Noslēgusies sestā Latvijas - Vācijas sadarbības konference

 

No 15.-18. augustam Jēkabpilī, piedaloties Vācijas Federatīvās Republikas un Latvijas Republikas vēstniekiem, kā arī vairāku Latvijas un Vācijas pašvaldību pārstāvjiem un pieaicinātiem ekspertiem, notika 6. Latvijas-Vācijas pašvaldību sadarbības konference.
 
Šogad konference tika veltīta paaudžu solidaritātei - "2012.gads - paaudžu solidaritātes gads Eiropā. Iespējas un izaicinājumi. Paaudžu sadarbība brīvprātīgo darbībā".
 
Konferencē piedalījās Latvijas pašvaldības, kurām ir sadraudzības pašvaldības Vācijā, tajā skaitā Ķekavas novada pašvaldība, kurai ir ilgstoša sadarbība ar Bordesholmu (Vācijā). Tika prezentēti Ķekavas un Bordesholmas pašvaldību sadarbības projekti, kā arī delegācijām bija iespēja iepazīties ar citu Latvijas- Vācijas partneru sadarbības pieredzi.
 
No Ķekavas novada konferencē piedalījās domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis, izglītības galvenā speciāliste interešu izglītības, mūžizglītības un jaunatnes lietu jautājumos  Linda Zaķe, izpilddirektora vietnieka p.i. Astrīda Vītola un „Ķekavas un Bordesholmas draudzības biedrības” pārstāvis Juris Firsts.
 
Konferences gaitā dalībniekiem bija iespēja darboties kādā no sešām darba grupām - kultūra un māksla, sports, sociālā sfēra, izglītība, katastrofu aizsardzība un tālākā sadarbība.
 
Konferencē tika nolasīti referāti un notika diskusijas par sabiedrības vērtību apzināšanu un atjaunošanu, pašvaldību un privātās partnerības projektu attīstības iespējām Latvijā un Vācijā, par kultūras un mākslas materiālā un nemateriālā mantojuma saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm, paaudžu sasaisti sporta aktivitātēs un brīvprātīgo darbu sociālajās iestādēs.
 
Pasākuma gaitā tika pārrunāti arī jautājumi par izglītību mūža garumā, pilsētu aizsardzību pret plūdiem, pilsētu partnerības attīstības virzieniem un vadlīnijām, Vācijas-Latvijas divpusējo sadarbību, mākslas nozīmi sabiedrībā, atjaunojamo energoresursu izmantošanu siltuma ražošanā, senioru dzīvesveidu un tā nākotnes perspektīvām.
 
Konferences darba gaitā tika izstrādātas rezolūcijas, kuras tiks iesniegtas LR Ārlietu ministrijā. Tika arī nolemts, ka nākamgad konference notiks Mellē (Vācijā), kur viena no galvenajām tēmām būs izglītība un profesionālā izglītība, stāsta izpilddirektora vietnieka p.i. Astrīda Vītola
 
Vakarā Jēkabpils brīvdabas muzejā notika pasākums, kurā varēja iemācīties latviešu tautas dejas un rotaļas, kā arī bija iespēja uzzināt kā top latviešu tradicionālie ēdieni - kā sasiet sieru un sakult sviestu. Šīs piedāvātās iespējas ar prieku izmēģināja Vācijas pašvaldību pārstāvji.
 
Konference ik gadu notiek kādā Latvijas vai Vācijas pašvaldībā ar mērķi stiprināt sadarbību starp abu valstu pašvaldībām. Pirmā konference notika Villihā (Vācijā) un viens no šo konferenču aizsācējiem ir Wolfgangs Brock, kurš ir Willihas Vācu-latviešu draudzības biedrības vadītājs.
 
 

Līva Benete

Ķekavas novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

 

  Drukāt