Seminārs „Latvāņa ierobežošanas metodes, to efektivitāte”

23.jūlijā Vides un labiekārtošanas daļas darbinieki piedalījās AS „Latvijas valsts meži”, sadarbībā ar SIA „Integrētās audzēšanas skola”, rīkotajā seminārā, lai iegūtu jaunu informāciju par sasniegto izpētes projektā „Latvāņa ierobežošanas metožu efektivitātes salīdzināšana, rekomendāciju sagatavošana”.

 

 

Daļa no semināra organizatoru projekta izmēģinājumu lauciņiem atrodas Ķekavas novada teritorijā.

 

Šī diskusija un pieredze ir ļoti aktuāla daudzviet Latvijā, tajā skaitā arī Ķekavas novadā, kur latvāņu aizņemtā platība nemitīgi pieaug. Tas nozīmē, ka zemes īpašnieku bezdarbība vai līdz šim izmantotās metodes nedod vēlamo efektu.

 

Uzsāktajā izpētes projektā tiek meklētas alternatīvas metodes un līdzekļi efektīvākai un ilgtspējīgākai latvāņu audžu ierobežošanai, kombinējot platību miglošanai dažādās devās jau sen pazīstamus augsnes iedarbības herbicīdus, izvērtējot mehāniskās apkarošanas metodes, kā arī izdarot pirmos secinājumus – par pirmo divu gadu darba rezultātiem, par vēlamajiem miglošanas laikiem, par pareizu tehnoloģijas ievērošanu un stingtu kontroli.

 

Kā viens no svarīgākajiem secinājumiem projekta ietvaros patlaban ir bioloģiskās daudzveidības veicināšana – nepieciešams sekmēt latvāņu augu nomākšanu, augšanas apstākļu pasliktināšanu un citu, nomainošo augu sugu (graudzāļu, lakstaugu, kokaugu) izplatības veicināšanu invadētajās platībās, lai nepieļautu latvāņu sēklu izsēšanos un latvāņu monokultūras audzes.

 

Jaunās metodes vēl nepieciešams izmēģināt vairāku gadu garumā, lai rezultātā tās tiktu zinātniski pamatotas un ieviestas dzīvē.

 

Sigita Varika

23.07.2013.

 

  Drukāt