Nāves salai 95

 

 
Sestdien, 24.septembrī uz Nāves salu, kur pirms 95 gadiem norisinājās latviešu strēlniekiem tik traģiskie notikumi, devās dažādu paaudžu novadnieki un novada viesi, lai piedalītos izglītojošā pasākumā un, iespējams, pirmo reizi salu ieraudzītu savām acīm.
 
 
Kopumā 200 interesenti piecās grupās no laivu piestāšanas vietas pie „Ķīķerīša” ar plostu vai laivu tika pārceltas Nāves salas ziemeļu krastā, kur jau gaidīja staltie leitnanti Uģa Volosovska un Veltas Cīrules personās.
 
 
Pirmajā pieturvietā, pie pieminekļa Nāves salas aizstāvjiem, grupas iepazinās ar šīs vietas vēsturi, kam sekoja īpaši aizkustinošs un juteklisks priekšnesums deju grupas „Dzirnas” izpildījumā.
 
 
Vēlāk atbraukušajiem bija iespēja iemēģināt roku šaušanā un trāpīt mērķī ar peintbola bumbām. Nacionālie bruņotie spēki bija parūpējušies, lai interesenti varētu iepazīties ar dažāda kalibra šaujamieročiem un apmācīja pirmās palīdzības sniegšanā ārkārtas apstākļos. Svaigā gaisa nogurdinātos ar karstu tēju un uz ugunskura ceptām desiņām cienāja babenes jeb radošās kopas „Līves” sievas.
 
 
Kā atzina uzrunātie pasākuma dalībnieki, pasākums Nāves salā bijis lielisks papildinājums Ķekavā notiekošajai Drošības dienai, kā arī – beidzot pabūts vietā, par ko lasīts vēstures grāmatās.
 
 
Lai gan līdzīgs pasākums „Iepazīsim Nāves salu” norisinājās jau pērn, organizatori atzīst, ka šogad tas bijis vairāk pārdomāts un tam izdevies piesaistīt ne tikai vietējos Daugmales skolēnus, bet arī novadniekus.
 
 
Izglītojošais pasākums varēja notikt, pateicoties biedrības Daugavas savienības un Ķekavas novada  pašvaldības atbalstam.
 
 
 
Vairāk par izglītojošo pasākumu „Nāves salai 95” lasiet Ķekavas novada avīzes oktobra numurā.
 

Teksts: Arta Platace

 

  Drukāt