Atbrīvojies no elektriskajām iekārtām videi draudzīgā ceļā

2012. gadā pārstrādei nodoti tikai 26% no realizētajām elektriskajām un elektroniskajām iekārtām, liecina Latvijā lielākā videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekotāja „Latvijas Zaļais elektrons” darbības rezultāti.

Ekonomiskās lejupslīdes rezultātā 2009. gadā bija ievērojams kritums elektrisko un elektronisko iekārtu realizācijas apjomā, toties kopš 2010. gada daudzās elektrisko un elektronisko iekārtu grupās pārdošanas apjomi ir gandrīz dubultojušies. Savukārt iekārtu pārstrādes apjoma pieaugums ir nepietiekams un nespēs sasniegt rādītājus, kas ļautu 2016. gadā izpildīt ES regulējumu.

ES direktīvā par elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem Latvijai jau tā noteikti zemāki iekārtu savākšanas rādītāji. Tomēr līdzšinējās tendences ļauj prognozēt, ka noteiktajā termiņā – 2016. gadā – nespēsim sasniegt noteiktos rādītājus, pārstrādei savācot 40% no iepriekšējos trīs gados tirgū realizētajām elektrisko un elektronisko iekārtām. Tādējādi pret Latviju var tikt vērstas soda sankcijas, kas valstij var izmaksāt vairākus simtus tūkstošus un pat miljonus.

Kā nodot nederīgās elektriskās un elektroniskās iekārtas?

Lielās nolietotās elektrotehnikas savākšanu varat pieteikt, zvanot uz “Latvijas Zaļā elektrona” bezmaksas tālruni 800 00 515. Pakalpojums Rīgā un Pierīgā ir bez maksas. Zvanot uz norādīto tālruni, iespējams uzzināt arī papildus informāciju par atkritumu punktu atrašanās vietām, pieņemtajiem atkritumu veidiem, darba laikiem un kontaktiem visā Latvijā. Savukārt mazās nolietotās elektrotehnikas savākšanai “Latvijas Zaļais elektrons” ir izvietojis īpašas kastes „Maxima XX” un „Maxima XXX” veikalos. Tāpat vecās elektropreces var nodot „RD Electronic” veikalos.

  Drukāt