Piemin barikāžu dienu notikumus

 

 

Lai pieminētu 1991. gada barikāžu dienu notikumus un dalībniekusĶekavas novadā no 13. līdz 20. janvārim norisinājās atcerei veltīti piemiņas pasākumi, vienkopus pulcējot novada iedzīvotājus, barikāžu dalībniekus un skolēnus.
 
 
Ķekavas novadpētniecības muzejs no 13. līdz 21. janvārim piedāvāja apskatīt ekspresizstādi „Barikāžu laiks”, kurā interesenti varēja aplūkot kartes, kur atradās svarīgākie aizsargājamie objekti, papētīt Vecrīgas aizsardzības lokus un pārskatīt barikāžu laika hroniku.
 
 
Izstāde aicināja atcerēties notikumus pirms 21 gada – laiku, kad Latvijas iedzīvotāji sargāja savu nesen atgūto neatkarību; laiku, kad no visiem novadiem uz Rīgu devās aizstāvji celt barikādes un sargāt stratēģiski svarīgos objektus, stāsta muzeja Ķekavas novadpētniecības muzeja pārstāve Aija Grīnvalde.
19. janvārī Doles Tautas namā interesenti noskatījās Jura Podnieka studijas dokumentālās filmas „Klusuma stunda” un „Provokācijas anatomija” par 1991. gada 20. janvārī notikušo, kad Jura Podnieka grupas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne par mūsu brīvību samaksāja ar savu dzīvību.
 
 
Baložos, 20. janvārī, pie novadnieka Roberta Mūrnieka piemiņas akmens, Ķekavas novadpētniecības muzeja pārstāve Aija Grīnvalde aicināja klātesošos pakavēties vēstures lappusēs. R.Mūrnieks bija pirmais omoniešu upuris traģiskajos 1991. gada janvāra notikumos. Godinot R.Mūrnieka piemiņu, pie piemiņas akmens tika nolikti ziedi un iedegtas svecītes.
 
 
Dzejas lasījumu sniedza Ķekavas vidusskolas skatuves runas grupa, skolotājas Silvijas Zītares vadībā. Savukārt Ķekavas novada Domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis, uzrunājot klātesošos, aicināja „mums visiem atrast to vienotību, kas valdīja toreiz, Barikāžu laikā”.
 
 
Roberta Mūrnieka piemiņai Baložu pilsētas bibliotēkā janvārī apskatāma izstāde „Pieminot barikāžu dienas”, kurā īpaši izceļama Mūrniekam veltītā rakstu mape, kā arī apkopoti raksti no preses par 1991. gada barikādēm, apskatāma intervija ar aktīvu Atmodas un barikāžu laika dalībnieku, baložnieku Jāni Kūkumu.
 
 
20. janvāra pēcpusdienā Ķekavas novada Tūrisma informācijas centrs un Daugmales kultūras daļa aicināja ikvienu doties ekskursijā uz Barikāžu muzeju un piemiņas ugunskuru Spieķu kalnā. Īpaši tika aicināti piedalīties barikāžu aculiecinieki un dalībnieki, kuri labprāt pastāstītu savas atmiņas par Barikāžu laiku.
 
 
Piemiņas pasākumus organizēja Ķekavas novada pašvaldības Kultūras aģentūra sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļu.
 
 
 
Teksts:Līva Benete
Foto: Vineta Bērziņa
 
 

  Drukāt