Jaunā apkures sezona klāt

Klāt oktobris, kad gaisa temperatūras stabiņa rādītāji pazeminās un iedzīvotājiem dzīvokļos tiek pieslēgta apkure. Izdevums Ķekavas Novads jautāja namu apsaimniekotājiem Ķekavas novadā par to, ko iedzīvotāji var gaidīt no jaunās apkures sezonas. Par jaunumiem informē SIA Ķekavas nami pārstāvis Juris Firsts, SIA Baložu komunālā saimniecība valdes loceklis Ilmārs Brālis un SIA Līves 2 pārstāvis - Dmitrijs Grubins. 

 

Ķekavas pagastā

 

Jauno apkures sezonu SIA Ķekavas nami apkalpes zonā Ķekavā, Valdlaučos un Rāmavā iesāk ar pārliecību, ka tā aizritēs veiksmīgi, jo uzņēmums spēs nodrošināt nepārtrauktu siltuma padevi visās mājās visā apkures sezonā.

 

Siltumenerģijas pamattarifs salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu ir palicis nemainīgs. Svārstības iespējamas, tikai mainoties Latvijas gāzes piedāvātajam dabasgāzes tirdzniecības gala tarifam. Siltumenerģijas tarifā aptuveni 80 % veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes cenas.

 

            No 2012. gada decembra dabasgāzes cena (un līdz ar to arī tarifs ) ir nedaudz kritusies – decembrī Ķekavas nami gāzi iepirka par 281,10 Ls/tūkst.nm3 (tarifs – 51,02 Ls/Mwh), no janvāra par 276,10 Ls/tūkst.nm3 (tarifs - 50,35 Ls/Mwh), no februāra par 261,10 Ls/tūkst.nm3 (tarifs - 48,35 Ls/Mwh), no jūlija līdz septembrim par 256,10 Ls/tūkst.nm3 (tarifs - 47,68 Ls/Mwh). Cenas šeit uzrādītas bez akcīzes nodokļa gāzei un pievienotās vērtības nodokļa.

 

            Ķekavas nami atkārtoti atgādina, ka iedzīvotājiem maksu par apkuri nosaka divi galvenie faktori – siltumenerģijas tarifs un siltumenerģijas patēriņš konkrētai mājai, kas savukārt arī ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – āra gaisa temperatūras, ēkas energoefektivitātes u.c.

 

Novembra sākumā dzīvokļu īpašnieki savos rēķinos par oktobrī saņemtajiem pakalpojumiem ieraudzīs divas jaunas lietas. Pirmkārt, saskaņā ar euro ieviešanas kārtības likumā noteiktajām prasībām rēķinā cenas būs uzrādītas divās valūtās – latos un eiro. Otrkārt, rēķinā būs uzrādīts ar siltumenerģijas mērītāju uzskaitītais mājas kopējais siltumenerģijas patēriņš un aprēķinātais siltumenerģijas patēriņš dzīvoklim – atsevišķi gan apkurei, gan karstā ūdens uzsildīšanai saskaņā ar jaunajiem grozījumiem kārtībā, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu.

 

            Ķekavas nami ir nopietni gatavojušies jaunajai apkures sezonai. Vasarā veiktas apkures katlu un katlu iekārtu tehniskās apkopes un mērinstrumentu metroloģiskās pārbaudes, vairākās mājās atjaunota siltumizolācija sadalošajiem cauruļvadiem, novērsti siltuma zudumi atsevišķās vietās maģistrālajiem cauruļvadiem, karstā ūdens apgādes sistēmām veikta ātrsildītāju skalošana un noslēgarmatūru nomaiņa. Viss, kas pērn trasēs un iekārtās šķita potenciāli bīstams, šovasar tika nomainīts vai salabots, iespējami riski novērsti.

