Bezmaksas nodarbības cilvēkiem ar redzes traucējumiem

 

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (WHO) kritērijiem, Latvijā no kopējā iedzīvotāju skaita apm. 7000 ir neredzīgi vai ļoti vājredzīgi.
   
Vairāk nekā 80 gadu LNB rūpējas par Latvijas vājredzīgu un neredzīgu cilvēku dzīves līmeņa celšanu un interešu aizstāvību, uzkrājot bagātīgu pieredzi.
  
Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu un tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšana cilvēkiem ar redzes problēmām saskaņā ar likumdošanas normām ir valsts atbildība. Diemžēl pašreizējos ekono­miskajos apstākļos ir neiespējami atrast darbu, ne visur un ne pietiekamā apjomā ir pieejami nepieciešamie sociālie pakalpojumi, ko nodrošina valsts vai piedāvā pašvaldības, kā arī tehniskie palīglīdzekļi.
  
Lai uzlabotu cilvēku ar redzes traucējumiem situāciju, attīstītu viņiem vajadzīgo pakalpojumu un iespēju tīklu, tiek realizēts Eiropas Sociālā fonda un Latvijas Valsts finansēts projekts „Sociālās rehabilitācijas pakalpo­jumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā". LR Labklājības ministrija sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību piedāvā iespēju iesaistīties dažāda veida bezmaksas sociālās rehabilitācijas nodarbībās Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros. Šī ir izdevība nodarbību dalībniekiem ne tikai apgūt jaunas prasmes, iemaņas un zināšanas, bet arī interesanti pavadīt brīvo laiku.
   
Nodarbības pieejamas visdažādākajās tēmās: specializēto datortehnoloģiju apguve, tiflotehnikas lietošana, mājamatniecība, filcēšana, rotu darināšana, rokdarbi, kulinārija, vizuālā māksla, pielāgotās sporta aktivitātes, psiholoģiskā adaptācija u.c. Pieejama arī angļu valodas apguve ar dažāda līmeņa priekšzināšanām. Nodarbības notiek individuāli vai nelielās grupās, nepieciešamības gadījumā tās var notikt arī klienta dzīves vietā. Paralēli nodarbībām tiek rīkotas arī citas aktivitātes, kuru mērķis ir palīdzēt cilvēkiem ar redzes traucējumiem iesaistīties sabiedriskās aktivitātēs.
 
Šobrīd ir grūti noskaidrot, cik reģionā ir iedzīvotāju ar redzes problēmām, jo fizisko personu dati ir sensitīva un aizsargājama informācija. Tādēļ projekta organizatori gaida īpašu atbalstu no sabiedrības, sociālajām institūcijām un cilvēkiem ar redzes traucējumiem.
 
Mūsu uzdevums ir: diagnosticēt sociālās barjeras, kas traucē iekļauties sabiedrībā, palīdzēt klientam saredzēt viņa problēmu, izvērtēt tās nozīmīgumu un sarežģītību, atrast iespējamos risināju­ma veidus, sadarbojoties ar klientu, veicināt viņa personības izaugsmi, emocionālo stabilitāti, nepieciešamibas gadījumā ieteikt citu speciālistu, celt klienta pašapziņu un ticību savām spējām, īstenot individuālos sociālās rehabilitācijas plānus, mainīt un papildināt tos atbilstoši pārmaiņām klienta dzīves situācijā, palīdzēt uzlabot esošās un apgūt jaunas sociālās prasmes, garantēt no klienta saņemtās informā­cijas konfidencialitāti. Lai saņemtu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nepieciešms iesniegt šādus dokumentus: personisko iesniegumu, Rīgas pilsētas 9.veselības un darbaspēju ekspertīzes nodaļas (specializētās acu komisijas) izsniegtās invalīda apliecības kopija (vai sertificēta oftalmologa atzinums, kas apliecina, ka personas redzes asums la­bāk redzošajai acij ar maksimālu korekciju ir zemāks par 0,1 un redzes lauks sašaurinās mazāk par 20 grādiem no fiksācijas punkta)
 
Tie, kas vēlas iesaistīties minētajās aktivitātēs vai saņemt sīkāku informāciju par piedāvātajām aktivitātēm aicināti interesēties Latvijas Neredzīgo biedrības Rīgas reģiona teritoriālajā organizācijā, sazinoties ar projekta vietējo koordinatoru Edgaru Aprānu (tālr. 26010616; eaprans@inbox.com), kā arī aicināti zvanīt neredzīgo vai vājredzīgo cilvēku radinieki, draugi vai sociālie darbinieki un pieteikt šos cilvēkus dalībai projektā.
 
 
Plašāka informācija:
Edgars Aprāns
Latvijas Neredzīgo biedrības
Rīgas reģiona teritoriālās organizācijas
vietējais koordinators
tālr.: 26010616
eaprans@inbox.com
  Drukāt