Piesaista Eiropas naudu vindsērfinga attīstībai Ķekavas novadā

Vindsērfings Ķekavas novadā! Šāds apgalvojums dažiem var izraisīt izbrīnu, jo var šķist, ka šis sporta veids vairāk piedien piejūras reģioniem. Bet kopš vindsērfingā ir ielauzušās mūsdienu  tehnoloģijas, tas kļuvis pieejamāks un izmantojams visās iespējamās ūdenskrātuvēs.

 

Vindsērfings ir salīdzinoši jauns ūdenssporta veids - ar tikai mazliet vairāk kā 40 gadu ilgu vēsturi. Nācis no Havaju salām un pieredzējis neskaitāmas transformācijas. Šobrīd tas ir viens no atpazīstamākajiem un pieejamākajiem ūdenssporta veidiem pasaulē. Vēja savaldīšana ir kļuvusi par neskaitāmu burātāju dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Tas nav tikai sporta un izklaides, bet arī dzīves veids, kam pateicoties cilvēks nonāk saskarē ar dabu, mācās saprasties ar tās spēku un izbaudīt skaistumu, kurš daudziem ir palicis nepamanīts intensīvā ikdienas rituma dēļ.

 

2011. gadā mūsu pašu novadnieki un burātāji ar vairāk kā 10 gadu ilgu pieredzi Raitis Škutāns un Māris Minkevics (2011. gada Latvijas vicečempions vindsērfingā viļņu burāšanā – vissarežģītākajā un, tai pat laikā, baudāmākajā disciplīnā), lai popularizētu veselīgu dzīvesveidu un aktīvo atpūtu Ķekavas novadā, izveidoja biedrību Ūdenssporta klubs Kambīze un uzsāka vindsērfinga apmācību Rīgas HES akvatorijā.

 

2012. gada pavasarī Ūdenssporta klubs Kambīze ar Lauku atbalsta dienesta  Eiropas Zivsaimniecības fonda  (ESF) atbalstu projekta Vindsērfinga pieejamība - Partnerības Daugavkrasts teritorijas iedzīvotājiem ietvaros ir iegādājies jaunus speciāli vindsērfinga apguvei paredzētus mācību vindsērfinga  dēļus, dažāda izmēra buras, kas piemērotas gan bērniem, gan pieaugušajiem, kā arī visu nepieciešamo drošības aprīkojumu (hidrotērpus, glābšanas vestes, u.c.), lai Ķekavas un apkārtējo novadu  iedzīvotāji varētu apgūt vindsērfingu, sportojot vai vienkārši pavadot laiku nodarbojoties ar aktīvo atpūtu. Kopējā projekta summa ir Ls 6913,16, no kuriem EZF līdzfinansējums - Ls 6221,84.

 

Tagad jebkuram Ķekavas novada iedzīvotājam ir iespēja izbaudīt, ko tad īsti nozīmē vējainās brīvības gars. Kambīzes puiši ir instruktori ar lielu pieredzi un palīdzēs apgūt burāšanu dažādās vindsērfinga disciplīnās. Pēc pamatu apgūšanas katrs pats var noīrēt sev piemērotu inventāru un doties burāt.

 

Vasaras laikā, kad daudzas citas sporta skolas izvēlas ņemt pauzi, jaunieši un viņu vecāki ir aicināti izmantot skolēnu vasaras brīvlaiku vindsērfinga apmācībai. Vindsērfingu var izvēlēties arī kā pamatnodarbi, mācoties visu gadu. Ziemā jauniešiem tiks piedāvāta pastiprināta peldēšanas apmācība Daugmales multifunkcionālā centra baseinā profesionāla pedagoga uzraudzībā. Ziemā vēl var mācīties burāt ar, tā saucamajiem, ledusdēļiem, kas būtībā ir liels skrituļdēlis uz slidām. Ziemas vindsērfings būtiski atvieglo apmācību procesu, jo ledusdēlis ir stabils un instruktori apmācāmajiem var pienākt tuvu klāt.

 

Raitis Škutāns

 

  Drukāt