Jaunieši iepazīst Rēzeknes pieredzi

Lai iepazītu Rēzeknes pilsētas darbu jaunatnes jautājumos, 8. augustā uz šo Latgales lielpilsētu devās Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centra jaunieši, pārstāvji no Ķekavas novada pašvaldības un novada biedrības „Turies Ķekava”.

 

 

Pieredzes apmaiņas nolūkos tika apmeklēts viens no Latvijā modernākajiem jaunatnes centriem - Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs „Zeimuļs”, kas savas durvis vēra vaļā 2012. gada 1. septembrī. (Tā izveidi līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds). „Zeimuļa” aktivitātes ir paredzētas bērniem un jauniešiem līdz 25 gadu vecumam, bet ir nodarbības, kurās piedalās bērni un viņu vecāki.      

 

Skolēnu interešu centrā darbojas 61 interešu izglītības programma. Bērni un jaunieši var piedalīties dziedāšanas, dejošanas, instrumentu spēles, keramikas, zīmēšanas, šūšanas, dambretes, šaha un citos  pulciņos. Nodarbības notiek no pirmdienas līdz piektdienai 13.00- 20.00 un sestdienās no 10.00 līdz 14.00. 

 

Pēc „Zeimuļa” pārstāves teiktā, no puišu puses ļoti pieprasīti ir kokapstrādes, keramikas un ādas apstrādes interešu pulciņi, savukārt meitenēm patīk darboties šūšanas darbnīcā, kur ir pieejama moderna šūšanas tehnika. Ķekavas novada pārstāvjus interesēja  bērnu un jauniešu motivācija piedalīties šajos pulciņos. Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra „Zeimuļs” pārstāve, kas vienlaikus ir arī vides pulciņa vadītāja, dalījās savā pieredzē, uzsverot to, ka liela loma ir pedagoga harizmai, atraktivitātei, spējai bērniem piedāvāt aizvien ko jaunu un interesantu. Ja bērniem ir paticis darboties, tad viņš šo savu veiksmīgo pieredzi pastāsta saviem vienaudžiem, tā teikt, reklāma no mutes mutē. Viņa uzsvēra, ka šajā centrā jauniešiem netiek piedāvāta iespēja darboties pie datora, lai bezjēdzīgi datorspēlēs pavadītu savu brīvo laiku. Dators šādos nolūkos ir kategoriski aizliegts. 

 

„Zeimuļī” tiek domāts arī par jauniešu nodarbinātību vasarā un pirmo darba pieredzes iegūšanu. Šobrīd Rēzeknes pilsētas pašvaldība sadarbībā ar vietējiem uzņēmumiem un skolēniem īsteno programmu, kura ietvaros, slēdzot trīspusēju līgumu, uzņēmums piedāvā darba vietas, bet atalgojumu sedz pašvaldība. Šajā programmā var iesaistīties jaunieši no 16 gadu vecuma, un katrs var strādāt apmēram trīs stundas dienā. Ja uz vienu vakanci ir vairāki gribētāji, tiek rīkota improvizētas darba pārrunas, kur jaunietim ir jāpārliecina žūrija par labu savai kandidatūrai.

 

Vizītes ietvaros Ķekavas novada delegācija viesojas arī vienā no jaunatnes neformālās izglītības centriem - Rēzeknes pilsētas Jauniešu atvērtajā centrā „JACis”, kas kopš 2004. gada nodrošina brīvā laika saturīgu un lietderīgu pavadīšanu, kā arī veicina jaunatnes līdzdalības un pašiniciatīvas attīstību pašvaldībā.

 

„JACis” piedāvā jauniešiem (no 13 līdz 25 gadiem) - izmantot internetu, spēlēt biljardu un citas galda spēles, skatīties filmas, klausīties mūziku, dziedāt karaoke, tikties ar interesantiem cilvēkiem, lasīt grāmatas un presi, piedalīties konkursos, viktorīnās, turnīros un ekskursijās, gūt vajadzīgo informāciju par veselības, izglītības, bērnu tiesību, nodarbinātības u.c. jautājumiem, piedalīties starptautiskos jauniešu apmaiņas projektos, realizēt jauniešu iniciatīvu projektus un doties Eiropas brīvprātīgajā darbā līdz pat gadam uz ārzemēm, kā arī iepazīties ar brīvprātīgajiem, kas strādā „JACī” no citām valstīm.

 

Ķekavas novada jauniešu iniciatīvu centrs, iepazīstot Rēzeknes kolēģu darbu, ieguva vērtīgu informāciju un izzināja labās prakses piemērus, ko varētu īstenot Ķekavas novadā, piemēram, rīkot jauniešiem dažādas neformālas tematiskās tikšanās ar slavenībām, jomu ekspertiem un interesantiem un pieredzes bagātiem cilvēkiem. Jauniešu centru pārstāvji apmainījās ar kontaktiem un vienojās par kopīgu sadarbību jaunatnes lietās.

 

Vineta Bērziņa,

Izdevuma „Ķekavas Novads” redaktore 

09.08.2013.

 

  Drukāt