SIA „Rīgas meži” informē - malka ir, taču tikt pie tās būs grūtāk

 

Katru gadu SIA „Rīgas meži” Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem par samērīgu samaksu pārdod malkas kokus, kurus pircēji pēc tam nozāģē un izved no meža saviem spēkiem. Taču no 1. novembra visiem, kas Rīgas mežos zāģēs sev malku ar motorzāģi, būs vajadzīga motorzāģa vadītāja apliecība un atbilstošs spectērps, kurā ietilpst ķivere, aizsargaustiņas, aizsargzābaki un kombinezons. Tā pieprasa PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) meža apsaimniekošanas sertifikāts, kuru šobrīd iegūst SIA „Rīgas meži”.
 
Iespēja zāģēt malku pašiem ir ļoti pieprasīta
SIA „Rīgas meži” pilda svarīgu sociālo funkciju, tirgojot Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem sausos malkas kokus par samērīgu samaksu – apmēram 3 Ls par kubikmetru. Malkas gribētāji ierodas vienā no piecām SIA „Rīgas meži” mežniecībām, ņemot līdzi pašvaldības izziņu, ka viņu dzīvesvietā ir malkas apkure. Pēc tam SIA „Rīgas meži” mežsargi ierāda malkas kokus, kurus var nozāģēt un izvest no meža pats. Pēc SIA „Rīgas meži” valdes locekļa J.Buškevica teiktā, šāda iespēja tikt pie malkas guvusi lielu atsaucību, sevišķi maznodrošināto vidū. Šogad SIA „Rīgas meži” Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem pārdevusi vairāk nekā 10 000 kubikmetru malkas koku.
 
Daudzviet Rīgas mežos ceļu tuvumā lielā pieprasījuma dēļ malkas koku sāk pietrūkt. Tāpēc SIA „Rīgas meži” noteikusi malkas koku pārdošanas limitu – ne vairāk kā 30 kubikmetrus vienai personai.
 
Darba drošības prasības malkas zāģētājiem – dokumenti un aizsargekipējums
SIA „Rīgas meži” pašlaik sertificē savus mežus saskaņā ar „zaļā” PEFC meža apsaimniekošanas sertifikāta prasībām. PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification jeb Meža sertifikācijas shēmu novērtēšanas programma) ir viens no populārākajiem „zaļajiem” sertifikātiem pasaulē. Tas apliecina, ka Rīgas meži tiek apsaimniekoti videi draudzīgi, un visās cirsmās mežs drīz vien atkal tiek atjaunots.  
 
Diemžēl sertifikācija pieprasa ievērot visas likumdošanas prasības, tai skaitā tās, kas attiecas uz darba drošību. Līdz ar to no šāgada 1.novembra visiem, kuri dosies Rīgas mežos pēc malkas ar motorzāģi, ir vajadzīga motorzāģa vadītāja apliecība un atbilstošs spectērps. Tajā ietilpst ķivere, aizsargaustiņas, aizsargzābaki un kombinezons, kas pasargā no savainošanās ar motorzāģa ķēdi. Tiesa, tiem, kas malku zāģēs ar „fuksīti” vai vectēva divroku zāģi, spectērps obligāti vajadzīgs nebūs.
 
Lai nezaudētu PEFC sertifikātu, „Rīgas mežu” darbinieki mežos pastiprināti kontrolēs, lai malkas zāģēšanā tiktu ievērotas likumā noteiktās darba drošības prasības. Tāpēc būs no kā uzmanīties arī tiem, kuri Rīgas mežos sāks zāģēt malku nelegāli.
 
Iespējamie nākotnes risinājumi
Šogad SIA „Rīgas meži” sākusi strādāt sava mežizstrādes brigāde, tāpēc viens no risinājumiem nākotnē varētu būt malkas iegāde cirsmās pie ceļa. Diemžēl šādā gadījumā malkas cena varētu pieaugt līdz apmēram 7 Ls par kubikmetru. Tāpēc, lai uzzinātu kaut ko vairāk par malkas vai malkas koku iegādi, lūgums vērsties SIA „Rīgas meži” mežniecībās.
 
www.rigasmezi.lv 
 
Tekstu sagatavoja:
Ilgvars Zihmanis
SIA „Rīgas meži”
Meža informācijas galvenais speciālists
  Drukāt