Ķekavā Lāčplēša dienā lāpu gājiens un grupas „Dzelzs vilks” koncerts

 

Ķekavā 11. novembra vakarā norisinājās Lāčplēša dienai veltīts pasākums ar lāpu gājienu un grupas „Dzelzs Vilks” koncertu. Šogad atceres pasākums pulcēja tuvu četriem simtiem Ķekavas novada iedzīvotāju. Ārkārtīgi iepriecinoši pasākuma apmeklētāju vidū bija redzēt daudzas ģimenes ar maziem bērniem, skolēnus un jauniešus. Jāpiemin, ka tradīcija katru gadu Lāčplēša dienā doties lāpu gājienā cauri Ķekavai tika iedibināta daudzus gadus atpakaļ un šīs idejas autore ir Ķekavas vidusskolas pedagoģe Regīna Eihmane.
 
Gājiena atklāšanas runā pie Ķekavas kultūras nama novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis pauda pārliecību, ka „Brīvības cīņas” ir pagātnē, bet, neraugoties uz to, cīņa valsts labā nekad nebeidzas. Tā turpinās arī šobrīd. Atliek smelties iedvesmu vēsturē un būt drosmīgiem.
 
Īpaši svinīgu atmosfēru ievadā radīja Ķekavas novada jauniešu padomes pārstāvju un Doles saviesīgās biedrības priekšsēdētāja Valda Ozola lasītie dzejas fragmenti. Diriģenta Arvīda Platpera vadītais vīru koris „Ķekava” ar savām skanīgajām balsīm piešķīra gājienam atbilstošu patriotisku noskaņu. Nobeigumā Ķekavas iedzīvotājus ar īsu programmu brīvdabas estrādē priecēja grupa „Dzelzs vilks”. Neraugoties un vēso laiku gan gājiens, gan koncerts bija plaši apmeklēts.
 
Lāčplēša dienas atceres pasākumi 11. novembrī norisinājās visā Latvijā. Šajā datumā katru gadu tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji, kas 1919. gada nogalē izcīnīja uzvaru pār Krievijas Rietumu brīvprātīgo armiju virspavēlnieka Pāvela Bermonta vadībā un nodrošināja neatkarīgas Latvijas valsts turpmāku pastāvēšanu. Daudzi vēsturiski nozīmīgi Brīvības cīņu notikumi risinājušies arī Ķekavas apkārtnē. Tādēļ Lāčplēša dienai veltītajos pasākumos arī mūsu novadā ik gadu tiek godināti varoņi, kas patriotisku jūtu vadīti nebaidījās doties cīņā, riskēt ar dzīvību, lai nosargātu savas valsts brīvību, kas toreiz, īsi pēc neatkarīgas Latvijas valsts dibināšanas, „karājās mata galā”. Tā laika piemērs jau daudzus gadu desmitus latviešiem dāvā iedvesmu, ticību un spēku.
 
Par lāpu gājiena organizēšanu, realizāciju, tehnisko nodrošinājumu un katru mazāko sīkumu bija gādājuši Ķekavas Jauniešu Padomes un Jauniešu iniciatīvu centra enerģiskie pārstāvji Lindas Vaškevicas vadībā. Pasākuma apmeklētājiem bija sarūpētas gan lāpas, gan sarkanbaltsarkanās lentītes, gan dziesmu grāmatas.
 
Jaunatnes iniciatīvu centrs saka sirsnīgu paldies par palīdzību un atbalstu lāpu gājiena organizēšanā Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļai, Valdim Ozolam, Silvijai Zītarei, Dainim Auziņam, vīru korim "Ķekava" un Arvīdam Platperam.
 
 
Inga Auziņa
                                                                                                                                                                                                                                                                           
11.11.2012.
Foto: Inga Auziņa
  Drukāt