Ar Eiropas Savienības naudu samazini apkures izmaksas

 

23. februārī Ķekavas kultūras namā notika seminārs par iespējām piesaistīt Eiropas Savienības (ES) finansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltināšanai, kurā varēja saņemt plašu informāciju par māju renovācijas procesu, līdzfinansējuma saņemšanas iespējām un nosacījumiem, kā arī iepazīties ar labās prakses piemēriem ēku renovācijā Latvijā no 2009. - 2012.gadam.
 
 
Kopš 2009.gada daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja pieteikties 50-60% līdzfinansējuma saņemšanai no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. ERAF aktivitātes „Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” mērķis ir paaugstināt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitāti, lai nodrošinātu dzīvojamā fonda ilgtspēju un energoresursu efektīvu izmantošanu.
 
Eiropas Reģionālās attīstības fonda ietvaros piešķirtā summa māju energoefektīvai renovācijai  kopš 2009.gada ir 44 miljoni latu, 2012. gadā pieejami vēl 18 miljoni.

Renovēto ēku siltuma enerģijas patēriņu dati pēc renovācijas liecina par iegūto enerģijas ekonomiju robežās no 30 līdz pat 70%, kam papildus ieguvums ir sakārtota vide un nodrošināts ilgāks mūžs ēkai.  Realizētie renovācijas projekti ar ERAF līdzfinansējumu  nodrošina izmaksu nemainīgumu, jo  kopējais maksājuma apmērs pēc renovācijas (apkure, apsaimniekošana, kredīts) lielākajā daļā gadījumu nepieaug, bet bieži pat sarūk. Daudzdzīvokļu māju  energoefektivitātes uzlabošana  ir  aktivitāte ar visplašāko atbalstītāju loku, tā  ir kļuvusi  par īpašu dzīvokļu īpašnieku, valsts iestāžu, citu iesaistīto institūciju savstarpējas sadarbības pasākumu, stāsta Kurzemes reģionālās enerģētikas aģentūras projektu vadītāja Signe Kajaka.

Ikdienu Ķekavas novada Dome konsultē un iedrošina iedzīvotājus pieņemt lēmumu par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovāciju, kas nākotnē ievērojami samazinās apkures izmaksas. Tādēļ Ķekavas novada Dome 2011. gada 21. decembrī apstiprināja saistošos noteikumus (Nr.30/2011), kas paredz līdzfinansējumu mājas energoaudita realizēšanai, tehniskā projekta izstrādei, kā arī mājas renovācijas darbiem, stāsta Īpašumu lietu komitejas priekšsēdētājs Arnolds Keisters.
 
Ar saistošiem noteikumiem (Nr.30/2011) var iepazīties šeit>>  
 
Latvijā renovēto daudzdzīvokļu māju e-karte, skatīt šeit>>
 
 
Semināru organizēja Kurzemes reģionālās enerģētikas aģentūras projektu vadītāja Signe Kajaka sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldību un Rīgas plānošanas reģiona ES struktūrfondu informācijas centru.
 
 
Līva Benete
Ķekavas novada pašvaldība
Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa

 
 

 

  Drukāt