Bordesholma slavē darbu ar jauniešiem

 Janvāra beigās Ķekavas - Vācijas sadraudzības ietvaros Ķekavas pašvaldības delegācija devās pieredzes apmaiņā uz Bordesholmu, lai izzinātu un iepazītos ar Bordesholmas pieredzi darbā ar jauniešiem un izglītības jomā.

 

Delegācijas sastāvā bija Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektors Aivars Liškovskis, Izglītības daļas galvenā speciāliste izglītības jautajumos Aija Āre un Jaunatnes iniciatīvu centra jaunatnes lietu speciāliste Linda Vaškevica.
 
 
Vizītes laikā delegācijas pārstāvji tikās ar Bordesholmas jauniešu centra vadītāju Franku Bertramu, kurš jau 25 gadus vada darbu ar jauniešiem. Tikšanās sniedza jaunas vēsmas un idejas, kuras var izmantot arī Ķekavas jauniešu centra attīstības un darbības veicināšanai. Tikšanās laikā tika runāts par iespējamo starptautisko sadarbību jauniešu jomā un par projektiem, kuru ietvaros Ķekavas novada jaunieši varētu doties pieredzes apmaiņā, lai kopā ar Bordesholmas jauniešiem iekārtotu jauniešu aktivitāšu vietu ezera salā, kopīgi sportotu un piedalītos citās aktivitātēs. Tika runāts arī par iespējamo Bordesholmas jauniešu dalību Ķekavas jauniešu organizētajā rokmūzikas festivālā „Bliez no bedres”, kas Bordesholmas jauniešiem radīja interesi, arī jauniešu centrs vadītājs Franks atzina, ka tas varētu būt ļoti labs abu novadu sadraudzības projekts jauniešu jomā.
 
 
Pieredzes apmaiņas ietvaros norisinājās tikšanās ar Hansa Brugermana skolas vadītāju un sociālajiem darbiniekiem, kuri veicina jauniešu problēmu risināšanu, iekļaušanos sabiedrībā un vada jauniešu, ar problēmām mācību procesā, darba mācību projektu.
 
 
Tika iepzīta arī bērnudārzu darbība joma, kur gūta atziņa, ka Bordesholmā darbs ar bērniem tiek veikts pēc atšķirīgas programmas - grupiņās kopā darbojas bērni no 1 līdz 3 gadu vecumam un no 3 līdz 6 gadu vecumam. Šajās grupiņās netiek attīstīta īpaša izglītības programma katrai vecuma grupai, kā tas ir ierasts Latvijā, bet bērniem tiek dota iespēja brīvi pārvietoties pa bērnudārzu un izteikt savas vēlmes dienas norises plānam. Uzslavas vērts ir bērnudārza projekts - iekļaut sabiedrībā bērnus ar īpašām vajadzībām, uzskatot, ka nevis šiem bērniem ir jāiekļaujas sabiedrībā, bet sabiedrībai viņi jāpieņem, tādi kādi ir, un jāpalīdz tiem iejusties kopējā vidē.
 
 
Tikšanās Bordesholmas pašvaldībā norisinājās divos līmeņos - tiekoties ar pašvaldības vadītājiem, kuri iepazīstināja ar pamatnostādnēm kādas tiek izmantotas pašvaldības darba stukturizēšanai un vadīšanai, kā arī ar izglītības speciālistu, kurš iepazīstināja ar Bordesholmas projektu bērnu un jauniešu iesaistīšanai interešu izglītības pulciņos.
 
 
Patīkams pārsteigums bija Bordesholmas retro kinoteātra apmeklējums. Tas ir kinoteātris, kurš ir celts pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados un šodien darbojas ar septiņdesmitajos gados izveidoto stilu, kur apmeklētāji sēž tā laika krēslos pie galdiņiem ar mazām, sārtām naktslampiņām, un tajā laikā iegādāto aparatūru. Šī iestāde darbojas ne tikai kino teātris, bet arī kā kultūras centrs, kur notiek dažādi mūzikas koncertu vakari un teātra izrādes. Programma tiek organizēta, aptverot visas vecuma grupas - sākot no bērniem līdz pensionāriem. Lielākais pārsteigums kino teātra darbības jomā bija tas, ka ikviens, kurš darbojas šajā iestādē, strādā kā brīvprātīgais un nesaņem par to nekādu atalgojumu.
 
 
Brauciena ietvaros norisinājās arī tikšanās ar Bordesholmas Rotary klubu, kura pārstāvji pagājušā gada nogalē bija ieradušies Ķekavā, lai iepazītos ar novada jauniešu darbu un Jaunatnes iniciatīvu centra telpām. Šoreiz tikšanās notika klātienē ar visiem Rotary kluba pārstāvjiem, kuriem tika prezentēts jauniešu darbs brīvprātīgo jomā, jauniešu sadarbība ar senioriem un darbības norises patriotiskās audzināšanas un karjeras izglītības jomā, kā arī jauniešu iniciatīvā.
 
 
Rotary kluba pārstāvji atzina, ka latviešu jaunieši ir paveikuši lielu darbu un mūsu sadarbības partneriem Vācijas pusē ir iespēja mācīties no mums kā veicināt jauniešu aktivitātes, iniciatīvu un starppaaudžu sadarbību. Tikšanās noslēdzās ar atziņu, ka jaunatnes iniciatīvu projekti ir iespaidīgi un Bordesholmas Rotary klubs darīs visu iespējamo, lai jau gada otrajā pusē Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrs saņemtu finansējumu jauna centra būvniecībai un labiekārtošanai.
 
 
Šis brauciens apliecināja to, ka ir lietderīgi doties ārpus valsts robežām, lai izvērtētu citu valstu darbu jauniešu un izglītības jomā, gūstot jaunas idejas, kā arī no jauna lika apjaust, ka darbs, kas mūsu pašvaldībā tiek viekts izglītības un jauniešu jomā tiek novērtēts starptautiskā līmenī un mums ir tradīcijas, kuras tapušas par iedvesmas avotu arī Bordesholmas attīstības veicināšanā bērnu un jauniešu jomā.
 
 
 
Linda Vaškevica,
Jaunatnes lietu speciāliste
 
 
  Drukāt