Projekts „Patiesība aiz smaida” viesojas Ķekavā

No 5. līdz 11. jūnijam mūsu novadā ieradās programmas „Eiropa pilsoņiem” starptautiskā projekta „Patiesība aiz smaida” dalībnieki no 7 Eiropas valstīm.

 

Projektā piedalās pašvaldību pārstāvji no 8 Eiropas pašvaldībām: Lefkaras (Kipra), Aleksandrijas (Grieķija), Kvadarci (Maķedonija), Mondello del Lario (Itālija) Mlava (Polija), Nasaud (Rumānija), savukārt Latviju šajā projektā pārstāv Ķekavas novada pašvaldība. 2012. gada aprīlī Ķekavas novada pašvaldības Kultūras aģentūra tika apstiprināta par šīs programmas partneri. Projekta mērķis ir mazināt bezdarbu un nabadzību, veicināt vēlmi izglītoties un līdzdarboties pilsoniskajās aktivitātēs. Projekta īstenotājs ir Rumānijas pašvaldība Nasaud, ar kuru kontakti tika nodibināti jau 2011.gadā, kopīgi strādājot pie jauniešu projektu pieteikumu gatavošanas.

7. jūnijā Doles Tautas namā norisinājās projekta „Patiesība aiz smaida” dalībnieku rīkotā konference par atkarību radītajām problēmām un sekām. Klātesošie citu valstu pārstāvji dalījās savā pieredzē cīņā pret tādām atkarībām kā alkoholisms, narkomānija, azartspēles, ātruma pārsniegšana u.c., kā arī ar rezultātiem un sasniegumiem, ko sniedz atkarību mazināšana iedzīvotāju vidū. Kā pavēstīja Itālijas pārstāvji, šis projekts ir ļoti nozīmīgs, jo gan Itālijā, gan citur Eiropā narkomānija un alkoholisms ir liela problēma. Arī Itālijā starp jauniešiem ļoti izplātīta ir marihuānas lietošana. „Diemžēl apreibinošās vielas ir viegli pieejamas - jāpazīst tikai vajadzīgie cilvēki un praktiski ikvienam ir iespēja tikt pie marihuānas”, atdzīst viesi no Itālijas. Paralēli aktīvai policijas cīņai pret narkotisko vielu izplatību, šis projekts ir lielisks veids kā atklāti runāt par apreibinošo vielu radītajām negatīvajām sekām sabiedrībā.

Projekts „Patiesība aiz smaida” ir nozīmīgs,  jo uzmanība tiek vērsta uz sabiedrības problēmām. Pilsētu veido ne tikai ēkas un ceļi, bet arī cilvēki, kas tajā dzīvo. Neviena pilsēta nevar attīstīties, ja pilsētas vadība nepievērš uzmanību tās iedzīvotājiem. „Nav nozīmēs tam, kāds ir pilsētas nosaukums, tas var būt gan Ķekava, gan Mlava vai Nasaud, visiem ir vienādās problēmas”, atdzīst Polijas pilsētas Mlavas mērs Slavomirs Kovaļevskis. „Projektā mēs necenšamies noliegt vai kaut kādā veidā noslēpt esošās problēmas sabiedrībā, bet gan atklāti runājām par tām un kopīgiem spēkiem cenšamies rast risinājumu”, norādīja Mlavas mērs.

Kā uzsver šī projekta idejas autore Karmena Soare, „Patiesība aiz smaida” aizsākās 2011. gadā, kā Nasaud pašvaldības sociālās palīdzības programma ar mērķi atbalstīt vietējos iedzīvotājus ekonomiskās krīzes laikā – rīkojot apmācības, palīdzot cilvēkiem atrast jaunu darbu, mazinot nabadzību un atstumtību iedzīvotāju vidū. Meklējot plašāku palīdzības programmas pielietojumu, radās projekts „Patiesība aiz smaida”, kurā sākotnēji piedalījās Nasaud sadraudzības valstu pašvaldības.

Katrā no valstīm projekts norisinās 6 dienas, kopumā iesaistot ap 600 cilvēku. Latvija tika izvēlēta kā projekta “Patiesība aiz smaida” 8. norises valsts. Projekta dalībnieki Latvijā piedalījās gan konferencē, kurā tika diskutēts par atkarību radītajām problēmām, gan arī apmeklēja tautas deju un dziesmu koncertus.

 

Artūrs Zālītis

12.06.2013.

 

 

  Drukāt