Jauniešu apmaiņas projekts Armēnijā

 

No 8. - 18.aprīlim Armēnijas ciematā Aghavnadzor noritēja Jauniešu apmaiņas projekts. Projektu no Latvijas puses organizēja biedrība "Solis tuvāk". Projekts norisinājās 9 dienas. Projekta mērķis bija iepazīt citu tautu pagānisma tradīcijas un parādīt savas valsts tradīcijas pārējiem dalībniekiem. Jaunieši vilka paralēles dažādu valstu pagānisma tradīciju atspoguļojumā mūsdienās. Šajā projektā piedalījās dalībnieki no 6 valstīm: Latvijas, Armēnijas, Bulgārijas, Slovēnijas, Ukrainas un Moldovas. No katras valsts projektā piedalījās pieci pārstāvji. Projekta galvenā tēma – „Pagānisma mantojuma krustpunkti” (Crossroads of the Pre-Christian Heritage).

 

Tā nu mēs pieci pārstāvji no Latvijas devāmies uz Armēniju. Garajā ceļā mēs pavadījām apmēram 24 stundas. Dodoties projām, Latvijā laiks bija vēl ļoti auksts, bet ierodoties Erevānā un izejot no lidostas, mūs visus pāršalca siltuma vilnis, kas mūs ļoti šokēja un iepriecināja. Lidostā mūs sagaidīja mikroautobuss ar ļoti enerģisku armēņu šoferi un visu ceļu mēs pavadījām klausoties armēņu dziesmas. Viena no šīm dziesmām vēlāk kļuva par mūsu visu himnu. Nonākot galamērķī, ciematā Aghavnadzor, jau bija iestājusies nakts. Katram cilvēkam tika iedalīta istabiņa un mēs devāmies gulēt. No rīta pamostoties un paskatoties pa savas istabiņas logu, pavērās fantastiski plašs skats uz kalniem. Pirmo dienu mēs pavadījām spēlējot spēles un iepazīstot viens otru un vakarā tika organizēta iepazīšanās ballīte. Nākamajā dienā katrai valstij bija jāizgatavo savas tautas pagānisma simboli un ar tiem jāizdekorē telpa, kurā norisinājās kopējās aktivitātes. Katrs vakars beidzās ar kādas dalībvalsts nacionālo ēdienu, deju un dziesmu baudīšanu. Manuprāt, spilgtākais no šiem vakariem bija Armēņu organizētais, jo viņi bija pieaicinājuši muzikantu grupu, kuras sastāvā bija četri cilvēki. Šīs grupas izpildītā mūzika bija neizsakāmi emocionāla, krāšņa un baudāma.

Neparasts bija Armēnijā dzīvojošās Yezidi kopienas pārstāvju apciemojums. Viņi prezentēja savas valsts kultūru un tās tradīcijas. Mēs varējām iepazīties ar tipiskākajām Yezidi dziesmām un dejām, kā arī mums pavērās iespēja ielūkoties Yezidi tradicionālajā kāzu ceremonijā. Tika izspēlētas kāzas starp diviem projekta dalībniekiem.

Vienā no dienām mēs devāmies uz pilsētu Garni. Pilsētā mēs apskatījām Gegharda klosteri un piedzīvojām aitas upurēšanas rituālu. Daudzi interesenti nespēja izturēt šo briesmīgo skatu. Tālāk mēs devāmies uz pagānu templi, kuru ieskāva plaši kalni, kuru krāšņums mūs tiešām pārsteidza.

Pēdējo dienu mēs visi pavadījām Armēnijas galvaspilsētā Erevānā. Mums bija daudz brīvā laika, tāpēc varējām aizbraukt līdz tirgum un paši iepazīties ar Erevānas kultūru. Vakarā satikāmies un devāmies uz atvadu ballīti, tieši tad parādījās tā neizsakāmā kopības sajūta, ka beidzot mēs visi viens otru bijām iepazinuši un satuvinājušies, bet diemžēl bija jau jādodas mājup.

 

Šajās dienās mēs piedalījāmies dažādās aktivitātēs: tika rādītas prezentācijas par pagānismu, rīkoti katras valsts nacionālie vakari un rādītas prezentācijas par dažādiem programmas „Jaunatne darbībā” jautājumiem, kā arī mums bija iespēja apmeklēt dažas no ievērojamākajām vietām Armēnijā. No šī brauciena esmu atgriezusies ar spilgtiem iespaidiem, dažādām jaunām idejām, kuras vēlos īstenot, kā arī esmu iepazinusi daudzus interesantus, radošus un inteliģentus jauniešus no dažādām valstīm. Es ieteiktu ikvienam meklēt piedēvātās iespējas, iesaistoties kādā no jauniešu padomēm vai citās Iniciatīvu centra aktivitātēs doties, kas dod iespēju iesaistīties Jauniešu apmaiņas projektos, jo tā ir lieliska iespēja iegūt jaunu pieredzi un draugus.

 

Dagnija Lemeševska,

Baložu pilsētas jauniešu padomes pārstāve

 

 

 

  Drukāt