Latvijas pilsoņi atbalsta latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā

 

Sestdien, 2012.gada 18.februārī, Latvijā notika tautas nobalsošana par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” pieņemšanu. Likumprojekts paredzēja mainīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104. pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu, nosakot, ka arī pašvaldībās darba valodas ir latviešu un krievu valoda un ikvienam ir tiesības saņemt informāciju latviešu un krievu valodā.
 
Tautas nobalsošanas zīmē bija jautājums „Vai jūs esat par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” pieņemšanu, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu?”. Iespējamie atbilžu varianti bija „Par” un „Pret”.
 
Tiesības piedalīties tautas nobalsošanā bija balsstiesīgajiem Latvijas Republikas pilsoņiem no 18 gadu vecuma.  Vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēja nobalsot vēlēšanu iecirknī, bija iespēja pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā.
 
Tautas nobalsošana notika arī ārvalstīs, kur balsot varēja 85 vēlēšanu iecirkņos vai pa pastu. Balsošana tika organizēta arī vēlētājiem ieslodzījuma vietās.
 
Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie tautas nobalsošanas rezultāti liecina, ka par Satversmes grozījumu pieņemšanu ir nobalsojuši 273347 vēlētāju, bet pret grozījumu pieņemšanu Satversmē bija 821722 vēlētāji. 3524 jeb 0,32 procenti balsošanas zīmju tika atzītas par nederīgām, jo tajās vēlētāji bija atzīmējuši vai nu abas atbildes "Par" un "Pret" vai nevienu no atbildēm. Balsotāju sarakstos bija ierakstīts 1098921 vēlētājs.
 
Latvijas Republikas Satversmes 79.pants nosaka, ka tautas nobalsošanai nodotais Satversmes pārgrozījums ir pieņemts, ja tam piekrīt vismaz puse no visiem balsstiesīgajiem. Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra datiem tautas nobalsošanas dienā, 2012.gada 18.februārī, valstī bija reģistrēti 1545004 balsstiesīgi pilsoņi.
 
Tādējādi provizoriskie tautas nobalsošanas rezultāti liecina, ka grozījumi Satversmē tautas nobalsošanā nav atbalstīti, jo saņemtais „Par” balsu skaits ir mazāks nekā 772502 balsis jeb puse no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem.
 
Tautas nobalsošana šajā jautājumā bija jārīko, jo Saeima 2011.gada 22.decembrī noraidīja vairāk nekā vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanā atbalstīto likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē".
 
Tautas nobalsošanas mājaslapa www.tn2012.cvk.lv 
 
 

20.02.2012.

Informācijas avots: www.cvk.lv
  Drukāt