Kā atzīmēja Lāčplēša dienu Daugmalē?

 

Lai dod mums Dievs, ka mūžam varam
Mēs laikmetiem un laikiem garām
Arvienu dzīvā straumē traukt.
Kā sēja nebeidzas un pļauja,
Kā nerimst Daugava un Gauja,
Lai latvji nerimst spēkā augt.
/L. Breikšs „Latvieša vēlējums”/
 
           Rudenīgi dzestra diena...11. novembra pēcpusdiena. Pie pieminekļa „Važu rāvējs” Daugmalē, norisinās pēdējie gatavošanās darbi, lai pienācīgi tiktu sagaidīti Daugmales lāpu gājiena dalībnieki. Neviļus galvā pavīd doma, cik šogad būs dalībnieku, vai smidzinošais lietutiņš nebūs atbaidījis potenciālos gājējus?....
  
           Sirdī ielīst siltums, kad svecīšu liesmas apspīd aleju, kura ved līdz Daugavas krastā stāvošajam piemineklim, un raugoties uz izgaismoto „Važu rāvēju”, liekas, nokritīs važas, un akmenī iemiesotais Latvju varonis, stalts un nesatricināms nostāsies blakus.
  
           Pēc trīs kilometru garā gājiena, tuvojas paši lāpu nesēji. Goda sardze jau ieņēmusi savas vietas, un līdzīgi akmenī iecirstajiem sejas vaibstiem, nekustīgi stāv.
  
           Skan lūgšana „Tēvs mūsu”, Latvijas himna un acīs ieriešas asaras no saviļņojuma, kopības sajūtas un neparasti lielās jaunās paaudzes pulka, kura ir pieklususi un domās iegrimusi.
  
           Uzrunas, pārdomas, kopīgi dziedātās dziesmas, un it kā atbildot, arī vējš un smidzinošais lietutiņš ir pārstājis un visus svētījis.
  
           Pēc svinīgā brīža, dodamies pie ugunskura, lai baudītu spēka putru un dalītos sarunās.
  
           Un visiem sirdīs rodas pārliecība par sevi, ticība par savu Tēvu zemi, ka viss izdosies un būsim lepni par savu Latviju.
  
           Vēlos izteikt pateicību par atbalstu: Daugmales sociālajai darbiniecei un deputātei Līgai Voldekai, Daugmales pagasta pārvaldes vadītājam Uģim Volosovskim, Veltai Cīrulei, Mārim Belovam, paldies vecākiem, kuri atļāva saviem bērniem ņemt dalību Lāčplēša dienas lāpu gājienā!
  
Nāks laiks, kad zinās mūs pa visu zemes lodi,
Un godbijībā teiks: lūk- latvju ciltis iet!
Bet nāc un laikam šim- pats savu sirdi dodi,
Bet nāc un laiku šo-n kā zvanu mācies liet!
/L. Breikšs/
 
Lai lepni un ar pārliecību varētu teikt: „Gods kalpot Latvijai!”
 
 
Anita Lubova
Daugmales kultūras darba organizatore

 

 

  Drukāt