2013.gada 1.jūnijā Latvijā notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 28.februārī izsludināja šā gada 1.jūnijā plānotās republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanas.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums paredz, ka CVK pašvaldību vēlēšanas jāizsludina ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms vēlēšanu dienas. Vēlēšanu likumā noteikta arī pašvaldību vēlēšanu diena – vēlēšanām jānotiek jūnija pirmajā sestdienā, kas šogad ir 1.jūnijs.

Par pašvaldību vēlēšanu sarīkošanu un norisi katrā pašvaldībā atbild attiecīgās pilsētas vai novada vēlēšanu komisija, kurai iesniedzami arī deputātu kandidātu saraksti. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām sāksies 12.aprīlī un ilgs līdz 22.aprīlim.

Vēlēšanu tiesības

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un ES pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās Latvijā, ES pilsonim jābūt reģistrētam Latvijas Iedzīvotāju reģistrā.

Vēlēšanu tiesību pašvaldību vēlēšanās nav personām, kuras likumā noteiktajā kārtībā atzītas par rīcības nespējīgām, izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās, kā arī tiem ES pilsoņiem, kuriem nav tiesību vēlēt ES dalībvalstī, kuras pilsoņi tie ir.

Svarīgi zināt, ka vēlētāji drīkst balsot tajā pašvaldībā, kurā viņiem ir reģistrēta dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanu dienas vai tajā pašvaldībā, kurā viņiem pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Savukārt vēlētājiem jāiegaumē, ka pašvaldību vēlēšanās balsotāju uzskaitei tiek lietoti iepriekš sagatavoti vēlētāju saraksti. Vēlēšanām katrs vēlētājs tiks iekļauts noteikta iecirkņa vēlētāju sarakstā, un balsot būs iespējams tikai šajā iecirknī. Spiedogi pasē par dalību vēlēšanās netiks likti, tāpēc kā balsošanas dokumentu varēs izmantot gan pasi, gan personas apliecību.

Sākotnēji vēlētāji tiks reģistrēti vēlēšanu iecirknī atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai šā gada 3.martā jeb 90 dienas pirms vēlēšanu dienas. Tomēr līdz 7.maijam vēlētājiem būs tiesības sākotnējo vēlēšanu iecirkni mainīt. Vēlēšanu iecirkni varēs mainīt pašvaldības ietvaros vai arī izraudzīties citu vēlēšanu iecirkni tajā pašvaldībā, kur vēlētajam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

No 18. līdz 23.martam Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sagatavos un uz vēlētāju deklarēto dzīvesvietu izsūtīs vēstuli ar informāciju, kura iecirkņa sarakstā vēlētājs iekļauts. Šo informāciju vēlētāji varēs noskaidrot arī internetā vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni.

Ķekavas novada teritorijā būs pieci vēlēšanu iecirkņi.

Balsošanas kārtība 

Pašreiz spēkā esošā vēlēšanu kārtība paredz, ka vēlēšanu iecirkņu darba laiks ir no pulksten 7.00 līdz 22.00.

Vēlētāji, kuri vēlēšanu dienā nevarēs nokļūt savā vēlēšanu iecirknī, var izmantot iespēju nobalsot iepriekš.

Iepriekšējā balsošana notiks trīs dienas pirms vēlēšanu dienas:

- trešdien, 29.maijā: no plkst. 17.00 – 20.00;

- ceturtdien, 30.maijā: no plkst. 9.00 – 12.00;

- piektdien, 31.maijā: no plkst. 10.00 – 16.00.

Tāpat arī pašvaldību vēlēšanās tiks organizēta balsošana atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī. Šo iespēju vēlētāji varēs izmantot, ja vēlēšanu dienā atradīsies sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā. 

Piedaloties pašvaldību vēlēšanās, vēlēšanu iecirknī jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments - pase vai personas apliecība (eID karte).

Vairāk informācijas CVK mājas lapā 

 

Ķekavas novada vēlēšanu komisija aicina pieteikties kandidātus darba iecirkņu vēlēšanu komisijās. Kandidātiem jāaizpilda veidlapa, kura personīgi jāiesniedz Ķekavas novada pašvaldībā, 16.kabinetā līdz 2013.gada 15.martam. Vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļa  kandidāta pieteikuma veidlapa pieejama CVK mājas lapā

  Drukāt