Vasarā policijas redzeslokā nepļauta zāle, maluzvejnieki un dzērāji

Atskatoties uz aizvadīto mēnesi, jāmin vairākas ļoti nozīmīgas problēmas, ar kurām ikdienā spiesti saskarties Reģionālās pašvaldības policijas (RPP) darbinieki. Lielākā daļa no tām ir izteikti sezonāla rakstura.

 

Kā viena no būtiskākajām problēmām vasarā minamas nesakoptas, ar zāli vai latvāņiem aizaugušas privātās teritorijas. RPP rūpīgi kontrolē esošo situāciju novadā. Kā zināms, zemes īpašniekam ir jānodrošina tam piederošās teritorijas sakopšana, kā tas ir paredzēts sabiedriskās kārtības noteikumos Ķekavas novadā. Tomēr ne visi šo pienākumu uztver atbildīgi. RPP gan praktizē pieeju sākotnēji cilvēku informēt, rakstiski brīdināt, taču galējas nepieciešamības gadījumā, ja īpašnieks ignorē brīdinājumus un nesadarbojas, var arī piemērot administratīvo sodu. Jāatzīmē, ka pagājušajā gadā realizēta informatīva kampaņa par teritoriju sakopšanas jautājumiem, sadarbojoties ar Vides un labiekārtošanas daļu, bija ļoti produktīva.

 

Kā nākamā sezonas aktualitāte jāmin drošība pie ūdenstilpnēm. Vasara ir silta un peldēšanās ir ļoti iecienīts atpūtas veids. Šovasar salīdzinoši bieži publiskajā telpā tiek ziņots par noslīkušiem cilvēkiem. RPP arī šim jautājumam pievērš pastiprinātu uzmanību. Šī gada statistika valstī kopumā ir satraucoša – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki jūnijā vien no ūdenstilpnēm izvilkuši 26 noslīkušos. Ķekavas novadā pagājušajā mēnesī nav reģistrēts neviens noslīkšanas gadījums, bet, lai izvairītos no šāda veida traģēdijas arī turpmāk, RPP veic regulāru monitoringu peldvietās Ķekavas novadā, kā arī informē iedzīvotājus par drošību, atpūšoties pie ūdens.

 

Ņemot vērā Daugavas tuvumu, Ķekavas novadā aktīvi ir maluzvejnieki. Šī jautājuma risināšanā RPP aktīvi sadarbojas ar sabiedriskajiem vides inspektoriem, kuriem šim nolūkam ir arī nepieciešamais tehniskais aprīkojums.

 

Vasaras periodā ārkārtīgi aktuāla ir alkohola lietošanas problēma jauniešu vidū. RPP priekšnieks Māris Bomiņš to saista ar atvaļinājumiem un skolas brīvlaiku, kad jauniešiem ir vairāk brīva laika un trūkst lietderīgas nodarbošanās. Vēl nesen Baložos bijis pat tāds gadījums, kad divi jaunieši alkohola reibumā atradušies uz piecstāvu mājas jumta. Uz aizdomu pamata par pašnāvības mēģinājumu pēc iedzīvotāju izsaukumu reaģējusi ne tikai RPP, bet arī Valsts policija un ātrās medicīniskās palīdzības brigāde. Laimīgā kārtā viss beidzās bez cietušajiem, tomēr ar vairāku drošības dienestu iesaistīšanos un pamatīgu satraukumu tiem iedzīvotājiem, kas nejauši bija kļuvuši par lieciniekiem šim gadījumam.

 

Lai cīnītos ar alkohola lietošanu jauniešu vidū, RPP pastiprināti kontrolē ne tikai iecienītākās sabiedriskās vietas, kur pulcējas jaunieši, bet arī alkohola tirdzniecības vietas, un turpinās to darīt, veicot regulārus reidus, lai mazinātu alkohola pieejamību jauniešiem, kas vēl nav sasnieguši pilngadību. Jāuzteic vairāku novada iedzīvotāju aktīva līdzdalība, kas palīdzējusi RPP, operatīvi reaģējot, aizturēt vairākus iereibušus autovadītājus un velosipēdistus.

 

RPP izsaka pateicību visiem iedzīvotājiem, kas snieguši informāciju likumpārkāpumu gadījumos, un aicina arī turpmāk būt vērīgiem un ziņot, lai palīdzētu nodrošināt kārtību un drošību mūsu novadā. Informāciju var sniegt RPP dežūrdaļai, zvanot pa tālruni 67937102 vai rakstot interneta vietnē www.pp.gov.lv sadaļā „Jautājumi un atbildes”.

 Inga Auziņa

09.07.2013.

  Drukāt