Alternatīvas ielu apgaismojuma rekonstrukcijai

 

IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ

Ķekavas novada uzņēmums Elko, kas veica Ķekavas ielu un sabiedrisko vietu apgaismojuma izpēti, piedāvā pašvaldībai trīs alternatīvas kā modernizēt apgaismojumu, tādējādi samazinot energoresursu patēriņu un izmaksas.

 
Elko pārstāvis seminārā par ielu apgaismojumu uzsvēra - lai modernizētu apgaismes infrastruktūru nepieciešams izmantot videi draudzīgas tehnoloģijas. Proti, ielu apgaismojumam jāizmanto augstas kvalitātes izstrādājumus, kurus iespējams pārstrādāt otrreiz (alumīnija korpuss) un kuri samazina CO2 izmešus. Lampu augstā kvalitāte samazinās arī to apkalpošanas izmaksas.
 
Izvērtējot piedāvātās alternatīvās (divas no kurām paredz LED* lampu uzstādīšanu), pētījuma autori aprēķinājuši, ka elektroenerģijas patēriņš samazinātos par vidēji 36 %. Vienlaicīgi, norādot, ka pašvaldībai nepieciešams veikt plānveida investīcijas ielu apgaismojuma sistēmas uzturēšanai.
 
Runājot par apgaismes sistēmas rekonstrukciju, SIA Elko saskata divus risinājumus: viena ir tuvāko trīs gadu laikā veikt visus nepieciešamos ielu apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanas darbus un pēc tam nodrošināt tās uzturēšanu. Otra – uzlabošanas darbus veikt pakāpeniski 20 gadu laikā. Rekonstrukcijas izmaksas tiek lēstas 236 000 – 351 000 latu robežās. Šīs idejas īstenošanai pašvaldība var piesaistīt arī dažādu Eiropas Savienības fondu līdzekļus.
 
 Kā uzsvēra pašvaldības attīstības projektu speciālists, apgaismes joma visvairāk būtu saistīta ar Klimatu pārmaiņu finanšu instrumenta mērķiem, taču šobrīd nav zināms, kad šajā aktivitātē tiks izsludināts nākamais KPFI projektu konkurss. Taču visreālākais scenārijs līdzekļu piesaistei no Eiropas ir vairāku pašvaldību vienota projekta sagatavošana Eiropas energoefektivitātes fondam, kas piedāvā finansējumu lieliem projektiem energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas jomā.
 
Seminārā ar pieredzi atjaunojamo enerģijas izmantošanā un apgaismojuma modernizācijā dalījās Salacgrīvas, Garkalnes un Limbažu novadu pašvaldības.
 
Salacgrīvā bērnu rotaļu laukuma apgaismojuma izveidē izmantota vēja un saules enerģija. Tā būtiskākie ieguvumi - neatkarība no elektrības piegādātāja, augsts drošības līmenis bojājumu, īssavienojuma rezultātā, minimāli būvniecības darbi un vienkārša ierīkošana.  (Salacgrīvas novada  prezentācija)
 
Savukārt Garkalnes novada pašvaldība, piesaistot Eiropas finansējumu, izveidojusi veloceliņu un ierīkojusi modernu elektrības apgaismojums visos veloceliņa posmos. Ieguldītie līdzekļi energoefektīvā apgaismojumā, pēc pašvaldības aplēsēm, atmaksātos 2,5 gados. KPFI projekta ietvaros Garkalnes novada apdzīvoto vietu ielās plānots arī nomainīt 803 gaismekļus uz LED. (Garkalnes novada prezentācija)
 
Bet Limbažu novada pašvaldība informēja klātesošos par Katvaru internātpamatskolas siltināšanu un zemes siltuma apkures ierīkošanu, tādējādi paaugstinot uz pusi energoefektivitāti un samazinot apkures izmaksas. Tāpat tā uzstādījusi četras lampas ar saules baterijām un vēja ģeneratoriem. (Limbažu novada prezentācija)
 
Semināra laikā Rīgas plānošanas reģiona, t.sk., Ķekavas novada speciālisti, tika apmācīti arī par finanšu un ekonomiskā pētījuma sagatavošanu un ārvalstu finansējuma piesaistīšanu.  (Apmācības prezentācija)
 
Rezumējot semināra ieguvumus, dalībnieki uzsvēra lielisko iespēju uzklausīt citu pašvaldību pieredzi apgaismojuma jomā, kā arī pārrunāt turpmākās sadarbības iespējas.    
 
Ar „Finanšu un ekonomisko pētījumu par energoefektīvu Ķekavas novada pašvaldības ielu un sabiedrisko vietu apgaismojumu” var iepazīties šeit. Pētījuma prezentāciju skatīt šeit.
 
Seminārs Ķekavas novada un citu Rīgas plānošanas reģiona pašvaldību speciālistiem notika aprīļa vidū projekta Ķekavas novada pašvaldības administratīvās kapacitātes stiprināšana, veicot pētījumu par energoefektīvu pašvaldības ielu un sabiedrisko vietu apgaismojumu ietvaros. 100% no projekta (16 235,51 latu) finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību. Apakšaktivitāti administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.
 
Teksts un foto: Vineta Bērziņa,
izdevuma "Ķekavas Novads"redaktore
 
*LED - saīsinājums no angļu val. Light-Emitting Diode (gaismu izstarojoša diode).

  Drukāt