Ar aizrautību skolēni piedalās tehniskās jaunrades darbnīcās

 

 

Ar lielu entuziasmu un zinātkāri Ķekavas novada izglītības iestāžu skolēni 18.aprīlī Baložu vidusskolā piedalījās tehniskās jaunrades darbnīcās, kuras organizēja Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļa sadarbībā ar uzņēmumu „Kurzemes Democentrs”.

            Vērojot gan mazāko, gan lielāko klašu skolēnus, radās pārliecība, ka aizraujošā veidā, praktiski darbojoties un īstenojot dažāda veida eksperimentus, bērniem ir iespējams radīt interesi par tādām eksaktām zinātnēm kā, piemēram, ķīmiju un fiziku.  Aptaujājot pašus darbnīcu dalībniekus par šī pasākuma nepieciešamību, atskanēja vienprātīgs atbalsts tā rīkošanai arī turpmāk. Interesi par tehniskās jaunrades darbnīcām ne vien izrādīja novada skolēni, bet arī vecāki ar bērniem, kuri par pasākumu uzzināja no medijiem.

Šogad tehniskās jaunrades darbnīcu dalībnieki veica eksperimentus mazo raķešu darbnīcā, diskutēja par raķešu vēsturi un nākotnes attīstību, būvēja paši savu lidmodeli, kā arī iepazina optisko ilūziju.

Mazāko klašu audzēkņi (1.-4. klase) apguva pirmās zināšanas par ķīmijas pamatprincipiem, izgatavojot no ūdens, līmes un speciāla pulvera savu „Flaberi”, kas bija viens no Holivudas komēdijas varoņiem – zaļš, staipīgs, kustīgs radījums. Ar šo grūto uzdevumu bērni, kuri bija ekipējušies ar nepieciešamajiem izejmateriāliem un atbilstošu ietērpu, lieliski tika galā un bija sajūsmā katrs par savu izveido „Flaberi”.

Savukārt vidusskolēni Baložu vidusskolas lielajā zālē, izveidojot komandas, konstruēja vēja ģeneratorus, lai pēcāk varētu piedalīties efektīvāko vēja ģeneratoru sacensībās, kā arī izmēģināja, tā saukto domino efektu, lai trāpītu mērķī. Tāpat audzēkņiem bija iespēja ielūkoties elektrības pasaulē - šādu iespēju piedāvāja elektrības spuldzītes gatavošanas darbnīca un elektriskās strāvas darbnīca.  

Apmeklējot nodarbības „Skaņa”, pasākuma apmeklētāji varēja izprast dažādu mūzikas instrumentu darbības principus – pēc dzirdes bērniem bija jāatpazīst atskaņotā skaņa.

Pasākuma mērķis ir rosināt bērnu un jauniešu interesi par tehnisko jaunradi un inženierzinātnēm, kā arī attīstīt teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas robotikas, mehānikas, elektronikas, ķīmijas un citu tehnisko disciplīnu, kā arī dabas zinātņu jomā.

Tehniskās jaunrades darbnīcas norisinās jau otro gadu. To finansēja Ķekavas novada pašvaldība, kā arī savu līdzfinansējumu sniedza „Kurzemes Democentrs”.

Vineta Bērziņa,

Izdevuma „Ķekavas Novads” redaktore

 

 

  Drukāt