā paredzot 45 600 eiro;
  • palielināts pašvaldības atbalsts ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa, kurš sekmīgi mācās vai studē izglītības iestādē, budžetā paredzot 21 600 eiro;
  • atbalsta pasākumiem mājokļa vides pielāgošanai personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem Ķekavas novadā 2022. gada budžetā paredzēti 20 000 eiro;
  • aprūpes pakalpojumam bērniem ar invaliditāti, budžetā paredzēti 27 964 eiro;
  • mājokļa pabalsta apjoms palielināts no 71 566 eiro uz 160 000 eiro. Pilnveidots pabalsta aprēķins, iekļaujot jaunas apmaksājamas pozīcijas saistībā ar mājokļa komunālajiem maksājumiem.

 

Kā visās stratēģiskās jomās, arī sociālajā jomā Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā, apvienojot dienestus, svarīgi ir izlīdzināt sociālās jomas darbinieku atalgojumu, paredzot tam papildus līdzekļus budžetā.

Lai sniegtu sociālo atbalstu ģimenēm ar bērniem un nodrošinātu maksājumus par “Aukļu dienestu”, pašvaldības apmaksātām un līdzfinansētām vietām privātajos bērnudārzos, kā arī sniegtu pašvaldības atbalstu, ja skolēns apmeklē privāto izglītības iestādi, šogad budžetā atvēlēti 2 281 440 eiro. Būtiski, ka 2022. gadā nolemts paaugstināt pašvaldības līdzfinansējumu aukļu pakalpojuma apmaksai līdz 190 eiro mēnesī.

Projekta “Sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveide un attīstība Ķekavas novada pašvaldībā” ietvaros arī 2022.gadā turpinās ēkas Gaismas ielā 19, k. 8, 5.stāva daļas atjaunošanas darbi, lai izveidotu un labiekārtotu dienas aprūpes centru, nodrošinot sociālās aprūpes pakalpojumus cilvēkiem ar garīgā rakstura traucējumiem. Tāpat tiks izveidota un aprīkota sociālo rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas vieta bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs, un viņu likumiskajiem pārstāvjiem vai audžuģimenēm. 2022.gada budžetā šim projektam atvēlēti 301 605 eiro, no kuriem 12,75% ir pašvaldības līdzfinansējums.

Veselības nodrošināšanai 2022. gadā atvēlēti 784 761 eiro, No šiem līdzekļiem “Ķekavas ambulance” uzturēšanai plānots izlietot 589 537 eiro un projekta “Veselības veicināšana un slimību profilakse Ķekavas novadā” īstenošanai nedaudz vairāk kā 195 000 eiro.

Veselības atbalsta jomā 2022.gadā plānots turpināt darbu pie veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas, tajā skaitā novecojušo iekārtu nomaiņas, kā ietvaros plānota jaunas ultrasonogrāfijas iekārtas iegāde ginekoloģijas, radioloģijas un uroloģijas pakalpojumiem.

 

IELU UN CEĻU INFRASTRUKTŪRA

2022. gadā kā viena no galvenajām prioritātēm ir noteikta pašvaldības ceļu un ielu uzturēšanas kvalitātes uzlabošana un nodrošināšana.

Valsts un starptautiska mēroga projekti būtiski ietekmē gan budžeta prioritātes, gan darbu plānošanu. Ķekavas apvedceļa būvniecība paredz plānot, projektēt un pabeigt gājējiem draudzīgu infrastruktūras objektu izbūvi.

2022. gadā īpaši aktuāls būs Ķekavas veloceļa izbūves jautājums. 2021.gada augustā noslēgušies Ķekavas veloceļa pirmā posma izbūves un asfaltēšanas darbi 400 metru garumā gar autoceļu A7 - no Rīgas ielas 1a Vimbukrogā līdz mājām “Annužas” Alejās. Noslēdzoties atsevišķā prioritārā posma asfaltēšanas darbiem no Vimbukroga līdz Alejām, 2021.gada novembra sākumā tika uzsākta pamattrases būvniecība no T/C Liiba Ķekavā līdz Katlakalnam - Pļavniekkalna ielas krustojumam ar autoceļu A7.

