Novadā darbojas meklēšanas vienība

 

 
Ķekavas novadā dibināta jauna sabiedriskā organizācija Meklēšanas vienība BRĀLĪBA, kura nodarbojas ar Otrā pasaules un citos karos bojāgājušo un neapbedīto kareivju mirstīgo atlieku meklēšanu un nodošanu pārapbedīšanai kapos, informē biedrības pārstāvis Edgars Urbāns.
 
 
Pēc viņa stāstītā, šobrīd Meklēšanas vienībā iesaistījušies desmit dalībnieki, kuri šos meklēšanas darbus veic tīras sirdsapziņas vadīti, jo vēlas bezvēsts kritušiem kareivjiem nodrošināt cienīgu atdusas vietu.  
Kā uzsver E. Urbāns, meklēšanas vienība BRĀLĪBA, kas ir legāla organizācija, vēlas arī cīnīties ar marodieriem, kuri rīkojas savtīgu iemeslu dēļ. „Ir situācijas, kad esam atraduši izmētātus karavīra mirstīgās atliekas bez jebkādām laika liecībām, kas spētu mums palīdzēt identificēt šo kritušo. Šāda rīcība ir nosodāma un necienīga.”
 
 
Neilgajā biedrības pastāvēšanas laikā jau atrasti un identificēti 14 kareivju, kuri sadarbībā ar Afganistānas kara veterānu biedrību pārapbedīti karavīru kapos Piņķos un Ropažos.
 
 
Vienības meklēšanas darbi notiek, balstoties uz vēsturiskām un dokumentālām laika liecībām vai cilvēku nostāstiem. Šī iemesla dēļ Meklēšanas vienība BRĀLĪBA aicina Ķekavas novada iedzīvotājus informēt par iespējamiem neatklātiem karavīru apbedījumiem, zvanot vienības dibinātājiem Jānim Prūsim (tālr. 26425144) vai Jurijam Teteram (tālr. 22083924). Tāpat var rakstīt e-pastu Edgaram Urbānam - gareds@inbox.lv.
 
 
Meklēšanas vienības BRĀLĪBA pārstāvis Edgars Urbāns informē, ka vienība var piedāvāt iedzīvotājiem palīdzību leģendu par apslēptu mantu pārbaudē, kā arī nozaudētu atslēgu, gredzenu vai arī citu metālisku priekšmetu atrašanu, kā arī  īpašuma skenēšanu ar MD uz sprādzienbīstamiem vai citiem priekšmetiem.
 
 
Meklēšanas vienības vadītāji bija iesaistījušies arī notriektas lidmašīnas izcelšanā no Palšu purva. Par šo gadījumu vairāk var uzzināt LTV ziņu sižetā un interneta portālā www.madona24.lv.
 
 
Vineta Bērziņa,
Izdevuma „Ķekavas Novads” redaktore
  Drukāt