Sports ir veselības ķīla

 

 
Vai tā ir vai nav, katrs pats varam izlemt, bet mērena slodze ķermenim un garam noteikti ir draudzīga. Daudzi no mums savu brīvo laiku pavada, nododoties aktīvajai atpūtai - kāds brauc ar velosipēdu, kāds ar draugiem uzspēlē futbolu. Vēl kādam saistoša šķiet svaru cilāšana. Citam iršanās ar laivu.
 
Startējot Ķekavas novada projektu līdzfinansēšanas konkursā un saņemot finansiālu atbalstu 1460 Latu apmērā, ūdenssporta klubs Kambīze projekta „Aktīvās atpūtas uz ūdens pieejamība un drošība uz ūdens ikvienam novada iedzīvotājam” ietvaros iegādājās un šobrīd aktīvās atpūtas cienītājiem piedāvā alternatīvu – izbaucienus ar airu dēļiem (SUP – stand up paddleboard) pa Daugavu.
 
Tas ir jauns sērfa dēļu paveids, paredzēts Eiropas nelielo viļņu apgūšanai, kā arī ir lielisks partneris izklaides un aktīvās atpūtas braucieniem jebkurā ūdenskrātuvē. Dēlis piemērots ikvienam neatkarīgi no vecuma un fiziskās sagatavotības līmeņa. Tā virsma ir noklāta ar gumijotu pretslīdes materiālu, bet stabilitāti kursā nodrošina spura. Rokās airētājam ir viegls, regulējams alumīnija airis, un drošības nolūkos var izmantot speciāli sērfa dēlim paredzēto auklu, kura piestiprināta pie dēļa aizmugures un ar klipsi pie sērfotāja kājas. Pamatiemaņas, kas nepieciešamas braukšanai pa Daugavu ar airu dēli, var apgūt dažu minūšu laikā.
 
Ar projekta ietvaros iegādāto inventāru ikviens Ķekavas novada iedzīvotājs varēja jau iepazīties VIA Ķekava sporta spēļu laikā. VIA Ķekava sporta spēļu laikā vairāk kā 40 novada iedzīvotāji piedalījās sacensībās ar airu dēli.
 
Ķekavas novada iedzīvotājiem paveicies, ka tepat blakus ir liela ūdenskrātuve, kurā mierīgos bezvēja vasaras vakaros doties baudīt saulrietu un gleznainos Daugavas krastmalu skatus. Arī mūsu instruktors Raitis iecienījis vakara izbraukumus ar airu dēli, kad vējdēļošanai paredzētais vējš aizsteidzies citos plašumos un Daugavas ūdeņi nomierinājušies.
 
Lūk, ko viņš par to saka: „Kopš pirmo reizi izbraucām ar airu dēli, sapratu, tas ir kolosāls veids, kā pavadīt mierīgos vasaras vakarus. Pēc ikdienas darba birojā, tā ir lieliska atpūta. Tiek izvingrinātas visas muskuļu grupas, tai pat laikā neprasot lielu sasprindzinājumu un fizisko slodzi. Neapšaubāmi arī romantika – mēs ar sievu divi vien uz mierīga ūdens, klusums, saulriets, putnu čalas un lēnā garā tu iepazīsti Daugavas ainavas. Pēc stundas gara izbrauciena gan prāts, gan ķermenis ir možs, ikdienas rūpes un stress ir kaut kur pazudis kā nebijis. Es teiktu: airu dēlis – eliksīrs garam un miesai.”
 
 
Māris Minkevics
 
 
  Drukāt