Iepazīst Bordesholmas izglītības praksi

 

       No 3. līdz 8. janvārim Ķekavas novada delegācija viesojās darba vizītē Bordesholmā, lai iepazītu tās izglītības praksi, īpaši pievēršot uzmanību mūžizglītībai, interešu izglītībai un aukļu dienesta izveidei.
 
       Vizītes laikā mūsu izglītības speciālisti - Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš un galvenā speciāliste izglītības jautājumos Aija Āre, apmeklēja bērnudārzu, iepazinās ar pieredzi pirmsskolas izglītības nodrošināšanā bērnam no gada vecuma un Bordesholmas aukļu dienesta darbību. „Sadarbības pašvaldības pieredze mums būs ļoti noderīga, plānojot arī Ķekavas novadā izveidot šādu aukļu dienestu, lai kaut daļēji risinātu bērnu rindas uz bērnudārziem,” skaidro A.Āre.
 
       Delegācijai viesojoties Bordesholmā, tika aplūkota ilggadējā jauniešu centra darbība (arī Ķekavā plānots izveidot šādu centru, kur jaunieši varētu aktīvi darboties un pavadīt brīvo laiku), ar Sporta biedrības pārstāvjiem saskaņoti kopīgi sporta pasākumi.
 
       Ņemot vērā, ka 2012. gads pasludināts par Eiropas gadu paaudžu solidaritātei, šis jautājums bija aktuāls arī šīs vizītes ietvaros. Tāpēc abu pašvaldību pārstāvji pārrunāja kopīgas aktivitātes mūžizglītība un paaudžu sadarbībā. „Vienojāmies, ka Ķekavas novada pašvaldības pārstāvjiem šogad būs iespēja Vācijā piedalīties Ziemeļeiropas forumā, bet 5-7 jaunieši varēs iesaistīties Bordesholmā jauniešu gada vidū realizētajā projektā par ūdens kvalitātes izpētes un uzlabošanas iespējām,” stāsta V. Krieviņu.
 
       Savukārt vizītes laikā Doles – Ķekavas ev.lut. draudzes mācītājs Raivis Martinsons, turpinot sadarbību ar Bordesholmas draudzi, vienojās par nākotnes sadarbības virzieniem un vasarā plānoto kristīgo nometni jauniešiem Zviedrijā, kā arī apmeklēja kristīgo bērnudārzu un vietējās baznīcas.
 
       Ķekavas novada delegāciju kuplināja jauniešu vokālais ansamblis Elīnas Starķes vadībā, kas sniedza trīs koncertus Bordesholmas iedzīvotājiem Vasbekas un Bordesholmas klostera baznīcā, augstā līmenī izpildot klasisko mūziku, latviešu tautasdziesmu apdares un mūsdienu populāro mūziku. „Jaunās dziedātājas Bordesholmas iedzīvotājus pārsteidza ar savu meistarību visaugstākajā līmenī, jau ar pirmajām skaņām saviļņojot skatītājus,” atzīst Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš.
 
        Savukārt Bordesholmas Rātsnamā svinīgajā pieņemšanā tika atklāta kopīgā projekta ietvaros realizētā izstāde - fotokonkurss Cilvēks darbā Bordesholmas un Ķekavas novadā, kurā apskatāmas labākās Ķekavas novada iedzīvotāju un Bordesholmas mākslinieku profesionālās fotogrāfijas. Šī izstāde 2011. gada septembrī bija apskatāma arī starptautiskā festivāla VIA Ķekava laikā, kuru apmeklēja viesi no Bordesholmas. Fotokonkurss veidots, sadarbojoties Ķekavas–Bordesholmas draudzības biedrībai un Ķekavas novada pašvaldībai, lai ar mākslinieciski interesantu fotogrāfiju palīdzību prezentētu savu novadu un ļaudis. Šajā vizītē Ķekavas un Bordesholmas draudzības biedrību pārstāvēja Juris Aperāns.
 
 
Līva Benete
Ķekavas novada pašvaldība
Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa
Tālr: 67935802

 

 

 

Foto: Vitolds Krieviņš 

  Drukāt