Adopcijai pieteikušās piecas ģimenes

Ir dažādas ģimenes, dažādas dzīves situācijas un iemesli, kādēļ cilvēki izlemj adoptēt bērnu. Tie ir gan pāri, kam nav lemts kļūt par vecākiem savam bērniņam, gan ģimenes, kurās jau ir vai tiek plānoti pēcnācēji. Ir cilvēki, kas ir vieni, bet vēlas audzināt bērnu.

Pieņemt savā ģimenē bērnu, kurš palicis bez vecākiem, ir ļoti nopietns lēmums. Tā ir iespēja ne tikai dot, bet arī pretī gūt mīlestību, uzticību un paļāvību. Ikviens vēlas būt vajadzīgs, piederīgs - iespējams arī Tu sirdī jau kādu laiku lolo vēlmi piepildīt kāda bērna ilgas pēc ģimenes. Protams, bērna adopcija ir arī atbildīgs lēmums.

Lai kāda būtu motivācija, pirmais solis ir vērsties bāriņtiesā, kuras pārziņā ir sniegt nepieciešamo informāciju un atbalstu, kā arī izvērtēt kandidāta piemērotību būt par adoptētāju.

Pašlaik Latvijā vairāk nekā tūkstotis bērnu aug bez vecāku atbalsta un mīlestības. Adopcija ir iespēja dot bērnam jaunu ģimeni un mājas, kurās viņš tiktu mīlēts un sargāts.

Ja esat nolēmis un gatavojaties ģimenē uzņemt bērnu, tad jādodas uz dzīvesvietai tuvāko bāriņtiesu, kurā varēsiet noskaidrot un uzzināt par turpmāko rīcību bērna adopcijai 2013. gada sākumā Ķekavas novada bāriņtiesā pieteikušās piecas ģimenes, kas vēlas kļūt par adoptētājiem. Šāda aktivitāte vērtējama ļoti pozitīvi. Lai sāktu adopcijas procesu, bāriņtiesai ir jāiesniedz šādi dokumenti: adopcijas pieteikums valsts valodā, kurā norādīti adopcijas motīvi, adoptējamo bērnu skaits, dzimums un vecums; laulību apliecības kopija, uzrādot oriģinālu, ja adoptētājs ir laulāts; izziņa par nodrošinājumu ar dzīvojamo platību; dzīves apraksts (CV) un citi. Ģimenes apmeklē psihologu, kas sniedz savu atzinumu par personu motivāciju, spēju risināt sarežģījumus un līdzīgiem jautājumiem. Bāriņtiesa pārbaudīs iesniegtos dokumentus un to atbilstību īstenībai un veiks ģimenes izpēti. 

Ja bāriņtiesa pieņem lēmumu, ka ģimene tiek atzīta par adoptētājiem, potenciālie vecāki Labklājības ministrijā varēs uzzināt nepieciešamo informāciju par bērniem, kurus ir iespējams adoptēt.            

Lielākoties adoptētāji izvēlas bērniņus līdz trīs gadu vecumam, tomēr Labklājības ministrijas datu bāzē ir daudz dažāda vecuma bērnu, kas ir juridiski brīvi un visi ilgojas pēc mājām un mīļuma. Ja potenciālie vecāki vēlēsies iepazīties ar bērnu, Labklājības ministrija izsniegs norīkojumu, kas ļaus adoptētājam tikties un iepazīties ar bērnu. Ja tikšanās ar bērnu ir bijusi veiksmīga un īstie cilvēki ir satikušies, tad adoptētājiem jāvēršas atkal bāriņtiesā jau ar konkrētu iesniegumu, kurā jālūdz atļauju adoptēt bērnu. Bāriņtiesas sēdē tiek pieņemts lēmums par konkrētā bērna pirmsadopcijas aprūpi ģimenē. Bāriņtiesa turpinās vērtēt un sniegt atbalstu ģimenei, kura rūpējas par bērnu pirmsadopcijas posmā, lai saprastu, vai starp vecākiem un bērnu veidojas ģimeniskas attiecības.

Ja vairāku mēnešu laikā viss ir kārtībā, vecāki ir iemīlējuši šo bērnu un vēlas turpmāk ģimenē par viņu rūpēties, bāriņtiesa sagatavos atzinumu par to, vai bērna adopcija ģimenē atbilst viņa interesēm un pieņem atbilstošu lēmumu. Ņemot vērā šo lēmumu, citus lēmumus un lietā iesniegtos dokumentus par bērna adopciju lems tiesa.

Lēmums adoptēt bērniņu ir ļoti atbildīgs solis. Arī dokumentu sagatavošanai un personu vērtēšanai atvēlētais laiks ir pietiekami garš. Tomēr, ja cilvēkam ir skaidra motivācija, vēlme un pārliecība, vajag tikai sākt darboties un sniegt kādam bez vecāku gādības palikušam bērnam iespēju dzīvot ģimenē, kā arī realizēt sevi kā vecākiem. Mājas, mamma, tētis, dēls, meita – daudziem šie jēdzieni ir ikdienišķi un pašsaprotami, bet kādam tas var būt jaunas dzīves sākums un kvēlāko sapņu piepildījums.

Ja ir interese un jautājumi, bāriņtiesa aicina nākt uz konsultācijām, zvanīt (tālr. 67935872; 67847160) vai sūtīt e-pastu barintiesa@kekava.lv.

 

Inga Auziņa

  Drukāt