Starptautiskais folkloras festivāls BALTICA – 2012 pirmo reizi ienāk Ķekavas novadā.

 

Šoziem, Katlakalna Tautas nama folkloras kopai „Rāmupe”, izturot skates pārbaudījumus un saņemot apliecinājumu par dalību BALTICA festivālā, Ķekavas novada pašvaldības Kultūras aģentūrai radās doma, ka lielā folkloras festivāla ietvaros, kāds koncerts varētu notikt arī Ķekavā. Folkloras biedrība un Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs ideju apstiprināja un uzticēja Ķekavas novadam uzņemt koncertu „Latvieši pasaulē – pasaule latviešos”, kurā piedalīsies pasaules latviešu folkloras kopas, Rīgas folkloras kopas, Rucavas un Katlakalna folkloras kopa.
 
Līdz šim no mūsu novada BALTICA festivāla pasākumos – izstādēs ar saviem darbiem ir piedalījusies Ķekavas kultūras nama Tautas lietišķās mākslas studija „Ķekava”. Šoreiz festivālā no Ķekavas novada piedalīsies Katlakalna Tautas nama folkloras kopa „Rāmupe”, sava vadītāja Andra Kapusta vadībā.
 
Festivāls BALTICA notiek kopš 1987. gada. Tā ir ikgadēja tradīcija, kura notiek katru gadu pēc kārtas vienā no Baltijas valstīm - Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Šogad festivāls Latvijā notiek 9. reizi.
 
BALTICA ir Baltijas tautām ļoti nozīmīgs folkloras festivāls, kurš demonstrē tautu tradicionālo kultūru – dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tautas kultūras izpausmes formas.
 
Festivāla misija – saglabāt, attīstīt un popularizēt plašākā sabiedrībā latviešu, līvu, latgaliešu un citu tautu un tautību tradicionālo kultūru un nemateriālā kultūras mantojuma prasmes; rūpēties par tautas morālo vērtību, garīguma un pašcieņas veicināšanu un noturīgumu; veicināt paaudžu saliedētību un dzimtas tradīciju saglabāšanu.
  
„BALTICA 2012” notiks no 2012. gada 5. līdz 9. jūlijam Rīgā, Madonā, Turaidā, Ikšķilē, Ķekavā, kā arī Barkavas, Cesvaines, Ērgļu un Kokneses novados. Tajā piedalīsies Latvijas etnogrāfisko ansambļu un folkloras kopas, kā arī tautas muzikanti, lietišķās mākslas meistari, amatnieki un stāstnieki, kā arī  festivāla programmu bagātinās ārvalstu grupas un stāstnieki. Pārsvarā festivālā tiek izmantoti autentiski un reproducējošie priekšnesumi.
 
Rīkot festivāla koncertu Ķekavas novadā ir liela atbildība, jo folkloras festivāls BALTICA stingri ievēro savas tradīcijas un rūpīgi izvēlas vietas, kur rīkot festivāla pasākumus. Mēs centīsimies radīt mājīguma un svētku atmosfēru saviem viesiem „Sudrabavots” un „Teiksma” no ASV, „Dzērves” no Luksemburgas, „Dūdalnieki” no Anglijas, „Daina” no Krievijas un „Rēvele” no Igaunijas, kā arī mūsu folkloras kopām. Folkloras festivāls Ķekavā ienāk jau no 8.jūlija paša rīta, folkloras kopām ierodoties Ķekavas vēsturiskajā centrā pie Doles Tautas nama un piedaloties pieņemšanā Ābeļu dārzā. Šī būs savdabīga tikšanās festivāla dalībniekiem, pašvaldības darbiniekiem, visiem kopā piedaloties radio programmas „KULTŪRAS RONDO” tiešraidē. Agrā pēcpusdienā plkst. 14.00 folkloras grupas pieskandinās Ķekavas Dzirnavu estrādi. Pēc estrādes atjaunošanas, šis būs pirmais lielais koncerts, kurā piedalīsies 250 dalībnieku.
 
 
Tiksimies 8.jūlijā Ķekavas Dzirnavu estrādē!
 
 
ĶNKA Amatierkustības projektu vadītāja Aija Vitmane
ĶNKA sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Grigale
 
 
 
 
  Drukāt