Praktiska informācija par Doles-Ķekavas ev. lut. draudzes kapiem

Lai gan šī informācija ir izskanējusi jau vairrākārt, bet ir pienācis īstais brīdis vēlreiz atgādināt, proti, ka 2001.gadā Doles-Ķekavas ev.lut. baznīca no pagasta pārņema vēsturiski  tai piederošos kapus savā apsaimniekošanā, ar visiem saistošiem noteikumiem, tātad arī finansiālās lietas.

Liela daļa vecākā gada gājuma draudzes locekļu vēlējās atgūt šos senču kapus, ieskaitot toreizējo draudzes priekšnieci. Diemžēl nepietiekama vērība tika pievērsta tam, ka kapos palicis ļoti maz vietas jauniem apbedījumiem. Agrākos laikos baznīca nebija šķirta no valsts, taču šobrīd situācija ir cita - baznīca tiek uzturēta no brīvprātīgajiem ziedojumiem, kas tiek ziedoti draudzei. Par visu ir jāmaksā - elektrība, gāze, zemes nodoklis, telefons, mācītāja alga, remontdarbi, diakonija, atlīdzība kancelejas darbiniekiem, ērģelniekam un citi izdevumi, kas saistās ar draudzes dzīvi. Kapi, savukārt, tiek uzturēti no šiem mērķiem paredzētiem līdzekļiem. Tikai pateicoties tam, ka mūsu kapos kapa vietas var iegādāties jau iepriekš, mēs varam noturēties „uz ūdens”. Esam atrisinājuši ūdens problēmu, kas kādreiz bija ļoti aktuāla, ir iekārtota tualete. Konteineri, pļaušana un citi darbi - tas viss prasa līdzekļus. Tāpēc no 2006.gada bija ieviests ikgadējais maksājums Ls 5. Diemžēl tā kā viss kļūst arvien dārgāks, no 2010.gada šo maksu esam paaugstinājuši līdz Ls 10 (ko ir iespējams samaksāt pa daļām).

Protams, kapos ir arī savi noteikumi, kurus  būtu lūgums  ievērot. Tas ir rakstīts līgumā, gan arī atsevišķi uz ziņojuma dēļa.

  1.  Atkritumi jāliek tikai konteinerā. (Konteineram var piekļūt no abām pusēm - ja vienā galā pilns, tad, iespējams, otrā galā tas ir brīvs.)
  2. Izraktos krūmus, zarus, celmus, vainagus, smiltis nelikt konteinerā, bet dedzināmā bedrē, jo, taupot līdzekļus (un ietaupījums sanāk diezgan ievērojams), divreiz gadā,  tas ir, pavasarī un rudenī to ir iespējams sadedzināt.
  3. Kapos labiekārtot savas kapavietas drīkst, tikai saskaņojot ar kapu pārzini. Nekādā gadījumā nedrīkst neko stādīt ārpus  iemērītās teritorijas - ne kokus un krūmus, ne arī puķes. (Lai cik arī būtu žēl, tas būs jārok ārā.)
  4. Lūgums atcerēties arī par finansiālām saistībām (joprojām esam pretimnākoši un soda procentus nerēķinām, kā arī dodam iespēju samaksāt pa daļām).
  5.  Dzīvžogs  nedrīkst pārsniegt 60-70cm augstumu.

Patvaļīgi nedrīkst zāģēt kokus, ne arī veikt kādas citas darbības, kas nav atrunātas līgumā un saskaņotas ar draudzes vadību. Sirsnīgi pateicamies par izpratni un atsaucību visiem labas gribas cilvēkiem, kas atbalsta draudzi talkās, finansiāli, neparedzamos gadījumos, kad paši saviem spēkiem netiekam galā. Dieva svētību vēlot visiem –

Draudzes padome
Foto: Lietas, kurām noteikti nevajadzētu atrasties kapu atkritumu konteinerā

  Drukāt