R.Ķīlis un vecāku nevalstiskās organizācijas paraksta vēsturisku sadarbības hartu

 

2012.gada 11.septembrī, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un vecāku nevalstiskās organizācijas parakstīja vēsturisku sadarbības hartu, kas pirmo reizi nodrošinās nevis atsevišķu biedrību, bet apvienotu vecāku nevalstisko organizāciju līdzdalību ar izglītības sistēmu saistīto lēmumu pieņemšanas procesos.

 

Ministrs izteica gandarījumu, ka vecāki ir spējuši apvienoties un ministrija sadarbības hartu paraksta nevis ar vienu vecāku apvienību, bet ar konsorciju, kurā pašlaik apvienojušās deviņas vecāku organizācijas, bet drīzumā tām plāno pievienoties vēl vairākas vecāku biedrības.

 
„Sadarbības hartas parakstīšana ir apliecinājums tam, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdzās pedagogu arodbiedrībām un augstskolu pārstāvjiem par svarīgiem sadarbības partneriem uzskata arī  vecākus. Vecāku viedokli ir būtiski uzklausīt ne tikai tad, kad dokuments  jau izstrādāts projekta stadijā, bet gan uzsākot pie tā darbu. Līdzšinējā praksē vēl nekad nav bijusi situācija, kad ministrija ir gatava deleģēt atsevišķus valsts pārvaldes uzdevumus vecāku organizācijām. Ceru, ka mēs sadarbosimies, lai skaidrotu sabiedrībai dažādus jautājumus, kas saistās ar skolas dzīvi un izglītības jautājumiem,” uzsver R.Ķīlis
 
Parakstot sadarbības hartu, biedrības ”Izglītība un atbalsts Latvijas ģimenēm” pārstāve Kristīne Dūdiņa pateicās ministram Robertam Ķīlim par doto iespēju – kļūt par aktīviem partneriem izglītības politikas veidošanā. „Tā ir pozitīva zīme sabiedrības līdzdalībai kopumā. Pierādījums tam, ka neesam tikai pasīvi saņēmēji vai protestētāji pret kaut ko, bet esam sadarbības partneri, kopīgiem spēkiem risinot jautājumus, kas mums visiem ir svarīgi,” uzsver Kristīne Dūdiņa
 
Parakstot sadarbības hartu, abas puses ir apņēmušās izveidot efektīvu sadarbību informācijas apmaiņas un vecāku līdzdalības nodrošināšanai  valsts pārvaldē izglītības jomā, kā arī citos ar izglītības sistēmu saistītos jautājumos.
 
IZM ir apņēmusies nodrošināt ieinteresēto vecāku nevalstisko organizāciju deleģēto pārstāvju līdzdalību saskaņošanas sēdēs, konsultatīvajās padomēs, kā arī atsevišķu projektu izstrādei izveidotās darba grupās jautājumos, kam saskaņā ar pušu vienošanos ir būtiska nozīme izglītības politikas veidošanā. IZM ir atvērta vecāku nevalstisko organizāciju dalībai tās vadības sanāksmēs, kad dienaskārtībā ir vecāku līdzdalībai svarīgi  jautājumi. Vienošanās paredz, ka ne retāk kā reizi divos mēnešos notiks regulāras divpusējās tikšanās.
 
Vecāku nevalstiskās organizācijas ir apņēmušās sekmēt efektīvu viedokļa apmaiņu starp vecāku nevalstiskajām organizācijām,  nodrošinot saskaņotu vecāku pārstāvniecības viedokli sarunās ar valdību un sabiedrību, lai risinātu izglītības nozarei svarīgus jautājumus.
 
Sadarbības harta stājas spēkā nākamajā dienā pēc tās parakstīšanas, proti, 2012. gada 12. septembrī.  Hartai var pievienoties arī citas vecāku nevalstiskās organizācijas, iestājoties vecāku nevalstisko organizāciju konsorcijā Vecāku forums un parakstot  līdzdalības līgumu.
 
 
www.izm.gov.lv
  Drukāt