Pensionāri apgūst angļu valodu un datoru

 

       Noslēdzies Ķekavas novada pensionāru biedrības Polārblāzma projekts Angļu valoda darbā ar datoru pensijas vecuma personām, kura ietvarosvairāk kā 10 pensionāri apguva angļu valodas pamatzināšanas.
 
       Projekta dalībniece Broņislava Priedīte stāsta, ka īso kursu laikā varēja apgūt dažādas datorprasmes, piemēram, kā pieslēgties internetam, aizsūtīt e-pastu, atvērt un izlasīt to, kā noformēt, saglabāt un kopēt dokumentus, kā izveidot apsveikumus, un „galvenais apguvām uzrakstu angļu valodā nozīmi latviešu valodā”. 
 
       Ar iegūtajām datorprasmēm pensionāri varēs veiksmīgāk norēķināties internetā par komunālajiem pakalpojumiem, izmantot interneta resursus, kā arī veicinās aktīvāku dzīves veidu un motivēs izglītoties visa mūža garumā.
 
       Projekta ietvaros tapis arī palīgmateriāls valodas apguvei, kurā pieejami, ikdienā lietojot datoru, nepieciešamie angļu valodas vārdi ar tulkojumu latviešu valodā un ikonas. Šo materiālu var izmantot arī datoru apmācību senioru grupu dalībnieki gan Ķekavas sociālās aprūpes centrā, gan Daugmales dienas centrā.
 
       Informatīvos materiālus B.Priedīte min kā galveno apmācību ieguvumu, jo tie ir senioriem saprotamā valodā, kā arī „terminu nozīmes tulkojumi latviešu valodā ir neatsverams palīgs, lai varētu strādāt mājās”.  
 
       Angļu valodas kursi darbā ar datoru ilga divus mēnešus Ķekavas vidusskolā. Pensionāri pateicās zinošajām un iejūtīgajām pasniedzējām Lidijai Brigznei un Kristīnei Vanagai.Skolotājām neklājās viegli, mums izskaidrojot datorterminus angļu valodā, jo šī valoda mums ir sveša, neapgūta un, vēl piedevām, mums visiem ir tik atšķirīgas priekšzināšanas datora apguvē. Mēs savā centībā ātrāk un labāk saprast datoru bijām nerātni un čalojuši audzēkņi,” atminas Anna Zgirska.
 
       Finansējumu projekta īstenošanai biedrība ieguva Ķekavas novada projektu konkursā.
 
 
Vineta Bērziņa,

izdevuma "Ķekavas Novads" redaktore   

 
  Drukāt