Norit Ķekavas upes krastu sakopšana

 

Ķekavas upe ir ne tikai neiztrūkstoša Ķekavas ciemata ainavas sastāvdaļa, bet arī dzīvesvieta ūdensaugiem un dzīvniekiem, kā arī pēdējos gados Ķekavā atdzimstošā ūdenstūrisma objekts - upei ir nepieciešama apsaimniekošana, ievērojot gan putnu, gan iedzīvotāju, gan ūdenstūristu intereses, lai upe labi izskatītos, labi justos un būtu izmantojama sportiskiem nobraucieniem ar laivu pavasarī un rudenī.
 
Lai atbilstoši apsaimniekotu upi un tās krastus, pašvaldība februāra mēnesī Ķekavas centrā veic veco, bīstamo un upē iekritušo koku izzāģēšanu, lai izkoptu ainavu un paaugstinātu upes bioloģisko kvalitāti.
 
Upes krasti ir aizauguši pārsvarā ar ātraudzīgiem baltalkšņiem, kuru augšanas periods ir īss – apmēram 60 gadi. Pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas paaugstināta mitruma apstākļos baltalkšņos iemetas trupe un tie „sabrūk”, tāpēc ir nepieciešams tos izcirst un retināt. Upes krastu aizaugšanas rezultātā ir palielinājies arī upes noēnojums, kā rezultātā palielinās upē nokļuvušo lapu daudzums, kas pasliktina upes bioloģisko kvalitāti.
 
 
Upes, kā zināms, ir arī nozīmīgs augu un dzīvnieku migrācijas koridors. Upes, tām piemītošas pašattīrīšanās spējas dēļ, var uzskatīt par sava veida dabiskām attīrīšanas iekārtām – upēm kā ekosistēmām piemīt unikālas spējas attīrīt ūdeņus no organiskā piesārņojuma, vienlaikus darbojoties arī kā dabiskām ūdens aerācijas sistēmām. Tas ir īpaši nozīmīgi saistībā ar iespējamo klimata izmaiņu izraisīto temperatūras pieaugumu, vasaras mazūdens periodiem un ar to saistīto skābekļa nepietiekamību. Upes pašattīrīšanās spējas lielumu un efektivitāti nosaka straumes ātrums, upes caurplūdums, gultnes raksturs un piekrastes joslas apauguma struktūra. Straujām upēm ar atbilstoši apsaimniekotu piekrasti, pašattīrīšanās spēja ir vislielākā. Ja upe ir aizaugusi un aizsērējusi, tajā izzūd kādreiz bieži sastopamās augu un dzīvnieku sugas.
 
Ņemot vērā to, ka Lielās Talkas, kas šogad notiks 21.aprīlī, tēma ir ūdens, izvērtēsim iespēju Ķekavas upē izveidot arī jaunas straujteces aktīvākai ūdeņu aerācijai, kā arī veikt upes gultnes tīrīšanu atsevišķos posmos, vasarā - mazūdens periodā organizējot īpašu Ķekavas upes sakopšanas Talku!
 
 
Vides un labiekārtošanas daļas vadītāja
Sigita Varika
  Drukāt