Spodrības mēnesis oktobris

Kā katru gadu oktobris Ķekavas novadā ir spodrības mēnesis. Rudenī stādām kokaugus, rudens ir labākais laiks lapu kokaugu stādīšanai, vienlaikus rūpīgi ir nepieciešams pārdomāt iecerēto sortimentu un, stādot īpaši liela auguma kokus, piemēram, kastaņus, bērzus, kļavas, vītolus, liepas, ozolus, kuriem stumbru augstums sasniedz 20 līdz 30 metrus, vajag izvēlēties pareizo stādīšanas attālumu no ēkām, žogiem un ceļiem.

 

Vēršam uzmanību uz to, ka saskaņā ar Civillikuma punktu par apstādījumu lietošanas tiesību aprobežojumiem ja koks izstiepj savus zarus virs kaimiņa zemes, tad pēdējam ir tiesības no lasīt tajos augošos augļus, ciktāl viņš var aizsniegt no savas zemes, un viņš iegūst tos par savu īpašumu, tāpat kā no šiem zariem uz viņa zemes nokritušos augļus. Kaimiņš var arī prasīt, lai zarus apcērt līdz 4,5 metru  augstumam no zemes, bet, ja koka īpašnieks to nedara, tad viņš pats var nocirst zarus līdz minētam augstumam un paturēt sev.

 

Būtiski, ir šķirot atkritumus, jo tādejādi ir iespējams samazināt maksu par nešķiroto atkritumu izvešanu tīra sašķirotā materiāla izvešana notiek bez maksas! Šādi ir iespējams samazināt kopējo atkritumu apjomu, kas nonāk poligonā un dabā  (plastmasas iepakojums nenoārdās pat  100 gadu laikā!), taupīt dabas resursus, samazināt gaisa un ūdens piesārņojumu, samazināt draudus cilvēka veselībai. Tādēļ  atkritumu šķirošana jāuztver kā iespēja taupīt un mainīt savus patērētāja ieradumus, bet ne kā apgrūtinājums.

 

Ķekavas novada pašvaldība

01.10.2013.

  Drukāt