Līdz 16. septembrim Rīgas HES tiks pazemināts ūdens līmenis

 

No š.g. 1.augusta līdz 16.septembrim tiks pazemināts ūdens līmenis Rīgas HES ūdenskrātuvē. Ievērojot Daugavas apkārtnē mītošo iedzīvotāju intereses, AS „Latvenergo” plānotos nogāžu remontdarbus uzsāks vēlāk, nekā iepriekšējos gados. Pusotra mēneša laikā tiks atjaunots 68 100 m2 liels betona virsmu laukums.
 
AS „Latvenergo” ir konsultējusies ar Vides ministrijas Valsts vides dienestu un analizēja staciju darbību, lai atrastu labāko režīmu un ar maksimālo atdevi īsākā laika periodā veiktu šajā gadā plānoto remontdarbu apjomu. Ziemas periodā tika veikti aprēķini un analīze, meklējot piemērotāko abpusēji izdevīgāko risinājumu. Sadarbojoties ar biedrību „Mēs zivīm”, tika ņemts vērā vides ekspertu novērojumus un ieteikumi, lai ūdenslīmeņa pazemināšana neietekmētu zivju nārstu.
 
AS „Latvenergo” Daugavas HES hidrotehnisko būvju atjaunošanas projekta galvenais mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu, ilgstošu un konkurētspējīgu hidroelektrostaciju darbību kopējā enerģētiskajā sistēmā un elektroenerģijas tirgū, tādēļ arī tiek veikta regulāra dambja apsekošana, analīze un remontdarbi. Atbilstoši Latvijas Republikas normatīvo aktu prasībām AS „Latvenergo” ir pienākums rūpēties par Daugavas hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu.
 
Hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontdarbu apjomu nedrīkst atlikt un novilcināt, jo pretējā gadījumā uzkrāsies neatjaunoto nogāžu apjoms un pieaugs laika periods, kurā pilnībā tiks paveikti atjaunošanas remontdarbi hidrobūvēm.
 
Rīgas HES kopējais remontējamais dambju un aizsprostu garums ir 13,4 km. Līdz šim veikti darbi 3,8 km posmā, un 2012. gadā tiks veikti darbi 3,4 km garā posmā. Atlikušos 6,2 km Rīgas HES labā krasta nogāžu virsmu plānots atjaunot tuvākajos 3 – 4 gados.
 
AS „Latvenergo” aicina iedzīvotājus un uzņēmējus ūdenslīmeņa pazemināšanas periodu izmantot savām vajadzībām, piemēram, krastu nostiprināšanai, piestātņu izbūvei u.c., kā arī pludmaļu zonu labiekārtošanai un sakopšanai.
 
 
Papildu informācija par ūdenslīmeņa izmaiņām un darbu norisi – www.latvenergo.lv

 

  Drukāt