Vasara – karstākais darba laiks būvvaldei

Vasarā kā ierasts ir karstākais darba laiks Ķekavas novada būvvaldē, mostas ne tikai skudras, putni un visa daba, bet arī jaunas būvniecības ieceres cilvēku prātos.

 

 

Pēdējā gada laikā arvien vairāk cilvēku iegādājas īpašumu, plāno būvēt vai rekonstruēt ēkas. Kā informē Ķekavas novada pašvaldības būvvaldes vadītāja Inese Aizstrauta, būvvaldes darba apjoms, salīdzinot ar 2010. un 2011. gadu, ir audzis par aptuveni divdesmit procentiem, savukārt, izsniegto un pagarināto būvatļauju skaits pat par aptuveni piecdesmit procentiem, tiek iedzīvināti arī pirms tā saucamās krīzes tapušie projekti.

 

Būvvaldes vadītāja stāsta, ka ne reti gadās tādas situācijas, kurās cilvēks, kas iegādājies zemes gabalu Ķekavas novadā, saskaras ar būvniecības ierobežojumiem un ir neizpratnē par radušos situāciju. Jārēķinās, ka novada apbūve notiek plānveidīgi, tā nevar būt haotiska. Tāpēc vērtīgi būtu jau pirms īpašuma pirkšanas konsultēties būvvaldē, vai iegādātajā vai tikai noskatītajā zemes īpašumā saistībā ar Ķekavas novada attīstības plānu iespējams realizēt īpašnieka plānotās idejas un veikt iecerēto apbūvi.

 

Pirms uzsākt būvēšanu būtiski ir sakārtot visus juridiskos jautājumus, kas saistīti ar projekta izstrādi, apstiprināšanu un pārējo dokumentāciju, lai saņemtu būvatļauju. To nevajag uztvert kā lieku apgrūtinājumu, bet gan kā nepieciešamību. Šie īslaicīgie pūliņi ir nenovērtējami paša īpašnieka tiesību aizsardzībai, lai izvairītos no problēmām un ierobežojumiem, kas var parādīties vēlāk, kad būvniecībā jau ieguldīti lieli finanšu resursi.

 

Būvvaldes pārziņā ir kontrolēt visu būvniecības procesu, sākot no būvniecības ieceres, projekta saskaņošanas, būvatļaujas izsniegšanas, līdz pat nodošanai ekspluatācijā. Šobrīd Ķekavas novadā notiek vairāku tā saucamo lielo objektu būvniecība, kuros nepieciešama nepārtraukta uzraudzība. To skaitā ir tādas būves kā topošā sākumskolas ēka Ķekavā, jaunais bērnu dārzs Daugmalē, arī vairāki Eiropas Savienības finansēti ūdenssaimniecības projekti un siltumtrašu rekonstrukcija. Būvvalde atbild par šiem pašvaldības objektiem kopumā, tāpēc kādam no arhitektiem jābūt klātesošam katrā būvsapulcē, pie katra jautājuma risināšanas un lēmuma pieņemšanas.

 

Lai nodrošinātu pašvaldību iespējas administrēt nekustamā īpašuma nodokli, pašvaldībām ir tiesības uz deklarācijas pamata Kadastrā reģistrēt tās būves, kuru īpašnieki nav izpildījuši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā uzdoto pienākumu – reģistrēt būvi Kadastrā. To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr.263 ”Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi”. Iedzīvotāji aicināti jebkuru jautājumu vai problēmu gadījumā savlaicīgi vērsties Ķekavas novada būvvaldē. Tālrunis uzziņām 67847162.

 

 

Inga Auziņa

04.07.2013.

 

  Drukāt