"Buldogi" pārved sudrabu no Somijas

 

Jauno gadu florbolā ieskandināja Helsinku kausa izcīņa florbolā, kas risinājās no 4. – 6.janvāra Somijas pašā sirdī. Turnīrā, kurā piedalās 240 vienības, ar četrām komandām atzīstami startēja arī Ķekavas buldogs jaunās paaudzes florbolisti gan zēnu, gan meiteņu konkurencē. Startējot elites līgā, divas buldogu komandas sasniedza pusfinālu, bet zēni vecumā līdz 14 gadiem (U-14) iekļuva finālā, izcīnot sudraba godalgas.
 
„Esam pierādījuši, ka spējam cīnīties ar pasaules čempioniem,” pēc Helsinku kausa izcīņas gandarījumu neslēpa kluba galvenais treneris Vancāns, kuram uz Somiju līdz bija devušies četri palīgi. Sacensības notika dažādās zālēs, tādēļ katrai komandai bija savi treneri: U-14 zēnus līdz finālam aizveda Atvars Orste, U-12 komandu vadīja Ints Vancāns un Janis Ozoliņš, U-16 meitenes vadīja Gita Orste, bet mazās meitenes vadīja Dace Amatere.
 
Trīs no četrām kluba komandām nolika uz lāpstiņām vairākas spēcīgas mājinieku komandas. Vancāns to vērtē kā atzīstamu sasniegumu, jo Somijas valstvienība četrus gadus bija noteikusi toni visā florbola pasaulē – somi ir 2008.gada un 2010.gada pasaules čempioni un šajā Skandināvijas valstī ir vairāk nekā 50 000 reģistrētu florbolistu.
 
„Somijas turnīrā komandas pēc spēku samēriem dalījās divās grupās – elites komandas un komandas, kuras nav tik spēcīgas spēlē, piedalās izaicinājuma grupā. Mūsu komandām pašām bija iespējas izvēlēties, kur spēlēt, jo nezinājām, cik spēcīgi ir pretinieki un nolēmām spēlēt elites grupās, un to arī nenožēloja,” sacīja Vancāns. Ķekavas jaunajiem florbolistiem, kuri Vancāna vadībā ir bijuši Polijā, Čehijā un Igaunijā šis bija pirmais brauciens uz Skandināvijas valstīm, bet noteikti ne pēdējais.
 
Vispirms par Ķekavas buldogs U-14 varoņa stāstu. Grupu turnīrā sešu komandu konkurencē buldogi ierindojās 3.pozīcijā. Ķekavieši ar 6:1 sakāva AC Haki, ar 5:4 pārspēja gadu vecākos Indians C97 un vissvarīgākajā cīņā salauza Sb Naantali pretestību 3:6. Šī bija vissvarīgāk spēle grupā, jo pirms šī mača buldogi bija piedzīvojuši divus sāpīgus zaudējumus pret PSS ar 3:4 un Blackbirds valk. – 2:3, tādēļ pret Sb Naantali vairs nebija kur atkāpties.Interesanti, ka turpinājumā izslēgšanas spēlēs buldogi pusfinālā revanšējās Blacbirds valk. ar 6:5. Finālā tomēr nācās atzīt ar 3:6 spēcīgā PSS pārrākumu, kas 1998.gadā dzimušajiem buldogiem palika vienīgā neuzvarētā komanda Helsinkos. Godam izcīnīts sudrabs!
 
Savukārt 12 gadus vecie Ķekavas puiši (U-12) grupu turnīrā ierindojās 2.pozīcijā, parādot zobus Loiske Titans, Tiikerit Zero un SSV Eagles. Smagā play-off cīņā buldogi vispirms ar 7:3 sagrāva Imatran Voima Reds, tad ar 8:4 saplosīja SC Top, taču pusfinālā spēki bija izsmelti un zaudējums ar 2:5 Nokian Krp. Vieta labāko četriniekā.
 
Ķekavas 16 gadīgās meitenes (U-16)  pārsteidzoši triumfēja grupu turnīrā, uzvarot visās trīs spēlēs. Ar 3:2 tika pieveikts Tapanilan Era B, 4:1 sakauts pazīstamais FBC Turku un ar 3:2 pieveikts PSS. Izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā buldodzes vēlreiz pieveica Tapanilan Era ar 2:1, bet pusfinālā ar 0:1 zaudējums Tiikerit, kas deva vietu labāko četriniekā.
 
Otra, visjaunākā buldogu meiteņu komandagrupu turnīra aizvadīja ar mainīgām sekmēm – 4:3 uzvara pret SSC White, neizšķirts 6:6 pret Ilves un zaudējums PSS Musta. Turpinājumā gan dramatisks zaudējums papildlaikā play-off pirmajā kārtā – ar 2:3 nācās atzīt SB Vantaa Saihke pārrākumu.
 
Kolektīvs Latvijā atgriezās ar pozitīvām emocijām un Gita Orste teica: ,,Rīt eju runāt pie bērnu vecākiem un nākošgad braucam atkal uz Helsinkiem.”
 
Turnīrā piedalījās arī Rīgas lauvas un Lielvārdes florbola klubs.
 
 Katrai komandai turnīrā bija garantētas vismaz četras spēles. Vispirms izspēlēja grupu turnīru. Pēc tam komandas uzvarētāju noskaidroja izslēgšanas spēlēs. Labākās komandas startēja A play-off turnīrā, noskaidrojot medaļu ieguvējus, pārējās – B play-off turnīrā, lai gūtu spēļu praksi. Grupu turnīrā komandas aizvadīja 2x15 minūtes garas spēles, savukārt izslēgšanas turnīrā cīņa risinājās 2x20 minūtes.
 
Helsinku kausa izcīņa florbolā risinās kopš 2004.gada.
 
Kristaps Zaļkalns

  Drukāt