Konferencē Bordesholmā top jaunas projektu idejas

 

No 13. līdz 20. oktobrim delegācija no Ķekavas novada apmeklēja sadraudzības pašvaldību Bordesholmu (Vācija), lai piedalītos konferencē Eiropas Savienības projekta „Aktīva novecošana un paaudžu solidaritāte” ietvaros.
 
Šajā projektā piedalījās dažādu paaudžu cilvēki no Bordesholmas un Ķekavas novada – pašvaldības administrācijas darbinieki, iestāžu un aģentūru darbinieki, iedzīvotāji un Ķekavas – Bordesholmas sadraudzības biedrības pārstāvji.
 
Konferences laikā dalībnieki iepazinās ar valsts kultūru, Bordesholmas pašvaldību, tās struktūru un darba specifiku, imigrācijas jautājumu risināšanu Vācijā, senioru padomes darbu, apguva vācu valodas pamatus, iepazinās ar realizētajiem projektiem Eiropas gada tēmas ietvaros – piedzīvojuma nometni Zviedrijā un brīvprātīgo aukļu darbu, izbaudīja Bordesholmas iedzīvotāju viesmīlību.
 
Delegācija apmeklēja Šlēsvigas Holšteinas federālās zemes Parlamentu, iepazinās ar Parlamenta darbu, vēlēšanu sistēmu un esošo politisko sastāvu Parlamentā. Šlēsvigas-Holšteinas federālās zemes Sociālo lietu ministrijā delegāciju iepazīstināja ar sociālajiem jautājumiem, kas skar pensionārus, ģimenes un jauniešus. Ministrijas darbinieki dalījās ar pieredzi dažādos projektos, no kuriem interesantākais bija projekts jauniešiem, kuri mācību nolūkos izveido uzņēmumu un tādejādi no reālās dzīves iegūst vērtīgu pieredzi uzņēmējdarbībā. Projekta rezultātā gūto peļņu no mācību uzņēmuma jaunieši ziedo bērnu slimnīcai. Sociālās ministrijas pārstāvji informēja par jaunu projektu nākotnē sadarbībā ar Bordesholmas pašvaldību, tas ir veidojot darba grupas un apmācot darbiniekus, meklēt iespējas dažādu sociālo problēmu risināšanā. Ministrijas pārstāvji izteica priekšlikumu, ka šajās darba grupās varētu iesaistīties arī pārstāvji no Ķekavas novada, jo risināmās problēmas gan Vācijā, gan Latvijā bieži vien ir ļoti līdzīgas. 
 
Delegācija apmeklēja arī vairākpaaudžu māju Neuminsterē, kas ir kā dienas centrs bērniem un senioriem, kur visas paaudzes kopā piedalās dažādos pasākumos un aktivitātēs.
 
Pozitīvajā pieredzē dalījās Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš, prezentējot Senioru nedēļas aktivitātes Ķekavas novadā. Savukārt Baložu vidusskolas pārstāvji prezentēja bilingvālās izglītības metodes Baložu vidusskolā, tajā skaitā arī par integrācijas jautājumiem Latvijā.
 
Konferences koordinatore, Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieka p.i. Astrīda Vītola stāsta, ka konference bijusi ļoti vērtīga, jo iepazīstot citas valsts pieredzi ir vairākas lietas, ko mēs varētu pārņemt no Bordesholmas. Kā pozitīvs piemērs ir brīvprātīgo omīšu un opīšu dienests, „Meža bērnudārzs”, kur bērni pusi dienas jebkuros laika apstākļos pavada brīvā dabā. Pēc informācijas no Vācijas kolēģiem, bērni, kas apmeklē šo bērnudārzu ir ļoti attīstīti un veselīgi. Interesanta bija Vācijas kolēģu pieredze uzņēmējdarbībā, kur seniori māca dažādas amata prasmes jauniešiem(piemēram, kuģu būvē, galdniecības darbos).
 
Konferences dalībnieki izteica savus priekšlikumus jaunām projektu idejām jau gandrīz 20 gadu ilgās sadraudzības pilnveidošanai. No šiem priekšlikumiem četras darba grupas   izstrādāja jaunas projektu idejas, kuras varētu realizēt nākotnē:
 
  • Konference Ķekavā un 20 gadu sadraudzības jubilejas pasākumi 2013. gadā (Konferences tēma – Ķekava un Bordesholma ceļā uz nākotni);
  • Jauniešu nometnes;
  • Sporta aktivitātes;
  • Komunikācijas platforma, mājas lapa.
 
Līva Benete
Ķekavas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
 

  Drukāt