Iepazīst zinātnes centru Tartu

 

23. martā Ķekavas, Olaines, Salaspils un Siguldas novadu izglītības speciālisti apmeklēja Tartu zinātnes centru, lai iepazītos ar tā oriģinālo piedāvājumu un rastu ierosinājumu, kā ieinteresēt jauniešus apgūt tādus eksaktos mācību priekšmetus kā fiziku, ķīmiju.
 
Zinātnes centrs Ahhaa ar eksponātiem aizņem gandrīz3000 kvadrātmetru lielu platību, un tas ir lielākais Baltijā. Milzīga enerģijas mašīna saukta par Ņūtona ābeli, Hobermana lode, lifts, kas dodas zemes dzīlēs, mini laboratorijas, planetārijs un daudz kas cits aizraujošs ir atrodams zinātnes centrā. Tajā iespējams aplūkot arī dzīvnieku pasaules ikdienu, piemēram, skudru pūzni, ūdens pasauli un cāļu māju. Savukārt, lūkojoties uz centra mājas jumtu, var pamanīt sudraba bumbu. Tās iekšpusē atrodas unikāls lodveida planetārijs, kura apmeklētāji var aplūkot gan miljoniem zvaigžņu, gan izbaudīt lidojumu kosmosā.
 
 
Vaicājot par gūtajiem iespaidiem, Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš uzsver, ka „tā ir lieliska iespēja mūsu skolēniem parādīt un ieraudzīt, kā realitātē darbojas fizikas un ķīmijas likumi, patstāvīgi izzināt šos aizraujošos procesus un paskatīties uz lietām citādi”.
 
 
Pēc viņa domām, redzētais zinātnes centrā rosina turpināt tehnisko zināšanu popularizēšanu un apguvi novada izglītības iestādēs. (Jāpiemin, ka, lai mudinātu bērnu un jauniešu interesi par tehnisko jaunradi un inženierzinātnēm, februārī Ķekavas novadā pirmo reizi notika unikālas tehniskās jaunrades darbnīcas. Skolēnu atsaucība bija ļoti liela.)
 
 
Šobrīd Ahha izstāžu zālē atrodas Skanošās fizikas eksponāti, kur ikviens var iepazīst skaņu pasauli. Lielu interesi no Latvijas delegācijas raisīja iespēja noklausīties dažādu pasaules valstu mūziku, proti, uzliekot austiņas unpieliekot kaut ko līdzīgu putekļsūcēja caurulei uz zemeslodē atzīmētā punkta, var noklausīties konkrētās valsts raksturīgo skaņdarbu. Par skanošo fizikas izstādi Ķekavas Mūzikas skolas direktore Daiga Ventniece saka: „Absolūti netradicionāls skatījums, kā netieši aizraujošā veidā bērniem pastāstīt par skaņu, tās rašanos, un kā skaņa emocionāli iekrāso vizuālo attēlu vai sižetu.”
 
 
Tartu apmeklējuma laikā novadu izglītības speciālisti iepazinās arī ar Tartu universitāti, tās vēsturi un darbību. Tartu atrodas arī Igaunijas izglītības un zinātnes ministrija, jo mūsu kaimiņzemē izglītības sistēma ir decentralizēta.
 
 
 Tāpat Salaspils izglītības, kultūras un sporta daļas vadītāja Inga Elksne, informēja par izglītības sistēmu un plānoto tās reformu Skotijā un aicināja arī pārējos kolēģus izmantot Eiropas projektu iespējas, lai klātienē iepazītu izglītības sistēmu Skotijā.
 
Vineta Bērziņa,
izdevuma "Ķekavas Novads" redaktore 
 
  Drukāt