Ķekavā būs iespēja izmērīt savu nogurumu pie stūres
Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar speciālistiem turpina veikt Vislatvijas autovadītāju noguruma testus.24. jūlijā tiks testēti Ķekavas novada iedzīvotāji.
 
 

Mērījumi tiks veikti "Statoil" degvielas uzpildes stacijā aptuveni no plkst.10 līdz plkst.16. Testa laikā ar speciālas aparatūras palīdzību tiek "mērīts" autovadītāju risks iemigt pie auto stūres. Mērījums ilgst 11 minūtes, un pirms tā tiek veikta anketēšana.



Interesenti noguruma pētījuma veicējus varēs atpazīt pēc degvielas uzpildes stacijas (DUS) "Statoil" esošā anketētāja, kurš no brīvprātīgajiem pētījuma dalībniekiem apkopos nepieciešamo informāciju. Savukārt pie DUS būs automašīna – kemperis –, kurā notiks mērījums.



Kā informē CSDD, līdz šim noguruma pētījumā piedalījušies gandrīz 600 autovadītāju. Šīs vasaras pētījums apstiprina rezultātus, kas bija iezīmējušies iepriekšējos mērījumos – gandrīz trešdaļai Latvijas autovadītāju tiek konstatēts paaugstināts vai pat ļoti paaugstināts iemigšanas risks. Fiziologs un viens no pētījuma veicējiem Leons Blumfelds skaidro, ka mērījuma laikā atsevišķi autovadītāji pat vairākas reizes piedzīvo tā dēvēto sekundes miegu. Tas liekot secināt, ka kritiski liela daļa cilvēku pie stūres sēžas tik neizgulējušies vai pārguruši, ka viņu fizioloģiskais stāvoklis apdraud kā paša, tā arī citu satiksmes dalībnieku drošību.



Šovasar pārbaudīti gandrīz 70 autovadītāji, no kuriem lielākā daļa ir vīrieši vecumā no 20 līdz 40 gadiem. 31% no viņiem ir konstatēts paaugstināts vai pat ļoti paaugstināts iemigšanas risks. Par nogurumu kā problēmu autovadītāju vidū aizvien aktīvāk tiek runāts arī Eiropā. Eiropas Satiksmes drošības padome (ETSC) norāda, ka pārlieku liels nogurums ir bijis par iemeslu apmēram 20% ceļu satiksmes negadījumu, kuri bieži vien beidzās ar traģiskām sekām. Eiropā īpaši tiek izdalīti komerctransporta vadītāji, kuri "strādā" pie stūres, dienā nobraucot vairākus simtus kilometru. ETSC uzver nepieciešamību pilnveidot komunikāciju starp auto vadītājiem un viņu darba devējiem, nolūkā uzlabot ceļu satiksmes drošību, vēsta aģentūra LETA.

Ķekavas novada pašvaldība

23.07.2013.

  Drukāt