 

Īpaši Ķekavas nami vēlas pieminēt renovējamo māju Gaismas ielā 19, k-3, Ķekavā, kur, pateicoties vairāku dzīvokļu īpašnieku aktīvai līdzdarbībai, energoefektivitātes pasākumu veikšanai piesaistīts Eiropas Savienības līdzfinansējums. Šeit ne tikai pati māja tiek ietērpta siltumizolācijas kažociņā, bet arī būtiski tiek rekonstruēta apkures sistēma. Nomainīti visi horizontālie apkures un karstā ūdens cauruļvadi, dzīvokļos katram radiatoram ierīkots regulēšanas mezgls, uzstādīti stāvvadu automātiskā regulēšana, nomainīta daļa veco un nevajadzīgi jaudīgo sildelementu.  Lai arī renovācijas darbi uz apkures sezonas sākumu pilnībā vēl nav pabeigti, jau šī ziema parādīs iegūto patērētās siltumenerģijas ietaupījumu.

 

            Tāpat kā citur Latvijā, arī mums iepriekšējās apkures sezonas laikā ir krājušies komunālo maksājumu parādi, tajā skaitā par apkuri un karsto ūdeni. Vasaras periodā parādu slogs ievērojami mazinājies. Nepārtraukti tiek organizēts darbs ar nemaksātājiem, parāds nevienam parādniekam netiks atlaists, tiks vēl vairāk pastiprināta parādu piedziņa pret ļaunprātīgajiem nemaksātājiem, pat iesaistot šajā procesā specializētas parādu piedziņas firmas. Tajā pašā laikā Ķekavas nami ir pretimnākoši tiem, kuri apkures sezonas laikā nespēj pilno summu samaksāt un vēlas pakāpeniski dzēst uzkrāto parādu - tiek slēgtas vienošanās par parāda samaksas termiņu, paredzot arī soda procentu dzēšanu. Tomēr, ja vienošanās netiek pildīta, tiek uzsākta tiesvedība par parāda piedziņu.  

 

Baložu pilsētas teritorijā

 

Ņemot vērā to, ka palielinās ārā gaisa mitrums un dzīvokļos ar katru dienu kļūst jūtami vēsāks, vairāki iedzīvotāji Baložu pilsētā jau ir izteikuši vēlmi pieslēgt apkuri.

 

Baložu pilsētā visas daudzdzīvokļu un komercēkas, ko apsaimnieko komunālā saimniecība, ir aprīkotas ar siltumenerģijas skaitītājiem. Katrā mājā tiek veikta siltumpatēriņa uzskaite. Šajā apkures sezonā siltumtarifs nemainīsies, siltums iedzīvotāju mājokļiem  tiks pieslēgts, bet veiksmīgas apkures sezonas uzsākšanai galvenie priekšnosacījumi ir nokārtotas parādsaistības par jau patērēto siltumenerģiju. Tādēļ Baložu komunālā saimniecība aicina Baložu pilsētas iedzīvotājus, kam ir parādi, aktīvi iesaistīties to nomaksā. Nepalaidiet garām akciju Parāds nav brālis, jo tās ietvaros iedzīvotājiem ir dota iespēja veikt maksājumus neuzrēķinot soda procentus.

 

Temperatūrai kļūstot zemākai, uzņēmums pakāpeniski mājām pieslēgs siltuma padevi. Prioritāte būs tām ēkām, kur iedzīvotāji ir godprātīgi maksājuši par komunālajiem pakalpojumiem un mājai nav parādu.

 

            Baložu komunālā saimniecība ir spējīga nodrošināt pilsētu ar videi draudzīgu un ilgtspējīgu centralizētu siltumapgādi. Uzņēmuma pakalpojumi apsaimniekošanas jomā iedzīvotājiem ir pieejami 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā, „mēs esam atklāti un pretimnākoši. Mēs pildām dotos solījumus, tāpēc iedzīvotāji uz mums var paļauties. Aicinām uz veiksmīgu sadarbību!”

       

Daugmalē        

 

SIA Līves 2 norāda, ka jaunajā apkures sezonā tarifs būs tādas pats kā pērn, tas paaugstināsies vien tad, ja celies gāzes cena, kas ir viens no apkures tarifa izmaksu veidojošiem elementiem.  Katlu māju iekārtas un tīkli ir savesti kārtībā, un ir gatavi intensīvam darba jaunajā apkures sezonā, kurā, neskatoties uz parādiem, apkure tiks pieslēgta visām daudzdzīvokļu mājām Daugmalē, kuras apkalpo Līves 2. 

 

 

Vineta Bērziņa

09.10.2013.

 

 

  Drukāt