Ķekavas novada pašvaldību lūdz atzīt par cietušo

 

 

Ķekavas novada pašvaldība, veicot pārbaudi par bijušās Baložu pilsētas pašvaldības izveidoto uzņēmumu darbību, secinājusi, ka no tiem visi būvniecības uzņēmumi šobrīd strādā ar zaudējumiem un nākotnē varētu kļūt maksātnespējīgi. Līdz ar to Ķekavas novada pašvaldība, kurā pēc novadu izveides ietilpst arī Baložu pilsēta, nespēs atgūt ieguldītos līdzekļus.

 

Tāpēc Ķekavas novada pašvaldība lūgusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) atzīt pašvaldību par cietušo, pamatojoties uz Kriminālprocesa likumu.

 

Izvērtējos šos uzņēmumus, tika secināts, ka, piemēram, uzņēmumam Baložu celtnes, kura pamatkapitālā bijusī Baložu pilsētas dome ieguldīja 7129 kvadrātmetrus zemes par 70 000 latiem, jau pasludināta maksātnespēja un uzsākta bankrota procedūra. Tā rezultātā Ķekavas novada pašvaldība pēc kreditoru prasību apmierināšanas nespēs atgūt šajā uzņēmumā ieguldītos līdzekļus, un tai būs radušies lieli mantiskie zaudējumi. Tāpat pašvaldība nav saņēmusi ienākumus no četru dzīvojamo māju celtniecības uzņēmumu darbības, kurā tika ieguldīti vairāk 135 000 latu.

 

Šādu lūgumu pašvaldība paudusi KNAB, jo tieši birojs pārbauda Valsts kontroles konstatētos faktus par bijušās Baložu pilsētas pašvaldības rīcību ar kapitālsabiedrībām.

 

No Valsts kontroles ziņojuma izriet, ka bijušās Baložu pilsētas pašvaldības lēmumi ieguldīt 106 hektārus pašvaldības zemes 11 privātajos uzņēmumos par tirgus vērtībai nesamērīgi zemu cenu, vidēji par 83 santīmiem kvadrātmetrā, neatbilst likumam par pašvaldībām. Lielāka daļa uzņēmumu tika izveidoti ar mērķi gūt ienākumus būvniecības jomā, kas ir pretrunā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu, jo mērķiem jābūt saistītiem ar pašvaldību funkciju nodrošināšanu.

 

Tāpat bijušais Baložu pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Andis Adats, rīkojoties ar nekustamo īpašumu ieguldīšanas rezultātā iegūtajām kapitāla daļām, nav ievērojis vairāku likumu prasības, kas nosaka, ka lēmumu par kapitāla daļu pārdošanu un nekustamā īpašuma pirmpirkuma tiesību izmantošanu var pieņemt tikai pašvaldības dome.

 
 
 
Sabiedrisko attiecību daļa
Tālr. 67935822
  Drukāt