Jaunieši vasarā pilnveido sevi

 

Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrs programmas Jaunatne darbībā ietvaros sekmīgi īsteno projektu Tu vari!, kura mērķis ir veicināt jauniešu iesaistīšanos brīvprātīgo darbā un risināt savas problēmas, palīdzot tiem, kas šajā pasaulē ir neaizsargātāki kā viņi paši. Šobrīd projektā iesaistījušies 38 jaunieši vecumā no 10 līdz 19 gadiem. Atskatoties uz aizvadītiem projekta diviem mēnešiem, iespējams novērtēt pirmos pozitīvos rezultātus.

 

Projekta ietvaros divas reizes mēnesī notiek nodarbības psihologa vadībā. Līdz šim aizvadītas četras grupu nodarbības, kurās valdīja atklātību veicinoša, nepiespiesta atmosfēra. Jaunieši iepazinās viens ar otru, mācījās saprast savas emocijas, tostarp, dusmas, apgūt paškontroli un veidus kā atbrīvoties no liekām un nevajadzīgām emocijām. Šo nodarbību mērķis ir ļaut jauniešiem apzināties savu identitāti, piederību, vietu un nozīmi sabiedrībā. Reālā dzīve bieži vien ir skarba, un jauno cilvēku sirsnīgie stāsti par sevi un savu pieredzi līdz sirds dziļumiem aizkustināja ne tikai nodarbības vadītāju, bet visus projektā iesaistītos cilvēkus.

Papildus psihologa nodarbībām jaunieši katru piektdienu vasaras garumā dodas uz dzīvnieku patversmi Mežvairogi, lai profesionāla kinologa vadībā apgūtu pamatiemaņas dzīvnieku audzināšanā, izprastu to uzvedību un psiholoģiskās īpatnības. Katrs projektā iesaistītais dalībnieks izvēlas savu suni, par kuru rūpēties visa projekta garumā. Jaunieši profesionāļa uzraudzībā māca suņus sēdēt, gulēt un veikt citas darbības, bet būtiskākais – apgūst spēju uzņemties atbildību un rūpēties par kādu.

Dzīvnieku patversmē uzturas dažādi dzīvnieki, katrs ar savu dzīves stāstu. Lielākā daļa no tiem piedzīvojuši cilvēka nodevību, pamestības sajūtu, iespējams, pat vardarbību. Šie faktori atstāj ļoti negatīvu iespaidu uz suņu uzvedību – tie bieži ir pārlieku satraukti, nobijušies, gatavi aizsargāties. Jāpiemin, ka patversmē nav iespējams piedāvāt sunim pietiekošas fiziskās aktivitātes. Kārtīga izskriešanās pa pļavu palīdzētu dzīvniekam atbrīvoties no spriedzes, tomēr patversmes apstākļos tas nav iespējams, tādēļ vērtīgi ir kaut tikai izstaigāties pie pavadas cilvēka uzraudzībā.

Kā stāsta kinoloģe Agita Eizenberga, ar šādiem psiholoģiski trausliem dzīvniekiem jāstrādā ar īpašu pozitīvo apmācības metodi, lai nostiprinātu drošības sajūtu un atjaunotu uzticēšanos cilvēkam. Pozitīvā metode balstās uz to, ka uz suni netiek kliegts, pavēlēts. Uzsvars tiek likts uz mēģinājumu nodibināt kontaktu, abpusēju uzticēšanos, sapratni. Suns netiek pakļauts ar spēku.

Arī bērni, kas iesaistās šajā projektā, ir ar dažādiem dzīves stāstiem, ne visiem ir pozitīvs pašvērtējums, harmoniskas attiecības ar līdzcilvēkiem un pārliecība par savu nozīmīgumu. Savstarpējai saskarsmei šajā gadījumā ir terapeitiska ietekme kā uz suni, tā arī uz cilvēku, tiek paustas emocijas, pieķeršanās, rūpes, uzticēšanās.

Jārēķinās, ka patversmē mītošie dzīvnieki visi ir ar paaugstinātu trauksmes sajūtu, bet vienīgais, ko tie vēlas ir iegūt saimnieku, just rūpes un maigumu. Pateicoties projektam un JIC aktivitātēm, savu saimnieku ir atraduši jau apmēram desmit dzīvnieki. Lielu cilvēku interesi izraisījusi foto izstāde, kas apskatāma uz JIC mājvietas logiem Gaismas ielas 17 pagrabiņā. Fotogrāfijās iemūžināti projekta dalībnieki kopā ar saviem jauniegūtajiem draugiem.

JIC speciāliste Alise Patmalniece komentē: „Ar katra nākamo projektā aizvadīto dienu, var vērot, cik ļoti jaunieši ir atbrīvojušies, kļuvuši savstarpēji tuvāki. Sevī vērstie, klusie un dumpinieciskie bērni ir pārtapuši par atvērtiem, priecīgiem un atraktīviem draugiem. Projekts turpināsies līdz augusta beigām. Jebkurš interesents ir aicināts pievienoties mūsu pulkam!” Pieteikties vai uzdot jautājumus var, rakstot uz e-pasta adresi jic@kekava.lv vai personīgi, atnākot uz JIC, Gaismas ielā 17 (pagrabiņā).


Sabiedrisko attiecību daļa

Inga Auziņa

29.07.2013.

 

  Drukāt