Pašvaldības policija apseko applūstošās vietas

 

Strauji iestājoties siltam laikam, upēs paaugstinās ūdens līmenis. Ķekavas novadā iespējamās plūdu draudu teritorijas uzmana Reģionālās pašvaldības policija, kas šobrīd ikdienu vairākkārtīgi veic potenciāli applūstošo vietu apsekošanu.

Kā stāsta Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš, Ķekavas novadā Misas upes dēļ plūdi patlaban visvairāk skāruši Dzērumu iedzīvotājus – applūduši vairāki pagrabi, dārza mājiņas. Taču šī situācija nav vērtējama tik kritiska kā pirms diviem gadiem, kad bija applūduši arī piebraucamie ceļi pie mājām.

Tāpat Reģionālās pašvaldības policijas redzeslokā ir Daugavas piekraste, jo īpaši, Ziedonis un Kaļķu ceplis, jo šīs ir līdzenas teritorijas upes krastā un, ūdens līmenim paaugstinoties Daugavā, tās var ātri applūst. Šobrīd šajās vietās plūdu draudi nav fiksēti.       

Lai uzlabotu Titurgas upītes ūdens tecējumu un mazinātu iespējamos plūdu draudus pavasarī, Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļa ir veikusi priekšdarbus, likvidējot upē bebru uzbūvētos dambjus. Iepriekšējos gados tieši bebri bija lielākie vaininieki pie Titurgas upītes „iziešanas” no krastiem. 

Lai gan Ķekavas novadā šobrīd situācija ir droša, Reģionālā pašvaldības policija aicina iedzīvotājus būt modriem un problēmu gadījumā ziņot policijai vai atbildīgajām personām.

 

Kā rīkoties plūdu gadījumos

           

 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rekomendācijas iedzīvotājiem rīcībai plūdu draudu un plūdu gadījumā.

Sekojiet līdzi meteoroloģiskajiem apstākļiem un prognozēm, kā arī situācijas attīstībai savu mājokļu tuvumā.

Saglabājiet savā mobilajā tālrunī un piezīmju grāmatiņā tālruņu numurus, uz kuriem jāzvana, lai ziņotu par plūdu sākšanos un saņemtu palīdzību – operatīvo dienestu un pašvaldības tālruņa numurus.

Izvērtējiet apdraudējumus saimniecībai. Pārvietojiet mantas no pagrabtelpām un pirmajiem stāviem uz augšējiem stāviem vai bēniņiem, nostipriniet pagalmā un mājas tuvumā esošos priekšmetus. Esiet gatavi atvienot elektrisko strāvu.

Savlaicīgi parūpējieties par vecāka gadagājuma cilvēkiem, bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī slimniekiem, atrodot viņiem plūdu laikā drošāku mājvietu pie radiem, draugiem, kaimiņiem. Ja tādas iespējas nav jau savlaicīgi vērsieties pēc palīdzības pašvaldībā.

Apziniet vietu, kur nepieciešamības gadījumā evakuēt mājlopus, mājdzīvniekus un kā tos nodrošināt ar barību. Ja nav tādas iespējas, jau savlaicīgi vērsieties pēc palīdzības pašvaldībā.

Sagatavojiet evakuācijai izmantojamos transporta un peldošos līdzekļus, kā arī līdzi ņemšanai evakuācijas gadījumā personiskos dokumentus, naudu, vērtslietas, kabatas lukturīti, pārtiku, medikamentus, apģērbu un apavus, kā arī citas pirmās nepieciešamības lietas.

Pieejamā vietā turiet kabatas lukturīšus, ar kurām var dot signālu par savu atrašanās vietu plūdu gadījumā. Savlaicīgi nodrošinieties ar rezerves baterijām kabatas lukturītim un radio aparātam.

Savlaicīgi uzlādējiet mobilos tālruņus, lai nepieciešamības gadījumā paziņotu glābšanas dienestam par nepieciešamo palīdzību.

Nodrošiniet sevi ar pārtiku (kas nebojājas un iespējams pagatavot, ja mājā nav elektrības), dzeramo ūdeni, medikamentiem, apģērbu, apaviem un citām precēm plūdu periodam, gadījumiem, ja māja applūst, bet uzskatāt, ka evakuēties vēl nav nepieciešams.

 

 

 

Vineta Bērziņa

 

 

 

  Drukāt