Projekta „Patiesība aiz smaida” noslēgums Rumānijā

Ķekavas novada pašvaldības pārstāvji piedalījās ES finansētā projektā „Patiesība aiz smaida”. Mūsu pašvaldības pārstāvji projekta ietvaros apmeklēja Poliju (Mlavas apgabals), Itāliju (Mandello del Lario) un Rumāniju (Nasaudas apgabals).

 

Projekts „Patiesība aiz smaida” noslēdzās Rumānijā - Nasaudas pilsētā. Tikāmies ar Rumānijas pilsētas Nasauda delegāciju. Pārrunājām projekta „Patiesība aiz smaida” norisi, kurā tika iesaistītas septiņas dalībvalstis Rumānija, Polija, Grieķija, Itālija, Latvija, Kipra un Maķedonija. Pirmajā konferencē visas dalībvalstis prezentēja situāciju savā valstī un konkrēti savā apgabalā: prezentācijas tēma - bezdarbs. Konferencē uzstājās Rumānijas valsts nodarbinātības dienesta pārstāvis.

 

 

Rumānijā valsts izstrādā dažādas programmas uzņēmumiem darbinieku subsidēšanā, lai radītu darbavietas cilvēkiem, kuriem ir bezdarbnieku statuss. Tiek arī veidotas dažādas motivācijas programmas bezdarbniekiem. Tiek īstenotas atbalsta programmas personām vecumā virs 55.gadiem, pārkvalificēšana u.c. Daudzas programmas paredz skolēnu apmācību darbam jau pamatskolas klasēs. Rumānijā bezdarba problēmas ir arī jauniešiem, kuri beiguši studijas. Notiek jauniešu aizplūšana uz citām valstīm darba meklējumos. Valsts izstrādā dažādas atbalsta programmas uzņēmējiem, arī studentu piesaistei darbavietām. Liels uzsvars tiek likts uz brīvprātīgo darbu, kā atbalstu formu dažādām iedzīvotāju grupām.

 

Pēc konferences apmeklējām Bistricas pilsētas veco ļaužu aprūpes iestādi. Pansionāts ir paredzēts 40 personām, šobrīd 63 personas gaida, lai saņemtu iespēju dzīvot aprūpes centrā. Pansionāts vienai personai izmaksā 150,- eiro mēnesī. No klienta pensijas, finansēšanai tiek izmantoti 60%, bet 40 % tiek atstāti klientam patēriņa vajadzībām, pārējie līdzekļi tiek ņemti no pašvaldības budžeta. Aprūpes iestādē strādā, aprūpes centra direktors, vietnieks, trīs ārsti, trīs aprūpētāji un viens ergoterapeits. Personas, kuras patstāvīgi nespēj pārvietoties tiek izvietotas pirmā stāva istabiņās, bet personas, kuras spēj par sevi parūpēties dzīvo otrajā stāvā. Istabiņās dzīvo no viena līdz trim cilvēkiem.

 

Veselības aprūpes politika šajā valstī tiek veidota sekojoši: nodokļu maksātāji medicīnas aprūpi var saņemt par brīvu, bet nodokļu nemaksātājiem medicīnas aprūpe ir maksas pakalpojums. Apmeklējām vienu no vecākajām Nasaudas pilsētas skolām – Nasaudas vidusskolu. Skolā piedalījāmies seminārā, kurā tikām iepazīstināti ar izglītības sistēmu Rumānijā un ar situāciju Rumānijas bērnu namos. Seminārā arī norisinājās interesants darbs grupās: tēma - „Ja, Tu būtu Es”. Bērnu nama bērni ieņēma domes priekšsēdētāja lomu, bet visu delegāciju pārstāvji atbildēja uz bērnu jautājumiem. Jāpiebilst, ka jautājumi bija ļoti aktuāli un  labi sagatavoti. Itālijas delegācijas pārstāvji stāstīja par darbu ar imigrantu bērniem, to skološanu, darbu ar bērnu vecākiem, kuri ir atbraukuši strādāt un atstājuši savus bērnus pašplūsmā.

 

Pēc konferences katra dalībvalsts sadraudzības vārdā pie Nasaudas vidusskolas iestādīja sudrabegli, kas ir paliekoša vērtība.

 

Projekta ietvaros apmeklējām arī grāfa Drakulas pili, kur tikām iepazīstināti ar leģendu par Drakulu, kas daļēji esot patiesa. Apmeklējām arī vienu no vecākajām baznīcām valstī.

 

Vienu dienu delegāciju pārstāvji pavadīja kopā ar Rumānijas bērnu namu bērniem. Katrai delegācijai bija iespēja uz vienu dienu uzņemties atbildību par kādu bērnu. Ķekavas novada delegācija uz vienu dienu uzņēmās atbildību par divām meitenītēm: Nikolettu - 12 gadus vecu un Danu - 8 gadus vecu. Visa diena tika pavadīta komunicējot ar šiem bērniem un izzinot šo bērnu dzīvi. Jāpiebilst, ka Nikoletta jau 12 gadu vecumā perfekti runāja angļu valodā. Šiem bērniem būtībā viss tiek nodrošināts, izņemot pašu galveno – ģimeni, kas ir ļoti sāpīgs jautājums.  

 

Noslēguma preses konference notika Nasaudas pilsētas domē, kopā ar pilsētas vadības pārstāvjiem. Tika sniegtas atskaites par padarīto un iegūto projekta „Patiesība aiz smaida” laikā.


Līga Voldeka

26.07.2013.

 

 

  Drukāt