Eiropas valstu brīvprātīgie talko Ķekavas novadā

 

2012. gads organizācijai AFS Latvija „Jauniešu apmaiņas programmas”  ir īpaši nozīmīgs ar to, ka tieši pie mums, Latvijā, no 16. līdz 20.jūlijam tiek organizēts Eiropas valstu AFS brīvprātīgo vasaras samits (vairāk info www.efilsummersummit.org), kurā piedalās ap 180 dalībnieku no dažādām Eiropas valstīm. Brīvprātīgo samits ik gadu tiek organizēts kādā no Eiropas valstīm – 2011. gadā tas notika Portugālē, bet 2010. gadā – Ungārijā.

 

19. jūlijs nometnes dalībniekiem ir brīvprātīgā darba diena. Simts brīvprātīgie no dažādām Eiropas valstīm sabiedrisko darbu veica Tīnūžu pagasta „Elkšņos”, bet 70 dalībnieki ar Ķekavas novada domes organizatorisko atbalstu piedalījās Depkina -Rāmavas muižas parka teritorijas uzkopšanā un pastaigu takas veidošanas darbos ap Titurgas ezeru Baložos.

 

Talkas organizatori no Ķekavas novada puses bija parūpējušies par transportu, lai atgādātu strādāt gribētājus no Tīnūžu novada, kur norisinās Eiropas brīvprātīgo nedēļu garā pulcēšanās. Kamēr pēc novada tūrisma informācijas centra vadītāja Jura Žilko īsas uzrunas un darba pienākumu izskaidrošanas paši ķekavieši ar krūmu trimmeri veidoja pastaigu takas aprises paralēli Titurgas ezera krasta līnijai, brīvprātīgie no Vācijas, Austrijas, Šveices, Ungārijas, Horvātijas, Portugāles, Krievijas, Norvēģijas, Beļģijas, Zviedrijas un citām Eiropas valstīm nozāģētos krūmus krāva kaudzēs un, veidojot starptautisku darbaroku ķēdi, tos nogādāja un krāva izvešanai paredzētajās kaudzēs Titurgas ezera pludmalē.

 

Lai arī laiks, kas bija atvēlēts sabiedriskā darba veikšanai plašās programmas ietvaros, kurā starpkultūru izglītības darbnīcās piedalās AFS brīvprātīgie no Eiropas vienas nedēļas garumā Latvijā, bija vien pus diena, ķekavieši jau tagad var doties aplūkot vairāk kā 500 m garo un aptuveni 2 m plato stigu, kas ir aptuveni trešdaļa no iecerētās pastaigu takas ap Titurgas ezeru. Plānots, ka ziemā taka ļaus baudīt slēpotājiem ziemas priekus, pārtopot par distanču slēpošanas trasi.

 

Lai arī veiksmīgi uzsākts, darbs pie pastaigu takas vēl nav pabeigts, tāpēc tagad jāsasparojas pašiem ķekaviešiem, lai iecere par pastaigu taku taptu īstenota pilnībā vēl šajā vasarā.

 

 

Par AFS

 

AFS (American Field Service) pasaulē darbojas vairāk kā 60 valstīs un ir starptautiska, bezpeļņas, pasaulē atpazīstamākā jauniešu apmaiņas programmu un starpkultūru izglītības veicinātāja. Tās mērķis ir ar starpkultūru apmaiņas mācību programmas palīdzību ļauj jauniešiem iegūt nepastarpinātu pieredzi un zināšanas par citām valstīm un kultūrām. Šādā veidā programma veicina ne vien jauniešu svešvalodu prasmju būtisku uzlabojumu, bet arī  tieša veidā jauniešos attīsta kritiskas pieejas veidošanu savai identitātei un ļauj apgūt īpašas prasmes starpkultūru dialoga veidošanā, tādējādi sekmējot pozitīvu attieksmi pret atšķirīgo pasaulē.

 

 

1990. gadā AFS darbību Latvijā uzsāka Izglītības un zinātnes ministrija. Šo gadu laikā vairāk kā 1200 dalībnieku ir piedalījušies AFS apmaiņas programmā. Kopš 2010.gada par organizācijas AFS Latvija goda patronesi ir kļuvusi Latvijas bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

 

 

AFS Latvija populārākās ir viena gada apmaiņas programmas, kurās ik gadu ap 25 jaunieši no Latvijas izbauda neatkārtojamu pieredzi un uzzina, ka, neatkarīgi no Zemes puslodes, tieši ikdiena un cilvēcīgums mūs visus vieno. Liela daļa apmaiņās bijušo jauniešu kļūst par pasaules pilsoņiem plašākā jēdziena nozīmē, nesot savai valstij un novadam šo vēsti kā misiju. Daudzi jaunieši paliek AFS Latvija brīvprātīgo aktīvajā lokā un turpina ieinteresēt citus jauniešus starpkultūru izglītībā.

 

 

Taču ne tikai Latvijas skolēni dodas neaizmirstamā pieredzē uz citu pasaules valsti. Ik gadu Latvijā arī uzņem skolēnus – jau 2012.gada 24.augustā Latvijā ieradīsies 15 – 18 gadus veci jaunieši no Beļģijas, Itālijas, Meksikas, Taizemes, Vācijas, Venecuēlas un Turcijas un līdz 2013.gada jūlijam dzīvos Latvijas viesģimenēs un mācīsies dažādu Latvijas novadu skolās. Varbūt arī Tu vēlies gūt šo neatkārtojamo viesģimenes pieredzi? Dažām Ķekavas novada ģimenēm pieredze jau ir - 2009.gadā un 2010.gadā arī Ķekavas novadā dzīvoja apmaiņas skolēni no Venecuēlas un Vācijas, un 2010.gadā Ķekavas vidusskolā mācījās puisis no Vācijas.

 

 

AFS viesģimeņu moto un pamatnosacījums – viena lieka gultasvieta un silta sirds. Ja Tevi tas interesē, vairāk info par pieteikšanos lasi www.afs.lv.

Gundega Muceniece,
AFS Latvija brīvprātīgā valdes locekle

Foto: No organizatoru toro arhīva

  Drukāt