Būvdarbu laikā plānots izbūvēt 4,6 kilometru garu apvienoto gājēju ceļu un veloceļu ar asfaltbetona segumu 2,5 metru platumā, kā arī izbūvēt jaunu apgaismojumu. Veloceļa būvniecību plānots pabeigt līdz 2022. gada 31.decembrim.

Pagājušajā gadā noslēdzās veloceļa izbūves darbi 1,4 km garumā gar autoceļu V2 - no Mazās Rāmavas ielas Valdlaučos līdz Egļu ielai Katlakalnā.

Ielu un ceļu apsaimniekošanai, kā arī remontiem 2022. gada budžetā atvēlēti vairāk kā 1,5 miljoni eiro, no tiem 150 000 eiro grants seguma dubultās virsmas apstrādei. Šī finansējuma ietvaros paredzēts labiekārtot arī vairākas autobusu pieturas novada attālākajās apkaimēs – Mellupos, Plakanciemā, Dzērumos.

Ielu apgaismojumam šogad atvēlēti vairāk kā 0,4 milj. eiro. Jaunu apgaismes līniju izbūve paredzēta Liepu un Zāļu ielās Rāmavā, kā arī Sūnu ielā Krustkalnos.

2022.gada budžetā paredzēts finansējums lielo multifunkcionālo laukumu projektēšanai četrās novada apkaimēs.

 

VIDE

Vides jomai 2022.gadā ir piešķirti 3,69 milj. eiro. No tiem Ķekavas novada pašvaldības teritoriju sakopšanai un uzturēšanai 2022. gadā atvēlēti 1,7 milj. eiro, pašvaldības īpašumu apsaimniekošanai – 1,3 milj. eiro, kapu apsaimniekošanai 43 500 eiro. Vides aizsardzībai kā speciālo dotāciju no dabas resursu nodokļa ieņēmumiem plānots izlietot 133 379 eiro, līdzekļus novirzot izdevumiem par atkritumu izvešanu.

 
DROŠĪBA

Sabiedriskās kārtības un epidemioloģiskās drošības jautājumi, it sevišķi turpinoties vīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumiem, arī 2022. gadā būs ļoti aktuāli.

Tiks turpināta videonovērošanas sistēmas pilnveidošana, uzstādot jaunas videokameras un pilnveidojot videonovērošanas sistēmu, budžetā tam paredzot 10 000 eiro.

Reģionālā pašvaldības policijas darba nodrošināšanai 2022. gada budžetā kopumā piešķirti 1,3 miljoni eiro.

 

KULTŪRA UN SPORTS

Atpūtas, kultūras un sporta pasākumu nodrošināšanai 2022. gadā ieplānoti 3,2 milj. eiro, no tiem kultūras iestāžu darbības nodrošināšanai - 2,2 mij. eiro, bet Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūras budžets – vairāk kā 738 462 eiro. Sporta aģentūras budžetā 30 000 eiro atvēlēti jumta seguma remonta projektēšanas darbiem.

Tāpat 2022. gadā plānota Ķekavas kultūras nama siltināšana.

Tūrisma informācijas centru darba nodrošināšanai atvēlēti 33 611 eiro.

Arī šogad Ķekavas novadā, tāpat kā visā valstī, atpūtas, kultūras un sporta pasākumu organizēšanu ietekmēs Covid-19 noteikti ierobežojumi.

 

KLIENTU APKALPOŠANA UN PĀRVALDE

2022. gadā pārvaldes, klientu apkalpošanas centru darbības, domes, komiteju un komisiju darba nodrošināšanai ir atvēlēti 2,7 milj. eiro no pašvaldības pamatbudžeta.

331 654 eiro paredzēti informācijas tehnoloģiju modernizēšanai un nodrošināšanai. Šogad arī palielināts finansējums neparedzētiem gadījumiem līdz 130 000 eiro.

 

PAŠVALDĪBU FINANŠU IZLĪDZINĀŠANAS FONDS

Ķekavas novada pašvaldības iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2022. gadā ir vairāk kā 3,8 milj. eiro.

 

 

 

 

Administratīvā pārvalde
03.02.2022.

 

 

 

  Drukāt