Pievērš gājēju uzmanību atstarotāju lietošanai

 

Reģionālā pašvaldības policija kopā ar biedrību "Solis tuvāk" 19. decembrī Ķekavas novadā rīkoja reidu, kura laikā pievērsa gājēju uzmanību atstarotāju lietošanas būtiskai lomai savas dzīvības glābšanā, pārvietojoties pa neapgaismotām ielām diennakts tumšajā laikā.
 
 
Reida ietvaros atstarotājus dāvanā un informāciju par nepieciešamību tos lietot saņēma vairāk kā 40 dažāda vecuma cilvēki – gan pieaugušie, gan pensionāri, gan bērni, kuri pārvietojās pa autoceļa brauktuvi bez atstarotāja, tādējādi apdraudot savu veselību un reizumis pat dzīvību.
 
 
Kā atzīst Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš, pēdējos gados novērojama pozitīva tendence atstarotāju lietošanā, cilvēki kļūst aizvien apzinīgāki un vairāk domā gan par savu, gan bērnu drošību uz ceļa. Taču pašvaldības policijas darbiniekiem, patrulējot novada teritorijā, tomēr vēl joprojām nākas sastapt pārgalvīgos, kas tumšajā laikā pie apģērba nenēsā atstarojošos elementus.
 
 
Vaicājot par vietām, kur visbiežāk ir sastopami gājēji bez atstarotājiem un radīti vislielākie draudi viņu drošībai, M.Bomiņš norāda, ka Ķekavas novadā tas viennozīmīgi ir autoceļš A7, kur ir intensīva ceļu satiksme un gājēju bez atstarotāja ir praktiski neiespējami pamanīt laikus, lai izvairītos no negadījuma.    
Atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam par atstarotāju nelietošanu var piemērot sodu līdz 20 latiem, taču, kā norāda Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks, „mūsu mērķis nav sodīt, bet cilvēkus aicināt domāt par savu drošību”. „Esam vērsti uz preventīvo darbu ar iedzīvotājiem, primāri vēlamies cilvēkiem, kas tumsā pa ceļu iet bez atstarotāja, izskaidrot tā nepieciešamību viņa dzīvības glābšanā, kā galējo sodu atstājot - protokola sastādīšanu. Savu resursu robežās cenšamies izsniegt arī atstarotājus. Gadījumā, ja konkrētajā situācijā šādas iespējas nav – policisti iesaka kādu alternatīvu variantu, piemēram, mobila tālruņa gaismas ieslēgšanu,” skaidro M. Bomiņš.
 
 
Pašvaldības policijas amatpersona atgādina, ka gājēji bez atstarotājiem ne tikai apdraud savu dzīvību, bet arī pakļauj riskam arī citus – autovadītājus un tā pasažierus, kas bieži vien ir mazi bērni, jo, pēdējā brīdi pamanot uz ceļa tumšo cilvēku siluetu, tiek radīta avārijas situācija - autovadītājam strauji jābremzē, jāmaina kustības virziens.
 
 
 
Vineta Bērziņa,
Izdevuma „Ķekavas Novads” redaktore
 
Foto: Reģionālā pašvaldības policija

  Drukāt