Pensionāri svin ražas svētkus

 

15. septembrī Ķekavas kultūras namā pulcējās Ķekavas pagasta pensionāri, lai svinētu rudens ražas svētkus un nobaudītu sarūpēto pašmāju darinājumus.
 
 
 
Par godu krāšņajam un bagātajam rudenim aktīvākie Ķekavas seniori bija sarūpējuši dažnedažādus ziemas krājumus – galdā tika celti gan marinējumi un ievārījumi, gan čatniji un citi garšas brīnumi. Ar izcilām garšas niansēm varēja lepoties mūsu novadnieces, garšaugu karalienes Annas Šmites darinājumi, piemēram, karamelizētie sīpoli ar timiānu, ābolu ievārījums ar lavandu.  Svētku reizē ikvienam bija lieliska iespēja nokļūt garšaugu pasaulē, kurā to ieveda Annas kundzes stāstījumi un padomi par garšaugu lieliskajām ārstnieciskajām īpašībām un garšvielu knifiņiem, kas ēdienu padara īpašu un izsmalcinātu. Viņas ar mīlestību un gādību izaudzētos garšaugus un dārzeņus augsti novērtējis slavenais pavārmeistars Mārtiņš Rītiņš, kurš ar Annas kundzes izaudzētajiem garšaugiem cienājis ne vienu vien viesi no tālajiem karaļnamiem.
 
 
 
Kultūras nams vienā mirklī biji pārvērties par rudens velšu degustācijas un recepšu apmaiņas punktu, to bagātināja mākslinieces Ainas Božas no dueta "Vienalga man" uzstāšanās, kuras sacerēto dziesmu vārdi un ar humoru izteiktie domu graudi par dzīves vērtībām, par savstarpējām attiecībām - bija kā laba ceļa vārdi senioriem turpmākajā dzīves ceļā. Viņa aicināja izkopt dzīvesprieku, humora izjūtu, spēju neturēt uz otru ļaunu prātu, jo tad cilvēki paliek mirdzošāki un laimīgāki.  
 
 
 
Senioriem būt vēl aktīvākiem un mudināt arī pērējos iesaistīties pensionāru pasākumos novēlēja Ķekavas novada Domes priekšsēdētāja vietnieks, pensionāru biedrības "Polārblāzma" pārstāvis Juris Krūmiņš.  Viņš arī uzslavēja ideju par pašmāju darinājumu degustāciju, jo tādā veidā var iegūt daudzas labas idejas. „Mēs [pensionāri] dzīvojam domājam par rītdienu, mums vienmēr ir kaut kas sagatavots ziemai. Ja nav pagrabs, tad kaut kas glabājas pagultē vai skapja augšā”.
 
 
 
Šai idejai pievienojās arī ķekavietis, Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētājs Andris Sīlis, kurš apmaiņu ar pašmāju ražojumiem jau piekopj draugu tikšanās reizēs, kad draugiem tiek lūgts, nākot ciemos, paņemt kaut ko līdzi no ziemas krājumiem. Viņš arī īsi informēja pensionārus par federācijas darbu šobrīd un nākotnes iecerēm.
 
 
 
 
Izdevuma "Ķekavas Novads"
redaktore Vineta Bērziņa    

  Drukāt