Svinīgi noslēdz saules kolektora uzstādīšanas darbus

 

11. jūnijā svinīgi tika noslēgta saules kolektora sistēmas uzstādīšana Ķekavas novada pirmsskolas izglītības iestādē „Ieviņa”, kas turpmāk nodrošinās bērnudārza peldbaseina ūdens uzsildīšanu ar saules enerģiju, kā arī daļēji iegūto siltumu izmantos apkurei.

 

Tradicionālo lenti pārgrieza Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis, pašvaldības izpilddirektors Aivars Liškovskis un saules kolektora uzstādīšanas darbu veicēja - uzņēmuma „Taupi” pārstāvis Aigars Reigass.

 

Atklāšanas reizē SIA „Taupi” pārstāvis klātienē iepazīstināja Domes un pašvaldības pārstāvjus arī ar vienu no saules kolektora sistēmas ierīci, kas uzrāda uzsildītā peldbaseina ūdens temperatūru un šim mērķim patērēto saules enerģiju.

 

Ar detalizētāku uzņēmuma „Taupi” izklāstu par saules kolektora sistēmas darbību, efektivitāti un ekspluatāciju Ķekavas novada domes, pašvaldības, uzņēmuma „Ķekavas nami” un bērnudārza „Ieviņa” pārstāvji varēja iepazīties un uzdot sev interesējošos jautājumus informatīvajā seminārā atklāšanas dienas pirmajā pusē.

 

Semināra laikā kā viena no galvenajām atziņām izskanēja, ka solārā jeb saules enerģija ir perspektīva un efektīva alternatīva fosilajam kurināmajam (naftas produktiem, oglēm, gāzei), kura apjomi pasaulē neglābjami samazinās. Lai gan šobrīd saules enerģija arvien vairāk aizstāj fosilo kurināmo, tomēr no bezmaksas energonesēju potenciāla līdz šim tikusi izmantota vien niecīga daļa. Tāpēc uzņēmums aicināja pašvaldību un tās iedzīvotājus savā saimniecībā izmantot arvien plašāk saules enerģiju.   

 

Saules enerģijai piemīt vairākas priekšrocības: pēc sākotnējiem ieguldījumiem enerģija no saules turpmāk tiek iegūta praktiski par velti, bet ieguldīto naudu var atgūt dažu gadu laikā; saules enerģijai nevajag degvielas, līdz ar to neietekmē energoresursu cenu kāpums; tā nepiesārņo apkārtējo vidi, nerada smakas un darbojas ļoti klusi. Saules enerģija tiek saražota tiešu tur, kur tā vajadzīga, un tās sistēmām praktiski nav nepieciešama apkalpošana.

 

Plakano saules kolektoru un pārējo sistēmas palīgiekārtu (stratifikācijas boileram, siltummainim, solārai stacijai, izplešanās traukam) kalpošanas laiks tiek lēsts līdz 25 gadiem.

 

Saules kolektoru sistēma tika uzstādīta projekta „Oglekļa dioksīda emisiju samazināšana, uzstādot saules kolektoru sistēmu Ķekavas pirmskolas izglītības iestādes IEVIŅA ēkā, peldbaseina ūdens sildīšanai no atjaunojamiem energoresursiem” ietvaros, kas atbalstīts Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) finansēto projektu atklāta konkursā „Atjaunojamo energoresursu izmantošana siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai”.Saules kolektora sistēmas uzstādīšanu veica SIA „Taupi”.

 

Projekta kopējais finansējums Ls 52 411,22, no kuriem KPFI Ls 39 308,42 un Ķekavas novada pašvaldības līdzfinansējums - Ls 13 102,80. 

 

 

Vineta Bērziņa,

Izdevuma „Ķekavas Novads” redaktore

 

 

Foto: Līva Benete 

  Drukāt