Diskutē par jauniešu iespējām

 

 
20. oktobrī Ķekavas kultūras namā pulcējās gandrīz 100 jauniešu no Ķekavas, Salaspils un Olaines novada, lai diskutētu par jauniešu iespējam aktīvi līdzdarboties pašvaldības darbā un novada sabiedriskajā dzīvē.
 
 
Konferenci atklāja Ķekavas novada Domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Krūmiņš,  novēlot jauniešiem aktīvi darboties un rakstīt projektus, kas attīstītu novadu un pilnveidotu iespējas viņiem iesaistīties pašvaldības darbā.
 
 
Savukārt Juris Jerums, Ķekavas novada Domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītājs, uzrunājot jauniešus, atzina: „Ja jūs sekosiet tajās sliedēs, kas noliktas no pieaugušo puses, nekas nenotiks. Jums pašiem jāveido savas sliedes. Jums jābūt lauzējiem, jums jābūt pārmaiņām. Bet pieaugušajiem jābūt atvērtākiem pret jūsu idejām.”
 
 
Par jauniešu līdzdalības iespējām sadarbībā ar vietējo pašvaldību konferencē uzstājās Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas nodaļas vadītāja Diāna Sīmansone. Pēc viņas teiktā, ar līdzdalību tiek saprasta iesaistīšanās politiskajās, sabiedriskajās un sociālajās aktivitātēs, ar mērķi uzlabot savu līdzcilvēku dzīves kvalitāti. Tā sekmē piederības sajūtu valstij, novadam. Taču realitāte ir šāda: pēc veiktā pētījuma datiem, šāda veida aktivitātēs nav iesaistījušies līdz pat 70% jauniešu no pētījuma respondentiem.
 
 
Bet par jauniešu iespējām iesaistīties Eiropas jauniešu parlamenta darbībā, savas idejas paužot jau starptautiskā līmenī un attīstot demokrātijas veidošanu pašu jauniešu rokām, stāstīja Latvijas jauniešu organizācijas TELLUS pārstāvis Kārlis Caune. Viņaprāt, iesaistoties un paužot savas idejas Eiropas jauniešu parlamentā, jauniešiem rodas plašāks dzīves skatījums, tiek uzturēta vēlme pēc izmaiņām, lauzti stereotipi par segregāciju un spēja noturēt entuziasma dzirksti – strādāt idejas vārdā. „ Jauniešu idejās ieklausās un tās izmanto, lai celtu starptautisko demokrātiju”, tā K. Caune.
 
 
Ko sniedz Eiropas Savienības programma Jaunatnes darbībā, konferences dalībniekus informēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras speciāliste Iluta Stepanova. Šīs programmas ietvaros, kurā šobrīd iesaistījušās 33 valstis, jaunieši var rakstīt un īstenot dažāda veida projektus. Kā populārākie ir jauniešu apmaiņas un iniciatīvu projekti. Informāciju par šīm iespējām skolēni var uzzināt interneta vietnē www.jaunatne.gov.lv.  
 
 
Savukārt organizāciju Junior Achivment Latvija tāsizpilddirektors Jānis Krievāns raksturoja kā praktiskās biznesa izglītības organizāciju, kura aicina jauniešus iesaistīties Skolēnu Mācību uzņēmumā – dod praktisku pieredzi biznesā. „Sēžot skolas solā, var izveidot uzņēmumu un pelnīt”, idejas pozitīvo aspektu rakstiro J. Krievāns.
 
 
Tātad īss procesa gaitas apraksts – izdomā biznesa ideju, izveido komandu, dibini  Skolēnu Mācību uzņēmumu, sāc ražot preci vai pakalpojumu, piedalies Junior Achivment gadatirgos, kuros ekspertu žūrija sniedz padomus tavam biznesa uzlabošanai. Skolēnu Mācību uzņēmums tiek rīkots kā konkurss, kur 20 labākie tiek aicināti uz finālu.
 
 
 Junior Achivment piedāvā arī citas aktivitātes jauniešiem, piemēram, lai iepazītu nākotnes profesiju var piedalīties Ēnas dienās, veidot reklāmu radošo reklāmu un ideju projekta Cita Holivuda ietvaros, pieteikties konkursam Gada labākais skolēns ekonomikā un iesaistīties biznesa simulācijas spēlē TITAN. Lai skolēni varētu iesaistīties visās Junior Achivment aktivitātēs, izglītības iestādēm ar šo organizāciju jāslēdz līgums.
 
 
 Kā galvenos ieguvumus šajā organizācijā J. Krievāns minēja - 12 budžeta vietas Latvijas augstskolās, starptautisko pieredzi, apmaksātus lidojumus uz starptautiskiem projektiem, vērtīgas balvas, mācību materiālus 1.-12. klasei, biznesa kontaktus un jaunu uzņēmēju - līderu rašanos.
 
 
Savukārt jauniešu konferences otrajā daļā notika Ogres jauniešu kluba Projektu darbnīca vadītā paneļdiskusija Kafija ar politiķiem, kur jaunieši ar astoņiem politiķiem no Ķekavas, Salaspils un Olaines novada diskutēja par diviem jautājumiem, kuri no jauniešu puses tika nobalsoti kā aktuālākie - kā jaunieši var izteikt savu viedokli pašvaldībā un kādas ir politiķu kā lēmumu pieņēmēju ikdienas darbs? No Ķekavas novada Domes ar jauniešiem tikās deputāti Arvīds Platpers un Juris Jerums.  
 
 
Konferenci rīkoja Izglītības daļa sadarbībā ar Ķekavas novada jauniešu padomi.
 
 
 
Vineta Bērziņa,
izdevuma "Ķekavas Novads" redaktore

  Drukāt