Dzīve bez maizes – dzīve bez glutēna

 

Latvijā ir aptuveni 7000 cilvēku, kuri slimo ar celiakiju, slimību, kuru izraisa graudu olbaltuma (glutēna) nepanesamība. No tiem vairāk nekā 80 cilvēki dzīvo Ķekavas novadā, un, lai saglabātu veselību, katru dienu viņiem ļoti rūpīgi jādomā, ko viņi drīkst, ko nedrīkst ēst. Faktiski šie cilvēki nevar ēst ārpus mājām: bezglutēna diēta paredz simtiem produktu izslēgšanu no uztura uz visiem laikiem.
 
 
 
Latvijas celiakijas pacientu biedrība „Dzīve bez glutēna” par savu prioritāti izvirzīja rūpes par pašiem mazākiem celiakijas pacientiem. Tieši bērniem, kuriem jāievēro stingra bezglutēna diēta, psiholoģiski visgrūtāk to darīt – viņi iet bērnu dārzā vai skolā, kur viņi nevar ēst to pašu, ko ēd vienaudži. Grūti ievērot šo diētu arī no praktiskā viedokļa: bezglutēna produkti maksā trīs-četras reizēs dārgāk, nekā parastie, daudzās vietās Latvijā viņi nav pieejami, bet gatavojot bezglutēna ēdienu, virtuvē stingri jāievēro, lai pat mazs kviešu miltu puteklītis nenokļūtu speciālajā ēdienā.
 
 
 
Kas tad notiks, ja glutēns (pat acij neredzamajā daudzumā!) nokļūs celiakijas slimnieka organismā? Celiakija ir ģenētiskā slimība, un gadījumā ja zarnu traktā nokļūst glutēns, sākas autoimūnā reakcija: organisms sāk darboties pats pret sevi un noārda bārkstiņas, kas no iekšpuses pārklāj tievo zarnu traktu. Šīs bārkstiņas uzsūc no ēdiena uzturvielas, taču ja tās ir atrofētas, organisms vairs nesaņem vitamīnus un minerāļus. Tad lēnām sāk attīstīties dažādas slimības, novājinās imunitāte. Salīdzinājumam: ja veselam cilvēkam kopējā zarnu trakta bārkstiņu platība ir līdzīga futbola laukuma platībai, tad celiakijas pacientam tā ir līdzīga tenisa galda platībai.
 
 
 
Ja bezglutēna diētu neievēro, bērnam aizkavējas attīstība, viņš neuzņemas svarā un augumā, bieži slimo ar infekciju slimībām, bet ar laiku var attīstīties I tipa diabēts, vairogdziedzera slimības, dažādas ādas slimības, līdz pat neauglībai un onkoloģiskām saslimšanām pieaugušā vecumā.
 
 
 
Biedrība „Dzīve bez glutēna” regulāri saņem sūdzības un izmisuma pilnās vēstules no vecākiem, kuriem ir bērns ar celiakiju: bērnu vai nu vispār atsakās uzņemt izglītības iestādē, lai neuzņemtos atbildību par viņa diētu, vai arī nevar nodrošināt viņam speciālo ēdienu uz vietas. Tad vecākiem jānes līdzi konteineri ar brokastīm-pusdienām-launagu katru dienu. Lai šo problēmu atrisinātu un nodrošinātu audzēkņiem ar celiakiju speciālo ēdināšanu, „Dzīve bez glutēna” panāca, lai Veselības ministrija iekļauj MK noteikumos Nr 172 (no 13.03.2012) īpašo pantu. Šis pants nosaka: ja bērnam ir ārsta apstiprināta diagnoze „celiakija”, tad izglītības iestādei jānodrošina viņam piemērotā ēdināšana.
 
 
 
Ar Ķekavas (un arī Rīgas) pašvaldības palīdzību „Dzīve bez glutēna” šovasar ir īstenojusi projektu „Bezglutēna virtuve. E-apmācību modulis”. Rezultātā biedrības mājas lapā tika publicēts elektroniskais apmācību materiāls, ko izpētot, ēdināšanas speciālists varēs gatavot bezglutēna ēdienus bērniem ar celiakiju.
 
 
 
E-apmācību modulis ir pieejams par brīvu (atšķirība no ārvalstu līdzīgiem materiāliem, kas pieejami tikai par maksu) vietnē www.dzivebezglutena.lv latviešu un krievu valodās pēc adreses:
http://www.dzivebezglutena.lv/lv/latvieshu-russkij-208011
 
 
Biedrība aicina arī pārējus cilvēkus izlasīt šo materiālu – gadījumā ja ciemos pie jums atnāks cilvēks ar īpašām diētiskām vaajdzībām, jūs zināsiet, ar ko viņu var uzcienāt. Tāpat šis apmācību modulis būs ļoti vērtīgs arī sabiedrisko ēdināšanas iestāžu pavāriem un vadītājiem: diemžēl Latvijā nav NEVIENAS kafejnīcas vai restorāna, kur celiakijas slimnieks var droši paēst, vai kur personāls viņu sapratīs.
 
 
 
Lai gan bezglutēna ēdiena pagatavošana prasa uzmanību un dažādu noteikumu ievērošanu, biedrības „Dzīve bez glutēna” pārstāvji ir pārliecināti, ka bērnu dārzu un skolu pavāri spēj to izdarīt. Dažreiz vajag tikai nedaudz mainīt savu attieksmi pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, padomājot par to, ka nelaime var skart jebkuru cilvēku jebkurā laikā.
 
 
 
„Dzīve bez glutēna” ar prieku uzņems savā pulkā Ķekavas novada iedzīvotājus, kuru ģimenēs kādam ir konstatēta celiakija: mūsu biedriem mēs sniedzam ne tikai psiholoģisko, tiesisko un informatīvo atbalstu, bet arī regulāri dāvinam bezglutēna produktus. Piemēram, 29.12. rīkojam Bezglutēna Ziemassvētku pasākumu biedrības biedriem: šajā pasākumā vecākiem nevajadzēs slepus apmainīt Salaveča saldumu paciņu pret bezglutēna saldumu paciņu – biedrībai ir zināms Salavecis, kurš zinās, kādus saldumus drīkst baudīt mūsu īpašie bērni!
 
 
 
Kļūt par biedrības biedru var nosūtot e-pastu uz info@dzivebezglutena.lv.
 
Irina Rubinčika

Latvijas celiakijas pacientu biedrība
"Dzīve bez glutēna"

  Drukāt