Maršruts Ķekava – Omskas apgabals, 1949

 

25. marts – Komunistiskā terora upuru piemiņas diena – diena, kuru negribas atcerēties, bet nedrīkst aizmirst, jo no savām mājām, savas zemes tika aizvesti svešumā uz nezināmu laiku tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, kuru vidū bija arī mūsu novadnieki. Ķekavas novadā šī diena tika atzīmēta ar filmas „Ķekava – Omskas apgabals 1949”pirmizrādi.
 
Sakarā ar atjaunotā Doles Tautas nama 100 gadi, Doles Saviesīgā biedrība vēlējās aktualizēt Doles Tautas namu kā novada sabiedriskās un kultūras dzīves centru, jo šis nams savos pastāvēšanas gados ir pieredzējis gan priecīgus, gan traģiskus brīžus novadnieku dzīvē. Šeit spēlēja teātra izrādes, rīkoja balles, te atradās pagasta pārvalde, bibliotēka, pasts, sporta zāle, kolhoza administratīvās telpas, savus pasākumus te rīkoja arī Ķekavas pamatskola.
 
Jau 2010. gada sākumā Biedrība aicināja kopā novada sportistus uz pasākumu „Sports Ķekavā toreiz un tagad”, pēc tam kopā ar Ķekavas novadpētniecības muzeju tika strādāts pie zinātniskās konferences „Dole – Ķekava 100 gados” un tika plānots, kā saglabāt un nodot tālāk represēto novadnieku dzīves stāstus. Tā pamazām, meklējot kontaktus un atbalstu, tapa projekts „Maršruts Ķekava – Omskas apgabals 1949”. Kopā ar novadnieci režisori Dzintru Geku un viņas radošo grupu tapa sirsnīgs un aizkustinošs stāsts par Gunāru Vildi, Didzi Gaņģi, Birutu Sēju un viņu ģimenēm.
 
2012. gada 25. martā Doles Tautas namā pirmo reizi šo filmu varēja noskatīties paši galvenie varoņi, viņu ģimenes, filmas atbalstītāji un visi interesenti.
 
Pirms filmas iespaidos dalījās Doles Saviesīgās biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Ozols, kurš uzsāka šo ne vieglo ceļu uz konkrētu represēto novadnieku sirdīm un ieskicēja pamatkoncepciju par vietējiem cilvēkiem, kuri atgriezušies savā novadā. Vairums aizvesto neatbrauca atpakaļ savās tēva mājās, daļa pat palika Sibīrijā. V.Ozols atzina, ka tā bija liela uzdrīkstēšanās iet pie Birutas Sējas, Gunāra Vildes un Didža Gaņģa un mēģināt viņus pierunāt pastāstīt savu sāpi citiem cilvēkiem, visai Latvijai!
 
Diena iesākas ar ziedu nolikšanu Odukalnā pie Piemiņas akmens aizvestajiem novadniekiem, dievkalpojumu Doles - Ķekavas ev.lut. baznīcā un Ķekavas novadpētniecības muzeja ekspozīcijas apskati.
 
Filmas pirmizrādes dienā Doles Tautas nama zāle bija pārpildīta. Interese bija liela, jo tā ir filma par mūsu līdzcilvēkiem un viņu likteni. Tā ir mūsu novada dzīvā vēsture.
 
Liels paldies režisorei Dzintrai Gekai un viņas darba grupai, kā arī atbalstītājiem: Ķekavas novada Domei, Ķekavas novada pašvaldības Kultūras aģentūrai, A.M.L. SIA, Kalnakrogs SIA, Ķekavas sadzīves servisa centrs SIA, Pēterim Gekam, Ilgonim Leišavniekam, Ivaram Mangulim, Mārim Šopam, Valdim Ozolam, Inesei Krejānei, Valsts Kultūrkapitāla fondam.
 
 
Aija Grīnvalde
Ķekavas novadpētniecības muzeja galvenā krājuma glabātāja
 
 
 
Foto: Līva Benete, Velga Kūkuma
 
 
  Drukāt